Beata i Miłosz Jaskólscy porzucili wielkomiejskie życie i przeprowadzili się na wieś. Małżeństwo zajęło się hodowlą owiec. Obecnie ich stado liczy ponad 60 sztuk. Jak sobie radzą? Dlaczego zdecydowali się na taki ruch? Dowiecie się tego z naszego reportażu.
Kupując żywność w markecie, czasami przepłacamy kilkukrotnie, w stosunku do cen, za które zrobilibyśmy te same zakupy bezpośrednio u rolnika. Taki stan rzeczy niekorzystnie wpływa na sytuację osób, które zajmują się produkcją żywności. Ekspert tłumaczy, z czego wynika ta sytuacja.
Arbuz zawiera w sobie aż 92 proc. wody. Chociaż nie jest źródłem wielu witamin i minerałów, to jednak ten owoc ma wiele zalet. Pomijając fakt, że jest pyszny i słodki, ma też dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN postanowiła z arbuza wyczarować absolutne hity.
Uprawa agrestu na działce czy w ogródku to zajęcie zyskujące na popularności przez amatorskich ogrodników i nie tylko. Dlaczego? Agrest jest pysznym owocem, rosnącym w umiarkowanym klimacie i niewymagającym zapewnienia skomplikowanych warunków rozwojowych.
Nadszedł upragniony czas pikników i jedzenia w plenerze, a często bohaterką tych spotkań jest truskawka. Jak jednak znaleźć i kupić tą najlepszą? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Mikołaj Rey.
Polacy narzekają, że warzywa i owoce bardzo podrożały. Truskawki i czereśnie to w tym roku towar niemal deficytowy. Wyjaśniamy dlaczego i sprawdzamy, kiedy spadną ceny truskawek.
W sklepach powoli zaczynają pojawiać pierwsze letnie owoce i warzywa. Niestety spragnionych ich smaku skutecznie odstrasza cena. Kilka dni temu pokazaliśmy wam zdjęcie z jednego ze sklepów, gdzie za kilogram czereśni trzeba było zapłacić ok. 160 złotych. Dlaczego owoce i warzywa w tym roku są takie drogie?
We śnie jabłka mogą pojawiać się pojedynczo, wisieć na jabłoni lub być zrywane – wszystko to należy brać pod uwagę przy interpretacji snu. Co może oznaczać?
W Polsce ruszył już sezon na truskawki i z radością będziemy się mogli nimi zajadać aż do jesieni. Jak jednak umiejętnie wkomponować te owoce w dania obiadowe, a nie tylko desery? Przychodzimy z pomocą! Oto najlepsze przepisy.
W Kopytówce w okolicach Wadowic znajduje się Gospodarstwo Dudek, gdzie na powierzchni około 45 hektarów od 35 lat uprawiane są jabłonie, grusze, śliwy, wiśnie, borówki amerykańskie oraz brzoskwinie. Miejsce to odwiedził prezenter pogody Dzień Dobry TVN, Bartek Jędrzejak.
Chłodny kwiecień mocno dał się we znaki rolnikom. Ostatnie przymrozki odczujemy jednak wszyscy, a już na pewno ci, którzy uwielbiają desery z truskawkami. W tym roku ceny tych owoców pójdą w górę. Ile w 2021 zapłacimy za kilogram truskawek?
Tak twierdził angielski pisarz Mark Twain, zajadając się owocami cherimoi u wybrzeży wysp hawajskich. Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy cherimoya (lub czerymoja) zasługuje na to zaszczytne określenie, jednak nie da się zaprzeczyć, że smak owocu jest nieporównywalny z żadnym innym. Sprawdź, jak uprawiać cherimoyę, jak smakuje i jakimi właściwościami odżywczymi wyróżnia się na tle innych owoców.
Rambutan, a dokładnie jagodzian rambutan, to jeden z egzotycznych owoców o ciekawym smaku i właściwościach pozytywnie wpływających na zdrowie, samopoczucie i wygląd. Jedzenie go nie sprawia trudności, a smak jest ciekawy i przyjemny. Rambutan intryguje wyglądem – jego skórka jest pokryta miękkimi, przyjemnymi w dotyku włoskami.
Desery dla dzieci to bardzo ważna część ich jadłospisu. Idealna, słodka przekąska powinna być niewielka, lekka, możliwie najzdrowsza i oczywiście wizualnie atrakcyjna dla dziecka. Można więc śmiało puścić wodze fantazji i przygotować dla swojej pociechy słodkie, małe dzieła sztuki.
Guawa to owoc ceniony za swoje unikalne walory smakowe, a także liczne właściwości prozdrowotne. Wykorzystywana jest do przyrządzania rozmaitych deserów, jak też wytrawnych przystawek. Guawa obniża poziom cukru we krwi, stabilizuje ciśnienie tętnicze oraz działa uelastyczniająco na skórę.
Rynek oferuje nam wiele różnych pojemników do przechowywania żywności. Które z z nich sprawdzają się najlepiej? A może w ogóle nie są nam potrzebne i świetnie zastąpi je folia spożywcza lub papierowy ręcznik? W Dzień Dobry TVN o sprytnych sposobach na przechowywanie żywności rozmawiamy z Agnieszką Kałużą, autorką bloga "Aga pomaga".
Wanilia to owoc rośliny rosnącej w Ameryce Południowej i Środkowej, znany z charakterystycznego smaku i aromatu. Laska wanilii to najbardziej naturalna postać owocu. Inne formy występowania tej przyprawy to: wanilia w proszku, pasta z wanilii oraz ekstrakt z wanilii. Dostępny jest również cukier waniliowy, który powstaje przez dodanie wanilii do cukru buraczanego. Wanilia znalazła zastosowanie w kuchni, ale słynie także z właściwości zdrowotnych.
Pitaja, ze względu na swoje właściwości, wartości odżywcze i smak, staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Dowiedz się, czym są pitaja czerwona i pitaja z Kostaryki, jak je jeść oraz jakie jest ich zastosowanie.
Zdrowa dieta to taka, która opiera się przede wszystkim na warzywach i owocach. Według zaleceń specjalistów od żywienia w ciągu dnia powinniśmy zjeść ich aż pięć porcji. Jak to zrobić i co właściwie oznacza "porcja"?
Cytrusy doskonale sprawdzają się w zimowym czasie. Można je dodawać do herbaty, rozgrzewających napojów czy nawet wykonywać z nich ozdoby świąteczne. Jak jednak wybrać najlepsze odmiany? Z pomocą przychodzi Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Mariusz Budrowski od kilku lat jest witarianinem. Mężczyzna zainspirował się tym stylem życia, ponieważ w związku z niewłaściwą dietą zaczął mocno podupadać na zdrowiu. Obecnie jest współautorem projektu "Odmładzanie na Surowo"– bloga obserwowanego przez ponad 265 tys. osób na Facebooku. Co robił przed zmianą swojego życia?
Zgodnie z zaleceniami dietetyków to właśnie one powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Są nie tylko zdrowe i bogate w substancje odżywcze, ale także smaczne. Im bardziej różnorodne kombinacje będą trafiały na nasz talerz, tym lepiej. Co – naprawdę – daje jedzenie warzyw i owoców?
Cukier uzależnia, więc słodycze nie zawsze są wskazane. Ich ilość w diecie powinna być ograniczona, rozsądna, a najlepiej zrezygnować z nich całkowicie, zastępując je znacznie zdrowszymi produktami. Lepiej sięgnąć po owoce, jogurt czy orzechy.
Do warzyw i owoców zachęca Paweł Ochman, bloger kulinarny, dziennikarz i autor książki ,,Roślinna kuchnia regionalna”. Przypomina o daniach, które przygotowuje się w wielu regionach kraju. Zobacz, jak przyrządza ziemniaczane ciasteczka z jagodami, potrawkę z kalarepy, kotlety z kapustą, kluski dyniowe i drobne ciasteczka.
Istny raj dla podniebienia, nie tylko do fanów deserów. Owoce pod kruszonką to danie, które może posłużyć nam zarówno jako śniadanie, jak i popołudniową słodkość. Uczestniczka MasterChefa - Gaja Kuroń zdradziła, że to właśnie za ten przepis "dałaby się pokroić". Poznajcie jej sekret na wykonanie perfekcyjnej kruszonki!
W senniku truskawki zwykle opisywane są pozytywnie. Owoce te we śnie często symbolizują nie tylko zdrowie, ale też szczęśliwe życie rodzinne. Warunkiem jest jednak, że muszą być w dobrej kondycji. Zgniłe truskawki mogą przepowiadać kłopoty i cierpienia.
Pigwa pomaga w walce z przeziębieniem, wspomaga układ odpornościowy i układ pokarmowy. Mimo że w naszym kraju pigwa nazywana jest „polską cytryną”, wystarczy ją w odpowiedni sposób przyrządzić, aby urzekała oryginalnym smakiem. Jak jeść pigwę, aby w pełni wykorzystać jej właściwości?
Owoc marakuja wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także niezwykłym działaniem. Istnieją opinie, że ma właściwości terapeutyczne!
Dawniej domowe przetwory były obowiązkowym elementem w każdej kuchni. Konfitury, dżemy, czy powidła wykonane z sezonowych owoców i warzyw to przecież samo zdrowie. Ponadto aromaty lata zamknięte w słoiku to najlepszy sposób na zatrzymanie wakacyjnych wspomnień i smaków. Nasi kucharze zdradzili nam swoje sposoby na pyszne przetwory z wiśni i truskawek.
Wiele z nich swoim wyglądem odstrasza, inne zaś wyglądają na tyle smakowicie, że nie sposób im się oprzeć. Owoce tropikalne to dla jednych zagadka, dla innych kulinarna inspiracja, a dla jeszcze innych prawdziwe wyzwanie czy rarytas.