KREM Z SELERA Z POMARAŃCZAMI
Składniki:
1 kg selera
2 duże pomarańcze
2 ziemniaki
por – tylko biała część
2 litry bulionu warzywnego
1 szklanka śmietanki kremówki
szczypta pieprzu
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki podprażonych pestek dyni
1 łyżka oleju
szczypta cynamonu
Przygotowanie:W garnku rozgrzej olej i podsmaż pora pokrojonego w talarki. W tym czasie zetrzyj seler i ziemniaka na tarce o grubych oczkach lub użyj blendera. Dodaj do pora zalej bulionem wraz z solą, cukrem, gałką i pieprzem i gotuj około 15 minut. Następnie obierz pomarańcze. Zostaw do dekoracji kilka plasterków i dodaj do zupy. Gotuj kilka minut. Dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. Zupę zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem udekoruj pomarańczami, pestkami dyni podprażonymi na suchej patelni i cynamonem.
SURÓWKA Z SELERA Z ORZECHAMI I GRANATEM
Składniki:
1 seler obrany ze skórki
1 garść orzechów włoskich
1 garść orzechów laskowych
ziarenka z 1/2 granata
4 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki oliwy cytrynowej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W miseczce wymieszaj oliwę, jogurt, musztardę oraz miód. Selera dopraw solą, dodaj orzechy i granat. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem i udekoruj miętą.
SELER SMAŻONY / PIECZONY W CIEŚCIE Z MUSEM ŚLIWKOWYM
Składniki:
1 duży seler
2 jajka
1/2 – 1 szklanka mąki
0,5 szklanki jasnego piwa
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1 litr wody do zagotowania selera
olej do smażenia
Składniki na mus śliwkowy:
1/2 łyżeczki cynamonu
15 dużych śliwek
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
OPCJA SMAŻONA:
Seler dokładnie umyj i zagotuj w wodzie, tak by się nie rozgotował. Na sposób al dente. Odstaw do ostudzenia. Przygotuj ciasto. Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. W misce połącz mąkę, z żółtkami, miętą i delikatnie dolej piwo i całość wymieszaj. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj z pianą z białek. Konsystencja ciasta powinna być jak na naleśniki. Seler pokrój w plastry i dokładnie posól. Następnie zamocz w cieście i smaż na złoty kolor na oleju.
OPCJA PIECZONA:
Ciasto przygotuj jak wyżej. Seler dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój go w cienkie plastry i obtocz w cieście. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 35 minut.
W rondelku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cukier. Poczekaj chwilę aż cukier się rozpuści. Dodaj śliwki i duż aż śliwki się rozpadną. Dodaj cynamon i zmiksuj na gładką masę. Podawaj z razem z upieczonym lub usmażonym selerem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN