Porzeczki dostępne są w trzech odmianach - czerwonej, białej i czarnej. Mimo że wszystkie są bardzo smaczne, to najwięcej witamin i substancji odżywczych mają te czarne. Jak je zatrzymać? Jak przygotować z nich kompot, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok?
W tym roku producenci czarnych porzeczek nie powinni narzekać na ceny, wyższe niż w 2020 roku. Przemysł chętnie kupuje jagody, poszukują ich też konsumenci - mówi PAP dyrektor generalna Krajowej Unii Producentów. Zbiory owoców mogą być niższe od oczekiwanych.
Wiele osób, wybierając się w okresie letnim na plażę bądź na wycieczkę, chce zabrać ze sobą małe, lecz zdrowe przekąski. Z pomocą przychodzi firma Owolovo, która proponuje owocowe i warzywne przysmaki. W Dzień Dobry TVN opowiedzieli o nich Karolina Malinowska i Olivier Janiak.
Jagody to jedne z najsmaczniejszych i najchętniej jedzonych owoców. Mimo że te świeże dostępne są tylko przez kilka miesięcy w roku, to ich smakiem można się cieszyć przez cały rok. Jak? Robiąc kompot na zimę.
Maliny to owoce, które można podawać na wiele sposób. Mogą być dodatkiem do ciast czy deserów. Stanowią także doskonały surowiec na dżem. Na tym jednak nie koniec. Z malin można przygotować także nalewkę. Jak ją zrobić?
Kilogram malin w tym sezonie kosztuje nawet 30 zł. Drogie są również czarne porzeczki i brakuje niektórych warzyw. Dlaczego ceny poszły w górę?
Kompot z agrestu to świetny pomysł na wykorzystanie owoców po sezonie letnim. W ten sposób także w mroźne, zimowe wieczory można cieszyć się ich smakiem. Warto już teraz pomyśleć o przygotowaniu własnych przetworów, zwłaszcza że kompot z agrestu jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy.
Temperatury rosną, a wraz z nimi zwiększa się nasze zapotrzebowanie na płyny. W okresie letnim warto więc wspomóc się owocami, które zawierają dużą ilość wody. Z okazji Międzynarodowego Dnia Owoców podpowiadamy, które z nich szczególnie warto wprowadzić do swojej diety.
W czerwcu średnie ceny w sklepach spożywczych w porównaniu z majem spadły o 6 proc. Spadki odnotowano w takich kategoriach produktowych, jak: chemia gospodarcza, mięso, nabiał i warzywa. Zdrożały m.in. pieczywo i produkty sypkie. Jakie są prognozy na kolejne miesiące?
Borówki amerykańskie zaliczane są jednych z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Doskonale nadają się do ciasta, placków czy owsianki. Można z nich przygotować także dżem. Jak się do tego zabrać?
Kolor warzyw i owoców ma znaczenie. Inna barwa, to inne witaminy oraz substancje odżywcze niezbędne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Jakie zatem prozdrowotne właściwości mają czerwone, pomarańczowe, zielone, niebieskie oraz białe warzywa i owoce?
Wakacje to idealny moment na szaleństwo na paznokciach. Doskonale o tym wie jedna z TikTokerek, która wykonuje manicure ze świeżych owoców i warzyw. Jej nagrania oglądają tysiące osób w sieci.
Sezon na morele właśnie się rozpoczął. Są one doskonałymi owocami do różnego rodzaju dżemów, konfitur, nalewek czy przecierów. Natomiast miodowe morele w syropie pokochają zwłaszcza dzieci. Sprawdź prosty i sprawdzony przepis.
Jagoda kamczacka jest rośliną, którą warto uprawiać choćby z tego względu, że jej owoce są bardzo zdrowe. Jest mrozoodporna, więc dobrze nadaje się także do naszego klimatu. Dowiedz się, jak ją prawidłowo uprawiać, dlaczego warto to robić, a także jakie są zastosowania dla pysznych owoców jagody kamczackiej!
Sezon na maliny trwa w najlepsze. Wśród wielu miłośników tych owoców stale powraca pytanie: myć czy nie myć? Wątpliwości nie powinny dziwić. To bardzo delikatne owoce, które nietrudno jest uszkodzić. Czy w taki razie maliny powinno się opłukiwać? Podpowiadamy, jak to zrobić prawidłowo.
Lato to wymarzona pora roku dla wszystkich smakoszy owoców. W tym czasie na bazarkach i w sklepach znaleźć możemy pyszne truskawki, wiśnie, maliny czy jagody. Wiedzieliście, że oprócz zastosowania w kuchni, wykorzystuje się je także w kosmetyce? Przedstawiamy przepisy na najlepsze maseczki z owoców.
Nalewki domowe przygotowujemy od wieków. Wyróżniamy nalewki słodkie, półwytrawne i wytrawne. Przepisy na tradycyjne nalewki domowe uwzględniają między innymi owoce, przyprawy, zioła, orzechy, korzenie, cukier, sok z cytryny.
Nalewka z wiśni to jeden z najsmaczniejszych trunków. Do tego w rozsądnych ilościach może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jej nieskomplikowany skład sprawia, że z powodzeniem można ją przygotować samemu w domu. Od czego zacząć?
Sezon wiosenno-letni rozpieszcza nas świeżymi owocami, które uwodzą smakiem, zapachem i kolorami, przemawiając tym samym do niemal wszystkich naszych zmysłów. Wykorzystujemy je w kuchni na wiele sposobów, głównie do deserów czy słodkich dań serwowanych na śniadanie lub obiad. Sięgając po owoce sezonowe, warto rozważyć także inne, równie obiecujące ich zastosowanie - stworzenie trunku, który umili nam niejeden wieczór lub spotkanie w gronie przyjaciół. Ratafia to słodka nalewka, którą przyrządzić możemy z dowolnie wybranych owoców, a przepis na nią jest niezmiernie prosty.
Lato to czas, kiedy w sklepach i na targowiskach pojawia się największy wybór sezonowych owoców. Warto to wykorzystać i przygotować z nich mrożonki. Jak prawidłowo mrozić owoce? Które owoce nadają się do mrożenia, a których lepiej nie poddawać takiej obróbce?
Latem doskonale orzeźwia, zimą świetnie sprawdzi się jako aromatyczny, korzenny deser. Mango lassi, tradycyjny indyjski napój, pokocha każdy miłośnik zdrowych koktajli odżywczych – jest smaczny, prosty w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Podpowiadamy, jak przygotować oryginalne, jogurtowe mango lassi.
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców. Można je jeść same, dodawać do ciast czy deserów. Doskonale nadają się też do przetworów. Co warto z nich przygotować? Poznaj sprawdzone przepisy na konfiturę, dżem, sok i kompot z truskawek.
Owoce, które dopiero co zostały zerwane z krzaka, smakują najlepiej. Niestety ich jedzenie może być też bardzo niebezpieczne. Zdarza się, że znajdują się na nich groźne dla naszego zdrowia pasożyty. Czym się może skończyć zjedzenie takich owoców i co zrobić, aby uniknąć problemów ze zdrowiem?
Podczas powszechnych latem plenerowych spotkań przy grillu na ruszt trafia już nie tylko kiełbasa czy karkówka. Coraz częściej fani grillowania sięgają po najróżniejsze produkty spożywcze. Eksperymenty na grillu mogą być okazją do nowych, ciekawych, kulinarnych doznań. Sprawdź proste, nietypowe przepisy na dania z grilla. Tym razem w roli głównej owoce.
Lato rozpieszcza sezonowymi owocami. W tym czasie na naszych talerzach lądują maliny, truskawki, borówki czy bardziej egzotyczne mango oraz melony. Co z poziomkami? Małe, słodkie i lokalne owoce są nie tylko pyszną przekąską, ale i skarbnicą witamin oraz substancji odżywczych. O ich istnieniu przypomniała nam niedawno Maja Bohosiewicz.
Dżem czereśniowy to smaczny dodatek do tostów, ciast, lodów, marynat do mięsa. Każdy, kto jeszcze nie wie, jak przygotować dżem z czereśni, musi mieć świadomość, że owoce wykorzystywane do jego zrobienia pozbawione są pektyn, które naturalnie zagęszczają konfiturę. Jak zrobić dżem z czereśni?
Lato rozpoczęło się w najlepsze. Słońce i upały z jednej strony cieszą, z drugiej stają się problemem, zwłaszcza, gdy odbierają nam chęć do jedzenia. Regularne spożywanie posiłków jest przecież istotne zarówno dla naszego zdrowia, jak i sylwetki. Co zatem jeść na śniadanie w upały?
Niebanalny bukiet z kwiatów i owoców z pewnością ucieszy każdego miłośnika roślin. Nasza gościni Ksenia Florińska od kilku lat zajmuje się tworzeniem kompozycji dosłownie ze wszystkiego. Najbardziej jednak kocha tworzyć zestawy z owoców. W studiu Dzień Dobry TVN pokazała krok po kroku, jak taki wykonać.
Dżem to podstawa wielu śniadań. W sklepach dostępnych jest wiele smaków podstawowych, głównie owocowych, ale warto pamiętać, że dżem można przygotować także samodzielnie w domu i puścić wodze fantazji. Przedstawiamy pomysły na dżem truskawkowy z balsamico i pieprzem cytrynowym, tartę pina colada i dżem ananasowy z kokosem.
Arbuz nazywany jest kawonem, pochodzi z rodziny dyniowatych i rośnie dziko w Afryce. W 92% arbuz składa się z wody i zawiera witaminy i składniki mineralne. Jest też bogaty w przeciwutleniacze i jego spożywanie korzystnie wpływa na nasz organizm.