W kuchni wykorzystywana jest do produkcji musztardy oraz do przyprawiania mięs.
Poznaj tajny składnik zupy pomidorowej, który sprawi, że będzie przepyszna!
Jak sobie szybko z nimi poradzić?
Sprawdź nasze trzy sprawdzone metody.
Jak przygotować domową masę makową? Sprawdź nasz przepis w wersji tradycyjnej i wegańskiej.
Czy jest niebezpieczna ilość mandarynek, po której możemy się zatruć? Sprawdź, co na ten temat mówi dietetyk.
Jak zagęścić zupę? Te dodatki sprawią, że twoje danie będzie idealne.
Skąd wzięła się tradycja pieczenia pierników? Jak je przyrządzić? Sprawdź nasze przepisy z serwisu Dzień Dobry TVN online i przygotuj się na święta.
Sprawdź, jak przygotować budyń z nasion chia w wersji waniliowej lub z kakao.
Barszcz czerwony z ziemniakami to dla wielu smak dzieciństwa. Sprawdź, jak go przygotować z prostego przepisu.
Poznaj historię kanapki i pomysłowe przepisy na przygotowanie tego dania.
Sprawdź, które produkty sprawdzą się najlepiej.
Sprawdź, z których resztek warzyw i owoców wyhodujesz nowe jadalne rośliny.
Łysiczka niebieskozielona, znana także pod nazwą pierścieniak grynszpanowy to jeden z ciekawszych grzybów w polskich lasach. Co warto o niej wiedzieć?
Tatarzy to lud pochodzenia tureckiego, który przez wieki wędrował po terenach wschodniej Europy i części Azji. Koczujący tryb życia ukształtował ich kuchnię, bogatą przede wszystkim w mięsa – kiedyś koniny, później, w miarę osiedlania się Tatarów, zastąpionej baraniną, wołowiną, jagnięciną czy gęsiną. Gdy Tatarzy ostatecznie znaleźli swoje azyle, m.in. na polskim Podlasiu, ukraińskim Krymie, Białorusi, na Litwie czy wreszcie na dalekiej Syberii, kuchnia tatarska zmieniła się pod wpływem kuchni danego obszaru.
Sprawdźcie, co warto obejrzeć z okazji Halloween na Food Network. Będzie straaaaasznie pysznie!
Jak zrobić idealne smażone kanie? Sprawdź nasze sposoby
Dlaczego powinno się obierać maślaki? Czy jest to niezbędne? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Idealnie przygotowane grzyby to sposób na pyszne danie. Niestety ich obróbka wcale nie jest taka prosta, ponieważ zbyt długie trzymanie w wodzie może sprawić, że będą za miękkie. Jak zatem gotować grzyby, aby nie straciły swojej konsystencji?
Trwa sezon na dynie. TSprawdź, jak zrobić kujawskie przysmaku - pączków z dyni w Dzień Dobry TVN.
Dynia ma w sobie ogromny potencjał kulinarny, a właśnie teraz trwa na nią sezon, więc jest najpyszniejsza. Z tego warzywa, kojarzącego się ze świętem Halloween, wyczarować można wiele pyszności. W kuchni Dzień Dobry TVN znajdziesz całe mnóstwo przepisów na dania z dyni - zupy, przetwory, mus, ciasta, kopytka i wiele innych.
Orzechy zanim schowamy do szafki warto dobrze wysuszyć. Dzięki temu dłużej zachowają swoją świeżość. Sprawdź, jak to robić w piekarniku.
Fjut lub cyrop to tradycyjne polskie danie z Kujaw. Jak się je przygotowuje? Z czym go serwować? Sprawdź, co warto wiedzieć.
Jesień to sezon na kasztany, nie tylko te zbijane z drzewa przez dzieci, ale również tzw. jadalne. Sprawdź, czym się od siebie różnią?
Idealny sos grzybowy to dodatek do wielu dań. Można go przygotować w wersji tradycyjnej, wegetariańskiej lub wegańskiej. Sprawdź, jak przygotować pyszny sos grzybowy z prostego przepisu i ciesz się smakiem leśnych darów.
Wszyscy grzybiarze wiedzą, jaką zmorą i utrapieniem potrafi być piasek, który przylepi się do zbieranych grzybów. To szczególne utrapienie w suche lato i jesień. Jak skutecznie oczyścić grzyby z piasku?
Włoski noblista radzi, jak oszczędzać.
Wszelkiego rodzaju przygotowanie przetworów wymaga odpowiedniego ich zabezpieczenia przed bakteriami i innymi drobnoustrojami. W tym celu można stosować specjalne cukry żelujące, pasteryzacje czy wekowanie, ale także tyndalizację. Na czym polega ten proces? Jak go przeprowadzić w domu?
Zupka chińska, inaczej błyskawiczna lub instant, to danie, bez którego życia nie wyobrażali sobie studenci japońscy z lat 70. ubiegłego wieku. Dzisiaj wiele osób z całego świata również ma takie podejście do tego posiłku. Jak zrobić zdrowszą, domową wersję? Sprawdź nasz przepis.
Ogórki kiszone i inne przetwory, które najczęściej robimy na jesień, zwykle mogą stać miesiącami. Jednak po otwarciu, ich czas przydatności do spożycia może drastycznie się skrócić. Jak długo można przechowywać ogórki kiszone i co zrobić, aby się nie psuły?