Rafał Rutkowski i jego żona Magdalena Godlewska, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali: owoce pod białą czekoladą, tost Skagen oraz pierś z kaczki na sałacie. Smacznego!
Niektóre dzieci nie lubią owoców. Dla tych rodziców, którzy szukają pomysłów na owocowe dania dla swoich pociech, Marieta Marecka przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: kotleciki z indyka z sosem morelowym lub brzoskwiniowym, lane, pomarańczowe kluseczki, lody bananowe z rabarbarem, proste ciasteczka maślane do deseru lodowego oraz pudding z kaszy manny razowej z sosem truskawkowym. Smacznego!
Owoce i warzywa to bardzo ważny składnik diety dziecka, ale niestety nie każde dziecko chce je jeść. Dlatego czasami trzeba użyć fortelu. Ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia - aktorka Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przedstawili w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w których przemycili m.in.: paprykę, rzodkiewkę, jabłka i gruszki. Oto one: ciasteczka z gruszkami, torcik z ogórkiem, rzodkiewką i gotowanym jajkiem, leniwe z jabłkiem prażonym i rodzynkami, a także koperty z ciasta francuskiego z papryką, bazylią i miętą.
Na okładkach pism czy portali widzimy gwiazdy z zielonym sokiem. To nic innego jak oczyszczająca kuracja sokowa. Dotarła także do Polski. Ile powinna trwać taka kuracja? W kuchni Dzień Dobry TVN promotorki zdrowego stylu życia - Paulina i Agnieszka przygotowały soki oczyszczające. Jakie właściwości posiadają opracowane przez nie napoje?
Diana Volokhova, finalistka Masterchefa, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: owocową choinkę, smażone tortille, serowe kulki, adżikę, śledzia na buraczanym pesto oraz pasztet z czerwonej fasoli. Czy to właśnie są typowe przekąski serwowane podczas armeńskiego sylwestra?
Mikołajkowe pyszności w kuchni Dzień Dobry TVN zaserwował Piotr Kucharski. Filet z piersi kaczki z sosem wiśniowym na tartych buraczkach i sałatką z zielonej fasolki, babeczki z kremem mascarpone i marynowanymi truskawkami w occie balsamicznym, konfitura z mieszanych owoców z nutą kardamonu, chutney z truskawek oraz mus czekoladowy z wiśniami. Smacznego!
Nawozy, pestycydy, GMO. W Unii Europejskiej co roku stosuje się około 145 ton pestycydów. Jak truje nas jedzenie? O tym w studiu Dzień Dobry TVN rozmawiali: lekarz internista dr Piotr Gryglas oraz dietetyczka Anna Jelonek. Czy nadużycie pestycydów może poważnie zaszkodzić naszemu organizmowi, ze śmiercią włącznie? W których warzywach pestycydów jest najmniej, a w których najwięcej?
Małgorzta Rozenek i Piotr Kucharski razem w Powsinie? Perfekcyjna Pani Domu i znany kucharz wybrali się w niedzielny poranek do Powsina, by gillować, ale nie karkówkę i kiełbasę, tylko słodkości. Skorzystajcie z przepisów na: grillowane brzoskwinie z waniliowym serkiem mascarpone, cynamonowego ananasa, tosty z babki z malinami i czekoladowe fondue.
Truskawki to nasze dobro narodowe. Jedzmy je póki są, bo pogoda nie sprzyja ich wzrastaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował wątróbkę z truskawkami, sałatkę z truskawkami i łososiem oraz tosty z babki z truskawkami oraz klasyczną tartę. A Wy w jakiej postaci najbardziej lubicie truskawki?
Chrupkie, soczyste, słodkie, z odrobiną zielonej nutki. Nawet po obraniu nie brązowieją. Czym różnią się jabłka łąckie od pozostałych? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: producent jabłek łąckich Krzysztof Maurer oraz podróżnik kulinarny Maciej Nowak.
O modzie na koktajle, z czego można je zrobić i jakie witaminy posiadają - opowiedziała w studiu Dzień Dobry TVN dietetyczka Agata Ziemnicka.
Pobyt dziecka w szpitalu to stres i przeżycie zarówno dla dziecka jak i rodziców. Ich obecność przy dziecku zazwyczaj przyspiesza powrót dziecka do zdrowia. Dlaczego zatem w szpitalu w Zdrojach obowiązuje zakaz przebywania rodziców z dziećmi? Do studia Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy psychologa Magdalenę Bil, prezesa Fundacji Rodzicdziecko oraz Marylę Podemską z Centrum Zdrowia Dziecka.
Maciej Nowak odwiedził magazyny, w których dojrzewają banany. Banany zbierane są w stanie niedojrzałym. Ile czasu mija od zbioru owoców do momentu, aż trafią na polski stół? Czy tracą smak nie dojrzewając w warunkach, które wytworzył mu człowiek?
I nie jest to Andrzej Polan, ale ananas:) W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem owoc w roli głównej!
Czyli pomarańcza w roli głównej. Razem z Tomkiem Woźniakiem Anna Nowak - Ibisz przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN kurczaka z sokiem pomarańczowym po azjatycku, curry z krewetkami i sokiem pomarańczowym, czekoladowy mus w 5 minut oraz śniadaniowy koktajl pomarańczowy. Smaczego!
Oranże sprawdzają się nie tylko w modzie. Pomarańcze idealne nadają się na śniadanie, farsz do bułeczek oraz, przede wszystkim, na zdrowy i pełen witamin sok. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował ciasto pomarańczowe, pomarańczową owsiankę oraz udowodnił, że skórka z pomarańczy wcale nie musi lądować w koszu na śmieci, a efekt skórki pomarańczowej to nie tylko znienawidzony przez kobiety cellulit.
Kaszanka wietnamska, owoc durianu, jackfruit. Czy bary w Polsce, które serwują wietnamskie jedzenie mają cokolwiek wspólnego z tymi, które Maciej Nowak odwiedził w Hanoi? Jak czuł się po zjedzeniu psa i co podarował prowadzącym?