Według wielu osób podstawą udanych, domowych pierogów jest ciasto. Konsystencja, odpowiednia grubość i smak. Jakich błędów unikać i jak zachwycić innych? Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto na pierogi.
Przygotowanie idealnej pizzy wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Podczas wyrabiania samego ciasta można popełnić błędy, przez które danie będzie zbyt wilgotne lub zwyczajnie niesmaczne. Sprawdź, o czym trzeba pamiętać i jakich błędów unikać podczas robienia domowej pizzy.
Sprawdź nasze cztery metody, jak rozpoznać prawdziwy miód.
Sprawdź, kiedy nie wolno go jeść.
Poznaj ich historię i przepis.
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a zatem masło, w niskich temperaturach stają się niezwykle twarde. W temperaturze pokojowej są nieco miększe. Za to zjawiska odpowiadają nasycone kwasy tłuszczowe. Co zrobić, aby masło było miękkie i dało się nim posmarować kromkę chleba? Znamy prostą odpowiedź!
Mamy na to sposób.
Halloween, czyli pochodzące z Ameryki święto duchów już niebawem. Jakie przekąski przygotować w domu, by nasze dziecko zjadło je chętnie, a przede wszystkim zdrowo? Przedstawiamy kilka pomysłów na proste przekąski, które można wykonać w kilka minut.
Nalewka z jarzębiny bywa nazywana również jarzębiakiem. Ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, a ponadto owoce samej jarzębiny mają znacznie więcej witaminy C niż cytrusy i karotenu niż marchewka. Sprawdź nasz przepis.
Kiedy przygotowuje się różnego rodzaju przetwory z jabłek, często pozostają po nich obierki. Dawniej starano się nie marnować jedzenia, więc wykorzystywano je do zrobienia np. octu, kompotu, galaretki czy nawet kompostu. Ruch
Do przygotowania domowej roboty sera z dodatkiem grzybów można wybrać dowolny ich rodzaj. Najczęściej są to kurki, borowiki, boczniaki lub najłatwiej dostępne pieczarki. Sprawdź, jak przygotować ten jesienny specjał.
Grzyby blaszkowe jadalne mogą być pysznym dodatkiem do naszego jadłospisu. Należy jednak uważać, ponieważ często bywają one trujące. Jak więc odróżnić te, które możemy włączyć do swoich posiłków? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Pigwa to owoc stale zyskujący na popularności. Nic w tym dziwnego, gdyż jest bogaty w minerały i świetnie nadaje się do robienia przetworów. Produkty z pigwy są różnorodne i pokazują, jak można wykorzystywać te owoce i spożywać je w wielu postaciach.
Jarzębina to owoc, który kojarzy nam się z jesienią - z ozdobami, takimi jak np. korale czy dodatki do ludzików z kasztanów. Okazuje się jednak także, że jest idealnym dodatkiem do mięs i innych wytrawnych potraw. Poznaj nasze przepisy!
Przetwory z gruszek cieszą się u nas dużą popularnością. Nie powinno to dziwić – gruszki to smaczne i zdrowe owoce. Pozwalają na przygotowanie takich przetworów, jak: dżem, konfitura, powidła czy mus.
Sezon na paprykę trwa, więc to doskonała okazja, by się jej przyjrzeć i rozwiać pewne wątpliwości. Poniżej wyjaśniamy, jakie znaczenie dla papryki i jej smaku ma kolor. Sezonowość jest jeszcze pyszniejsza, gdy lokalna. Do kiedy więc można kupić w sklepach paprykę z polskich upraw?
Mirabelka, inaczej śliwa domowa, to owoc niedoceniany we współczesnej kuchni. Jest nieco mniejsza od klasycznej, znanej nam śliwki, ma żółtą barwę i pod kwaśną skórką kryje słodkie bogactwo witamin. Lato i wczesna jesień to idealny moment, aby przygotować z niej przepyszne przetwory. Sprawdź nasze przepisy.
Domowe ogórki kiszone - kto ich nie lubi? Idealne na kanapkę, zupę, a także jako przekąska. Gdy sezon na te warzywa trwa w najlepsze, warto zrobić zapas i przygotować przetwory na zimę. Z tej okazji wybraliśmy najlepsze przepisy na ogórki kiszone – tradycyjne, kruche oraz z chilli. Odpowiadamy też na pytanie, dlaczego czasami ukiszone ogórki są puste w środku.
Janginizacja to niezwykle zdrowa, ale nadal mało popularna metoda przygotowywania domowych przetworów, zwłaszcza tych z owoców. Podstawową zasadą jest to, by nie dodawać cukru. Na czym dokładnie polega metoda janginizacji? Sprawdź, jak ją wykonać.
Domowe chipsy można zrobić w niezwykle łatwy sposób. Pomysły na to, jak je przyrządzić z różnych składników, zwykle są do siebie bardzo podobne. Aby zrobić chipsy, można skorzystać nie tylko z patelni, lecz także z piekarnika, a nawet mikrofali. Sprawdź proste przepisy.
Kociołek na ognisko to świetny sposób na przygotowywanie pysznego, letniego jedzenia na świeżym powietrzu. Podobnie jak w przypadku grilla, dania mogą być mięsne lub wegetariańskie. Jaki kociołek wybrać? Co można w nim przyrządzić? Sprawdź porady i proste przepisy.
Fasolka szparagowa króluje na wielu polskich stołach. Niewątpliwie to jeden z ulubionych letnich dodatków do obiadu. Idealnie komponuje się z mięsami, ale także z jajkiem sadzonym i kefirem. Warto jednak wiedzieć, jak wybrać idealną fasolkę szparagową i jak ją przygotować, by nie stała się rozgotowaną papką.
Czereśnie to pyszne i bardzo zdrowe owoce, które pojawiają się latem. Co zrobić, by cieszyć się ich smakiem dłużej? Podpowiadamy sprawdzone pomysły, dzięki którym nieprzetworzone czereśnie mogą towarzyszyć nam przez cały rok.
Uwielbiasz małosolne, ale nie wiesz, jak je zrobić? Piotr Kucharski przekonuje, że to bardzo proste zadanie. W programie Dzień Dobry TVN zdradził swój przepis na ogórki małosolne i opowiedział o tym, na co trzeba zwrócić uwagę podczas ich przygotowania.
13 maja świętujemy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Ta potrawa podbiła serca i żołądki na całym świecie, zwłaszcza wegetarian i wegan. Nic dziwnego, bo tę pastę można jeść zarówno na śniadanie, przekąskę i kolację, a nawet podawać jako dodatek do obiadu. A jaka jest jego historia? Dlaczego warto jeść dip z ciecierzycy?
Kardamon, obok szafranu, jest jedną z najbardziej cennych przypraw. Jego siła tkwi w intensywności smaku oraz właściwościach prozdrowotnych. Kardamon to przyprawa dla osób, które lubią przygotowywać potrawy w mocno wyczuwalnym aromacie.
Już niedługo Wielkanoc. Na naszym świątecznym stole nie powinno zabraknąć pysznych sałatek, które będą idealnych uzupełnieniem wszystkich potraw. Przede wszystkim nie powinno zabraknąć kultowej już sałatki jarzynowej. Jak ją przygotować?
Niedojrzałe owoce lub warzywa często są wyrzucane. Tymczasem z niektórych z nich można przygotować pyszne potrawy. Zielone pomidory stanowią składnik, który po obróbce może cieszyć doskonałym smakiem w długie zimowe popołudnia.
Na wigilijnych stołach w święta Bożego Narodzenia obok pierogów i barszczu - królują ryby. I to pod różnymi postaciami: karp w galarecie, śledzie w śmietanie czy pstrąg pieczony. A jak wybrać świeżą i najsmaczniejszą rybę? Z tym pytaniem zmierzył się znawca kulinariów Mikołaj Rey.
Późne lato i jesień jest ulubionym czasem dla wszystkich miłośników grzybobrań. Borowiki, maślaki, prawdziwki, kanie, rydze… jest w czym wybierać. Nie wszystkie zebrane okazy będą zjedzone od razu, część zapragniemy pozostawić na zimę i wykorzystać do aromatycznych zup i sosów. Jak przechowywać suszone grzyby leśne, by nie straciły one swojego aromatu? Których nie suszyć?