Przygotuj naturalny zakwas dla swojego zdrowia. Magdalena i Mikołaj Bator wiedzą najlepiej, jakie wyjątkowe właściwości posiadają kiszonki. Swoimi doświadczeniami podzielili się w Dzień Dobry TVN. Jak przygotować zdrowy zakwas z buraków i na żur? Dowiedz się tego od najlepszych. To już ostatni moment na przygotowanie, jeśli chcemy zdążyć przed Wielkanocą.
Zaczyna się sezon na aronię, jest ona bardzo zdrowa i smaczna. Zawiera mnóstwo witaminy C, która poprawia odporność organizmu. Ponadto aronia m.in. uspokaja, obniża ciśnienie krwi, wspomaga oczyszczanie organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne. Nic więc dziwnego, że przetwory z aronii cieszą się tak dużym zainteresowaniem. Jak przygotować z niej sok, nalewkę i wino?
Jak przygotować grzyby marynowane? Czy trzeba je pasteryzować? Jak długo je gotować? Co do nich dodać? Swoimi sposobami na marynowanie podzieliła się z widzami Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz.
Rozpoczął się sezon na wekowanie. Lato to czas, kiedy możemy zabrać się za gromadzenie smakołyków do spiżarni. Dawid Kozioł w Dzień Dobry TVN opowiedział, czego potrzebujemy, by samodzielnie zrobić przetwory i o popularnych metodach pasteryzacji. Jakie inne techniki wekowania można zastosować, by zimą cieszyć pełnymi witamin produktami z warzyw i owoców?
Domowy sok wiśniowy jest orzeźwiającym napojem, który bardzo łatwo przygotować, bazując wyłącznie na dwóch składnikach – wiśniach i cukrze. Sok z wiśni można przyrządzić w tradycyjny sposób, drylując owoce albo używając sokownika. Sprawdź przepisy.
Już jutro rusza przegląd filmów kulinarnych kuchnia+ food film fest. W tym roku przegląd zagości, aż w czterech miastach Polski. Naszym gościem, w kuchni Dzień Dobry TVN, był Paweł Loroch, który poprowadzi ten kulinarny festiwal.