Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) opublikowała coroczne listy: brudną (parszywą) dwunastkę oraz czystą piętnastkę owoców i warzyw, które są oceniane pod względem zanieczyszczeń pestycydami. Jak wpływają one na organizm człowieka? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Katarzyna Bosacka, dziennikarka.
Graviola to wiecznie zielone drzewo rosnące m.in. w Ameryce Południowej i Środkowej. Rodzi smaczne owoce, które tak samo jak liście, nasiona i kora, ma właściwości lecznicze. Zastosowanie gravioli w medycynie ludowej jest bardzo szerokie, ponieważ roślina ta wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie, insektobójczo i przeciwbólowo.
Wywodzi się z Chin i jest kuzynem pomarańczy, jednak odróżnia go od niej wielkość i smak. Co ciekawe, w odróżnieniu od większości cytrusów, jego skórkę można jeść! Co to jest kumkwat i jak się go wykorzystuje w kuchni?
Do spontanicznej akcji doszło w warszawskim Wilanowie. Mieszkańcy stolicy postanowili pomóc ukraińskiej filmie, której tir nie zdążył przejechać w porę przez granicę. Kolejka chętnych wydawała się nie mieć końca.
Choć cytryna to roślina egzotyczna, jej hodowla podobno nie jest trudna. Udowadnia to Władysław Mitek, który w swojej przydomowej szklarni ma wiele drzewek cytrusowych. Jak je pielęgnuje? O tym opowiedział w Dzień Dobry TVN.
Cytryny i na ogół cytrusy kojarzą się z wysokimi temperaturami oraz ciepłymi krajami. Niewiele osób jednak wie, że najlepsze gatunki tych owoców rosną na południu Francji. Czym zachwyca słynące z nich miasto? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Mikołaj Rey.
Jeżeli masz ochotę na słodką przekąskę, ale nie możesz się zdecydować, jaka będzie najlepsza, to warto wybrać czekoladowe fondue. Podgrzewana, płynna czekolada w dowolnym smaku, z korzennymi przyprawami lub bez, w której macza się ulubione dodatki to świetny pomysł na wspólne wieczory!
Bakalie wchodzą w skład wielu świątecznych potraw. Są bazą dla makowca, czy kutii. Choć najczęściej sięgamy po nie właśnie w okolicy świąt, to warto o nich pamiętać przez cały rok. Jakie wartości odżywcze mają bakalie?
Dżem lub konfitura z mandarynek to świetny sposób na zamknięcie aromatu świąt w słoiczku. Takie marmolady idealnie sprawdzą się do słodkich deserów, a z małą ilością cukru będą pasowały również do mięs. Sprawdź, jak łatwo zrobić domowe przetwory z mandarynek.
Jabłka niejedno mają imię i obchodzą nawet swoje święto 28 września. Mogą być symbolem zakazanego owocu lub królewskiej władzy. Polska słynie z uprawy jabłek, więc warto wiedzieć, czym różną się poszczególne odmiany, jak wytłacza się z nich sok, a także co zrobić z nimi w kuchni. Sprawdź przepisy na przetwory z jabłek.
Listopad to czas, w którym świeże warzywa i owoce ciężko już dostać. Ostatnie owoce i warzywa często odkłada się do spiżarni, aby móc z nich korzystać przez resztę jesieni i zimę. Listopad to też moment, kiedy warto robić kiszonki i konserwy, zwłaszcza z kapusty czy warzyw korzeniowych.
Owoc Kaki nazywany jest też owocem persymony lub sharonem. To słodki owoc, który pochodzi z tropików - jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy. Sprawdź, co możesz z niego przygotować.
Opuncja, a właściwie opuncja figowa to owoc kaktusa. Roślina ta w naturze jest wysoka na kilka metrów i wydaje od 100 do 200 owoców rocznie. Popularna jest przede wszystkim w Ameryce Południowej, gdzie jej owoce są często jedzone. W Europie kojarzy się głównie z sokami i napojami. Sprawdź przepis na dżem z opuncji.
Większość owoców, które przylatują do nas z eksportu zabezpieczana jest różnego rodzaju preparatami, dzięki którym nie psują się. Produkty te uznane są w Unii za bezpieczne, jednak lepiej ich nie spożywać. W tym celu należy zawsze myć owoce. Przedstawiamy, czym jest imazalil, najpopularniejszy konserwant świeżej żywności.
Śliwa ałycza to drzewko owocowe pochodzące z dalekich krajów Azji. Przeważnie rośnie dziko, jednak z łatwością adaptuje się w ogrodzie. Często wykorzystywana jest do naturalnych i swobodnych żywopłotów. Jest prosta w uprawie i pielęgnacji. Śliwa ałycza ze względu na duże podobieństwo często mylona jest z mirabelką. Jak uprawiać śliwę i jak zrobić z niej żywopłot?
Mało kto wie, że Polska jest jednym z największych producentów malin. Dlaczego warto wprowadzić je do swoje diety? Jakie odmiany można spotkać na rynku i jak wykorzystać je w kuchni? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Brytyjski rząd co roku testuje próbki artykułów spożywczych, by sprawdzić, czy nie ma w nich pozostałości środków ochrony roślin. Jak się okazuje, wiele pestycydów znajduje się w winogronach i pomarańczach, suszonych owocach i ziołach. Jak sytuacja wygląda w Polsce? Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone? O tym opowiedziała nam prof. dr hab. Janina Gajc-Wolska z Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW.
"Ma tyle witaminy C co cytrusy"
Aktinidia to pnącza wydające jadalne owoce (mini kiwi, kiwi berry), które można uprawiać w naszym kraju całkowicie samodzielnie. Z roku na rok staje się ona coraz bardziej popularna, odnajdując swoje miejsce jako ozdoba ścian, pergoli i ogródków. Ze względu na długie pnącza, należy regularnie ją podcinać. Na czym polega uprawa aktinidii i jak wygląda jej cięcie?
Liczi to owoc, który zachwyca swoim wyglądem. Jednak nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wybornie smakuje. Liczi ma wiele właściwości odżywczych, stanowi bogate źródło witaminy C i reguluje ciśnienie krwi. Działa korzystnie na pracę serca, układ immunologiczny oraz układ kostny.
Pestka mango znalazła swoje zastosowanie w kosmetyce oraz branży dietetycznej. Z nasion produkowane są kosmetyki i środki odchudzające. Mango ma wiele zalet i co najważniejsze, można je hodować w domowych warunkach.
Pigwa jest bogata w witaminę C, która sprzyja budowaniu naszej odporności. W połączeniu z miodem, imbirem i cytryną jest witaminową bombą. Idealnie sprawdzi się pod postacią naparu, herbatki i syropu do herbaty. Poznaj nasze sposoby na pigwę.
Dzika róża jesienią wydaje swoje owoce. Są pełne witamin i minerałów, z których warto korzystać, kiedy przychodzą chłodniejsze dni. Można ją kupić, uprawiać w ogródku lub zbierać w lesie. Sprawdzi się idealnie na podniesienie naszej odporności i pozytywnie wpłynie na zbolałe stawy. Co więcej, bardzo łatwo przygotować z niej napar. Sprawdź nasz sposób.
Liczi ze względu na swoje właściwości, wartości odżywcze, a przede wszystkim smak staje się coraz popularniejsze w naszym kraju. Dowiedz się, czym jest liczi, jak je obrać, jak jeść oraz jakie zastosowanie i właściwości posiada
Przetwory z gruszek cieszą się u nas dużą popularnością. Nie powinno to dziwić – gruszki to smaczne i zdrowe owoce. Pozwalają na przygotowanie takich przetworów, jak: dżem, konfitura, powidła czy mus.
Kokos ceniony jest za słodki smak i właściwości odżywcze. Często jednak, chcąc kupić wiórki czy wodę kokosową, decydujemy się od razu na gotowy produkt, aby uniknąć rozłupywania orzecha. To błąd, bo otwieranie kokosa wcale nie jest trudne. Poznaj nasze sposoby!
Kandyzowane owoce to idealny sposób nie tylko na zdrowszą wersje słodyczy, ale także dobry pomysł na ich zakonserwowanie. Cukier, podobnie jak sól, jest bowiem naturalnym konserwantem. Dzięki kandyzowaniu możemy zrobić owocowe słodycze, które wytrzymają niemal całą zimę - o ile ich przedtem nie zjemy! Przedstawiamy dwa proste i pyszne sposoby na kandyzowane jabłka.
Mirabelka, inaczej śliwa domowa, to owoc niedoceniany we współczesnej kuchni. Jest nieco mniejsza od klasycznej, znanej nam śliwki, ma żółtą barwę i pod kwaśną skórką kryje słodkie bogactwo witamin. Lato i wczesna jesień to idealny moment, aby przygotować z niej przepyszne przetwory. Sprawdź nasze przepisy.
Media społecznościowe mają wielką moc. Od pewnego czasu ogromną popularnością cieszy się wpis zachęcający do tego, aby pestki po zjedzonych owocach, wyrzucać gdzie popadnie. Mogłoby się wydawać, że w ten sposób działamy na korzyść natury. Tymczasem prawda jest zupełnie inna.
Porzeczki dostępne są w trzech odmianach - czerwonej, białej i czarnej. Mimo że wszystkie są bardzo smaczne, to najwięcej witamin i substancji odżywczych mają te czarne. Jak je zatrzymać? Jak przygotować z nich kompot, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok?