Wszystko co musisz wiedzieć o szampanie przed sylwestrem. Sprawdź, w czym go podawać i jak otwierać butelkę!

Szampan rozlewany do kieliszków
Wszystko co musisz wiedzieć o szampanie przed sylwestrem
Źródło: Serhii Sobolevskyi/Getty Images
Szampan to napój alkoholowy, który powinien znaleźć się na każdej imprezie sylwestrowej. Kojarzy się z luksusem i bogactwem, zatem nie warto rezygnować z takiej okazji, zwłaszcza, że jaki sylwester, taki nowy rok! Jak powinno się go pić? W czym podawać i w jakiej temperaturze? Sprawdź, jak idealnie podać szampana.

Musujące wino podawane podczas sylwestrowych bali często nazywane jest szampanem, jednak w rzeczywistości jest to jedno z wielu musujących alkoholi, np. katalońska cava, włoskie prosecco, niemiecki sekt lub właśnie francuski szampan, najlepiej prosto z Szampanii, od której potocznie nazywa się wina musujące szampanami. 

Jak otwierać szampana?

Większości z nas otwieranie szampana kojarzy się ze strzelającym korkiem, a czasem z rozlewającym się alkoholem lub parującą szyjką butelki po otwarciu. Jednak w rzeczywistości szampana oraz inne wina musujące powinno otwierać się dokładnie tak, jak tradycyjne wina - tak, aby nic się nie rozlało, a korek nie strzelał.

Sylwester

Horoskop na święta i sylwestra
Horoskop na święta i sylwestra
Zaszalej z paznokciami na święta i sylwestra
Zaszalej z paznokciami na święta i sylwestra
Magda Pieczonka o makijażu na sylwestra
Magda Pieczonka o makijażu na sylwestra
Pomyśl o zwierzętach, odpuść sobie fajerwerki
Pomyśl o zwierzętach, odpuść sobie fajerwerki
Jak tanio i modnie ubrać się na sylwestra?
Jak tanio i modnie ubrać się na sylwestra?

Dzięki odpowiedniemu otwarciu wino będzie idealnie musujące, nie straci na jakości, a przy tym na pewno go nie zmarnujemy. Jak jednak otworzyć taki rodzaj alkoholu? Kluczem jest odpowiednie jego schłodzenie, dzięki czemu nie tylko korek nie zostanie wypchnięty przez ciśnienie w butelce, ale również sam napój nie zacznie "uciekać". Przed podaniem dobrze jest szampana schłodzić w temperaturze między 6-8 stopni przez 8-12 godzin. 

Otwierając butelkę należy ją pochylić pod kątem około 45 stopni, korek należy przytrzymywać, aby nie wystrzelił, a ruch kręcenia wykonywać butelką, dzięki czemu ma się stałą kontrolę nad czynnością. 

W czym podawać szampana?

Niezależnie od tego, do jakiego kieliszka będziemy wlewać trunek, napój powinien sięgać 3/4 wysokości naczynia.

Wina musujące można wlewać do dwóch rodzajów kieliszków. Pierwszym i tradycyjnym jest tzw. kieliszek do szampana, czasza, zamocowana na długiej nóżce. Jest pękata, szeroka i zwężana u dołu. Drugim z nich, w którym najczęściej można dostać szampana jest wysoki kieliszek zwężający się ku górze - typu flute. Dzięki swojemu kształtowi zapobiega szybkiemu wygazowaniu się alkoholu. Alkohol powinno się wlewać do nich ostrożnie - tak, aby nie wylać go, ani nie przelać.

Najrzadziej spotykaną możliwością jest podanie szampana w kieliszku do wina białego, łatwo do niego wlać alkohol, jednak koneserzy uważają, że takie naczynie psuje smak dobrego alkoholu.

Jak zaplanować tanie zakupy?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak zaplanować tanie zakupy?
Jak zaplanować tanie zakupy?
Uwaga na zakupy z odroczoną płatnością
Uwaga na zakupy z odroczoną płatnością
 „Koszyk Dudy” – ile dziś kosztują te same zakupy?
„Koszyk Dudy” – ile dziś kosztują te same zakupy?

W jakiej temperaturze podawać szampana?

Wino musujące należy podawać schłodzone, zatem trzeba je doprowadzić do odpowiedniej temperatury, która wynosi od 6 do 8 stopni Celsjusza. Po otwarciu alkoholu warto trzymać je w zimnym miejscu, np. lodówce, a najlepiej w kubełku z lodem. Dzięki temu wino jest cały czas w odpowiedniej temperaturze i smakuje najlepiej. 

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: Onet/Business Insider

Źródło zdjęcia głównego: Serhii Sobolevskyi/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana