Wbrew powszechnemu mniemaniu nie jest ono jednak trudne w samodzielnym przygotowaniu.
Purchawica olbrzymia, a właściwie czasznica olbrzymia, to nietypowy grzyb, który można znaleźć w polskich lasach. Jest ceniony za swoje walory smakowe i podziwiany za ogromne rozmiary, do jakich dorasta. Co warto wiedzieć o tym grzybie? Sprawdź, jak można przygotować purchawicę olbrzymią.
3 sierpnia obchodzony jest Dzień Arbuza. Z tej okazji przypominamy najlepsze przepisy w naszej kuchni, a także zachęcamy do spróbowania nowych smaków. Mało kto wie, że arbuz to nie tylko pyszny owoc, który można podawać w deserach. Sprawdza się on również w wersjach wytrawnych. Co można z niego zrobić? Sprawdź przepisy.
Opalana cebula to jeden z podstawowych składników pysznego rosołu, ale nie tylko. Może być dodawana do różnych dań. Dzięki temu zabiegowi warzywo będzie słodsze i bardziej aromatyczne. Są jednak pewne zasady, których warto przestrzegać podczas opalania cebuli. Jak to robić bezpiecznie? Na co uważać?
Sernik, chociaż kojarzy nam się z bardzo tradycyjnym Polskim daniem, to tak nie jest. Został sprowadzony dopiero w XVII wieku. Sprawdź, jakie tajemnice kryje w sobie to ciasto i jak je przygotować, aby było idealne.
Poznaj przepis i spróbuj przygotować je samodzielnie.
Garnki odróżnia wiele cech. Zarówno rodzaj tworzywa z jakiego zostały wykonane, rodzaj powłoki, jak i grubość dna. Wszystko to decyduje o tym, które z nich są najbardziej trwałe, a w których gotowanie jest najzdrowsze. Sprawdź jak wybrać najlepsze garnki na kuchenkę gazową.
Sieć obiegła informacja o tym, że istnieje masło 0 kalorii. Byłaby to przełomowa wiadomość, zwłaszcza, że ten produkt jest wysokoenergetyczny. Czy jest możliwe wyprodukowanie masła, które ma 0 kalorii?
Czy można jeść robaczywe czereśnie?
Sprawdź nasze propozycje i przepisy na dania z rabarbaru.
Sezon wiosenno-letni to nie lada gratka dla wszystkich wielbicieli owoców. W czerwcu i lipcu na sklepowych półkach pojawiają się słodkie, soczyste, a zarazem pełne witamin wiśnie i czereśnie. Jak najprościej usunąć z nich pestki? Wystarczy sięgnąć po wskazówkę, która bije rekordy popularności na TikToku.
Mówi się, że najlepsze truskawki to te nasze, polskie. Jednak skąd mamy wiedzieć, czy sprzedawca nie chce wprowadzić nas w błąd? Przedstawiamy trzy proste sposoby na to, jak rozpoznać, czy truskawki są z Polski czy importowane.
Platforma TikToka słynie z użytkowników, którzy dzielą się swoimi trikami, czasem mniej, czasem bardziej pomysłowymi. Tym razem jedna z użytkowniczek przedstawiła banalnie prosty i szybki sposób na krojenie pieczarek. Ten przyrząd większość z nas ma w domu. Jak to zrobić?
Trzymanie mąki w jej oryginalnym opakowaniu może prowadzić do rozwoju różnych insektów, a to do skrócenia jej świeżości. W ostateczności może pojawić się konieczność jej wyrzucenia. Jak poprawnie przechowywać mąkę?
Mikrofalówka ma wiele użytecznych funkcji. Dzięki niej można nie tylko podgrzewać, ale również rozmrażać, gotować, a nawet grillować. Można dzięki niej przygotować nie tylko pizzę, ale również grillowane mięsa. Jak działa funkcja grillowania w mikrofali? Jak powinno się jej używać?
Świeże, domowe nowalijki to doskonały sposób na zdrowe warzywa. Wystarczy plastikowy pojemnik, ziemia i nasiona, aby mieć domowe przysmaki. Sprawdź, jakie nowalijki można hodować na domowym parapecie i jak to zrobić.
