Musujące wino podawane podczas sylwestrowych bali często nazywane jest szampanem, jednak w rzeczywistości jest to jedno z wielu musujących alkoholi, np. katalońska cava, włoskie prosecco, niemiecki sekt lub właśnie francuski szampan, najlepiej prosto z Szampanii, od której potocznie nazywa się wina musujące szampanami.
Jak otwierać szampana?
Większości z nas otwieranie szampana kojarzy się ze strzelającym korkiem, a czasem z rozlewającym się alkoholem lub parującą szyjką butelki po otwarciu. Jednak w rzeczywistości szampana oraz inne wina musujące powinno otwierać się dokładnie tak, jak tradycyjne wina - tak, aby nic się nie rozlało, a korek nie strzelał.
Sylwester
Dzięki odpowiedniemu otwarciu wino będzie idealnie musujące, nie straci na jakości, a przy tym na pewno go nie zmarnujemy. Jak jednak otworzyć taki rodzaj alkoholu? Kluczem jest odpowiednie jego schłodzenie, dzięki czemu nie tylko korek nie zostanie wypchnięty przez ciśnienie w butelce, ale również sam napój nie zacznie "uciekać". Przed podaniem dobrze jest szampana schłodzić w temperaturze między 6-8 stopni przez 8-12 godzin.
Otwierając butelkę należy ją pochylić pod kątem około 45 stopni, korek należy przytrzymywać, aby nie wystrzelił, a ruch kręcenia wykonywać butelką, dzięki czemu ma się stałą kontrolę nad czynnością.
W czym podawać szampana?
Niezależnie od tego, do jakiego kieliszka będziemy wlewać trunek, napój powinien sięgać 3/4 wysokości naczynia.
Wina musujące można wlewać do dwóch rodzajów kieliszków. Pierwszym i tradycyjnym jest tzw. kieliszek do szampana, czasza, zamocowana na długiej nóżce. Jest pękata, szeroka i zwężana u dołu. Drugim z nich, w którym najczęściej można dostać szampana jest wysoki kieliszek zwężający się ku górze - typu flute. Dzięki swojemu kształtowi zapobiega szybkiemu wygazowaniu się alkoholu. Alkohol powinno się wlewać do nich ostrożnie - tak, aby nie wylać go, ani nie przelać.
Najrzadziej spotykaną możliwością jest podanie szampana w kieliszku do wina białego, łatwo do niego wlać alkohol, jednak koneserzy uważają, że takie naczynie psuje smak dobrego alkoholu.
Jak zaplanować tanie zakupy?
W jakiej temperaturze podawać szampana?
Wino musujące należy podawać schłodzone, zatem trzeba je doprowadzić do odpowiedniej temperatury, która wynosi od 6 do 8 stopni Celsjusza. Po otwarciu alkoholu warto trzymać je w zimnym miejscu, np. lodówce, a najlepiej w kubełku z lodem. Dzięki temu wino jest cały czas w odpowiedniej temperaturze i smakuje najlepiej.
Zobacz także:
- Po czym nie czuć alkoholu? Jak poradzić sobie z brzydkim zapachem z ust po mocnych drinkach?
- Czkawka pijacka – jak się jej pozbyć?
- Vademecum win musujących – jakie wybrać i jak podawać?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Onet/Business Insider
Źródło zdjęcia głównego: Serhii Sobolevskyi/Getty Images