W upalne dni, kiedy słońce praży, należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Dostarczanie wody jest niezmiernie ważne, a jej niedobór może być groźny dla zdrowia. Do produktów, które zawierają jej najwięcej, należą świeże owoce i warzywa. Zobacz, które szczególnie warto jeść latem.
Przygotuj pyszne i zdrowe dania z piekarnika. Sebastian Olma przedstawia przepisy na szpinakową lasagne, polędwiczki z salsą cukiniową i zapiekane owoce z budyniem.
Polskie wiśnie są najszlachetniejsze w Europie – nabierają kwasowości nocą, kiedy temperatura jest niska, a słodyczy w ciągu dnia, kiedy jest ciepło. Jak w najlepszy sposób skorzystać z tego daru natury? O tym porozmawialiśmy z dziennikarką i propagatorką zdrowego stylu życia, Agnieszką Cegielską.
Przez wiele miesięcy z utęsknieniem czekamy na moment, kiedy w kuchni będą królować świeże, zdrowe warzywa i owoce. Połowa czerwca to czas, kiedy nareszcie pojawiają się one w sklepach i na targach. Jednak w tym roku narzekamy na ich wysokie ceny. Rekordowo dużo musimy płacić m.in. za czereśnie i truskawki. Obserwacje klientów potwierdza Główny Urząd Statystyczny - w skali roku owoce podrożały aż o 22 procent, a warzywa o 8. Czy będzie taniej? Sytuację wyjaśniał dr Paweł Kraciński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Warzywa i owoce powinny stanowić niezbędny element naszej diety, bo są doskonałym źródłem witamin, błonnika, dobrze przyswajalnych węglowodanów oraz cennych przeciwutleniaczy. To wszystko prawda. O ile jednak warzywa możemy stosunkowo bezkarnie spożywać w dużych ilościach, o tyle na owoce trzeba już uważać. Dlaczego? Wyjaśniała to dietetyczka kliniczna Milena Nosek.
Lubisz warzywno-owocowe lekkie potrawy? Przygotuj je w połączeniu z jogurtem lub śmietaną. Skorzystaj z pomysłów Andrzeja Polana na jogurtowe dressingi.
Miłośnicy polskich truskawek w końcu się doczekali - trwa pełnia sezonu na te pyszne, czerwone i słodkie owoce. Jak wybrać truskawki najlepszej jakości i odróżnić je od zagranicznych? Postanowiliśmy to sprawdzić.
Wiele osób marzy o domowym ogródku, w którym będą rosły nie tylko nasze rodzime rośliny, ale także te egzotyczne. Jak sadzić pestki cytrusów i awokado? Ile trzeba czekać na owoce? Opowiadał w naszym studiu ogrodnik, Tomasz Kok.
Zaczyna się sezon na aronię, jest ona bardzo zdrowa i smaczna. Zawiera mnóstwo witaminy C, która poprawia odporność organizmu. Ponadto aronia m.in. uspokaja, obniża ciśnienie krwi, wspomaga oczyszczanie organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne. Nic więc dziwnego, że przetwory z aronii cieszą się tak dużym zainteresowaniem. Jak przygotować z niej sok, nalewkę i wino?
Rozpoczął się sezon na wekowanie. Lato to czas, kiedy możemy zabrać się za gromadzenie smakołyków do spiżarni. Dawid Kozioł w Dzień Dobry TVN opowiedział, czego potrzebujemy, by samodzielnie zrobić przetwory i o popularnych metodach pasteryzacji. Jakie inne techniki wekowania można zastosować, by zimą cieszyć pełnymi witamin produktami z warzyw i owoców?
Lekkie desery owocowe mogą jeść wszyscy bez obawy o to, że przytyją. Owoce zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i pierwiastków. Dlatego w sezonie powinniśmy jak najczęściej sięgać po świeże owoce – desery owocowe na lato nie tylko świetnie smakują, ale też mają dobroczynny wpływ na zdrowie.
W sklepach coraz częściej pojawiają się owoce, których nie znamy. W Dzień Dobry TVN wspólnie z dietetykiem klinicznym - Hanną Stolińską-Fiedorowicz postanowiliśmy przyjrzeć się niektórym z nich bliżej. Jakie mają właściwości, jakie wartości odżywcze i ... jak powinno się je jeść? Zobaczcie!
Jaglanka z owocami, grzanki z wątróbką i agrestem, ciasto z owocami czy polenta z letnimi warzywami? Która śniadaniowa propozycje Piotra Kucharskiego najbardziej odpowiada waszym gustom? Skorzystajcie z jego przepisów!
Któż z nas nie lubi soków, czy to owocowych, czy warzywnych? Pani Gadżet - Anna Nowak-Ibisz przyniosła dziś do studia Dzień Dobry TVN wyciskarki, dzięki którym będziemy mogli samodzielnie produkować pyszne soki w domowym zaciszu!
W dzisiejszych czasach jakość warzyw i owoców jest daleka od doskonałości. Alternatywą dla kupnych produktów są warzywa z domowego ogródka. Jan Jungst we współpracy z ekspertami z SGGW i projektantami z ASP stworzył projekt całorocznego ogródka, w którym można hodować rośliny, warzywa i owoce. Mini szklarnia jest zautomatyzowana. Co to oznacza? Jan Jungst o swoim projekcie opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN.
Pigwa to idealny owoc na przeziębienie. Dla podkręcenia apetytu mamy powinny go dawać dzieciom niejadkom. Za co jeszcze należy ją cenić? Jakie przetwory można z niej zrobić? Jaka jest różnica między pigwą a pigwowcem? Jakie witaminy i składniki mineralne zawiera? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.
Weki są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się walorami owoców i warzyw z domowego ogródka. Ale to nie jedyne, co można włożyć do słoików. Robiliście kiedyś weki z mięsa? W cyklu "Jasiek zna się!" Jan Kuroń podpowiada, kiedy wekować poszczególne warzywa i owoce i jak przygotować słoiki do weków. Zdradził również swój sposób na wekowanie. Czy wiesz jak długo i, gdzie przechowywać słoiki?
Dieta zawierająca warzywa i owoce jest istotnym czynnikiem obniżającym poziom zachorowania na raka. O zaletach ich jedzenia mówiła w Dzień Dobry Wakacje dietetyk kliniczna dr Iwona Sajór. Które z warzyw i owoców mają działanie przeciwzapalnie? Czy obróbka termiczna niweluje wszystkie witaminy?
Trawienie selera pochłania więcej kalorii, niż on ich zawiera. Problem z tym warzywem polega na tym, że nie wszyscy je lubią. Dlatego Daria Ładocha postanowiła przekonać nas, że seler może być baaaardzo smaczny. Czy jej się udało? Zobaczcie!
Pestycydy to środki ochrony roślin przed owadami i chorobami. Są toksyczne dla człowieka. Na jakich owocach i warzywach znajduje się najwięcej pestycydów? Jak myć produkty, by się ich pozbyć? Gośćmi Dzień Dobry TVN byli: Agnieszka Mielczarek, dietetyczka i coach żywieniowy, Katarzyna Jagiełło z Greenpeace i prof. Jan Ludwicki z Narodowego Instytutu Zdrowie Publicznego.
Zdaniem Marcina Prokopa, "są małe, wszędobylskie, mnożą się jak króliki, bzyczą wszędzie i roznoszą zarazki". O czym mowa? O muszkach owocówkach, które lubią gościć w naszym domach. O tym, jak się ich pozbyć rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z blogerką Kingą Petrus.
Charles Daigneault, finalista drugiej edycji "MasterChefa" podpowiada, jak zatrzymać smaki lata. Skorzystajcie z jego rad i sami zróbcie dżem owocowy.
Czasami, kiedy czujemy znużenie, sięgamy po napoje i przekąski, które mają dodać nam energii. Zazwyczaj są to produkty, które - owszem - pobudzają nas, ale tylko na chwilę. Po jej upływie zmęczenie powraca. Jakie zatem produkty należą do spożywczych wampirów energetycznych? Kiedy kawa pobudzi nas na dłużej? O tym gość Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Jelonek.
Amerykańska organizacja EWG co roku publikuje listę warzyw oraz owoców najbardziej i najmniej skażonych pestycydami. O komentarz do raportu poprosiliśmy dietetyka Damiana Parola. Czy według niego lista jest przygotowywana rzetelnie? Od gościa Dzień Dobry TVN dowiedzieliśmy się również, czy są one bardzo groźne dla zdrowia.
Wraz z nadejściem wiosny wiele osób zaczyna kichać i łzawić. Nie z powodu przeziębienia, ale alergii. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy specjalistę chorób wewnętrznych i alergologii prof. Jerzego Kruszewskiego, aby zapytać, jakie rośliny uczulają, jakich owoców i warzyw nie należy jeść, będąc uczulonym na konkretne pyłki, i czy leczenie na własną rękę jest skuteczne.
Zimą nie należy jeść produktów, które nas wychładzają. Po jakie owoce i warzywa powinniśmy sięgać w sezonie zimowym? Dlaczego należy unikać cytrusów? Czym je zastąpić? Zapytaliśmy o to Justynę Mizerę, dietetyczkę.
Nasz smakosz Mikołaj Rey wybrał się nad Zalew Wiślany do małej wioski Kadyny, by poznać smak agrestu. Nieco kwaskowaty owoc jest niskokaloryczny oraz ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jakich? I co można z niego przyrządzić w kuchni?
Monika Pyrek to dumna mama półtorarocznego Grzesia. Rodzice dzielą zazwyczaj swoje dzieci na jadki lub niejadki. Ile tak naprawdę powinno jeść dziecko? Jak zachęcić dziecko do jedzenia owoców i warzyw. Okazuje się, że pryncypialną rolę odgrywa tu natura, a dokładniej neurony lustrzane. W studiu Dzień Dobry TVN Monice towarzyszyła ekspertka „Zdrowego startu w w przyszłość” - Anna Rzeszotek.
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował potrawy z jabłek. Na lepsze trawienie po świętach i sylwestrze. A zatem: kurcze w jogurcie, jabłkach w ziołach, lekkie i dietetycznie, zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru oraz jabłka pieczone przy kominku. Smacznego!
Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie przyrządzone przetwory, dlatego w kuchni Dzień Dobry Wakacje Anna Kerth i Maja Sobczak zaprezentowały swoje ulubione sposoby na weki ze śliwką, maliną i czosnkiem, z kiszoną marchewką, papierówkami z pieprzem i majerankiem oraz pieczonym bakłażanem w pomidorach.