Peklowanie służy do obróbki mięs. Dawniej służyło zabezpieczaniu go przed psuciem, dzisiaj wykorzystywane głównie ze względu na walory smakowe. Jak przygotować zalewę do peklowania mięs? Jak powinno się je peklować?
21 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Herbaty. Sprawdź 3 sposoby, jak ją parzyć, aby była pyszna i aromatyczna.
Rzeżucha to dla wielu symbol świąt Wielkanocnych. Co zrobić, żeby zdążyć z jej wysianiem? Jak długo powinna rosnąć? Sprawdź, jak zdążyć z rzeżuchą przed świętami i co zrobić, jeśli zostało nam mało czasu.
Pąki roślin to prawdziwe bomby witaminowe, podobnie z resztą, jak kiełki. Wiele z nich można bezpiecznie spożywać, a do tego mają bardzo odżywcze działanie. Wyciągi stosowane są w ziołolecznictwie i kosmetologii. Które z nich można jeść? Co można z nich przygotować?
Żurek wielkanocny w chlebie to coraz bardziej popularna forma podawania tej potrawy. Tak zaserwowana zupa nie tylko wygląda bardziej okazale, ale również smakuje inaczej. Co trzeba wiedzieć, jeśli planujesz w ten sposób zaskoczyć bliskich w Wielkanoc?
Produkty o długiej dacie ważności można przechowywać latami. Część z nich może stać w spiżarni rok, dwa, a nawet pięć lat. Są one najczęściej przekazywanymi produktami w zbiórkach żywności. Ważne jest jednak ich przechowywanie - jak to robić? Co zalicza się do pokarmów o długiej dacie ważności?
W tłusty czwartek wiele osób sięga po pyszne, ciepłe i świeże pączki. Jednak nie zawsze dajemy radę zjeść je wszystkie. Mało kto wie, co zrobić, aby nie marnować ich i cieszyć się świeżością na drugi, trzeci dzień, a nawet tydzień od zakupu. Jak je odświeżyć? Co zrobić z czerstwych? Sprawdź nasze pomysły i przepis na czerstwe pączki.
Szampan to napój alkoholowy, który powinien znaleźć się na każdej imprezie sylwestrowej. Kojarzy się z luksusem i bogactwem, zatem nie warto rezygnować z takiej okazji, zwłaszcza, że jaki sylwester, taki nowy rok! Jak powinno się go pić? W czym podawać i w jakiej temperaturze? Sprawdź, jak idealnie podać szampana.
Mało kto wie, że ze skórki z mandarynki można jeszcze wiele... wycisnąć. Chociaż wydaje się zupełnym odpadkiem, to może być przydatna zarówno przy wypiekach, jak i podczas przedświątecznego sprzątania. Sprawdź, jak dobrze wykorzystać skórki po mandarynkach!
Te przepisy zaskakują! A wszystko z okazji Dnia Pokrywania Wszystkiego Czekoladą.
Cena masła nie po raz pierwszy jest na ustach Polaków. Ponownie za kostkę możemy zapłacić więcej. Sposobem na drożyznę może być prosty trik - mrożenie. Sprawdź, jak to robić.
Idealna świąteczna kapusta będzie dla wielu znaczyła coś zupełnie innego. Jedni lubią kapustę kwaśną, a inni słodką. Jedni lubią dużo dodatków, inni mniej. Jak jednak przygotować idealną bazę pod bigos, uszka czy kapuśniaczki? Sprawdź nasz sposób.
Za słona zupa to wcale nie taki rzadki problem, wystarczy się zamyślić i posolić dwa razy. Zdarza się, że wieczko od solniczki wpadnie do środka lub ktoś nam zrobi wilczą przysługę dosalając całość po cichu. Czy w takiej sytuacji całość jest do wyrzucenia? Wystarczy, że wypróbujesz nasze pomysły na za słoną zupę.
6 grudnia Google Doodle obchodzi święto pizzy. Nie jest to jednak światowy dzień, a rocznica wpisania na listę UNESCO sztuki kulinarnej neapolitańskiego Pizzaiolo. Sprawdź, czym ona jest i jak Google uczcił ten jubileusz.