Truskawki - banalnie proste przepisy

Truskawki to nasze dobro narodowe. Jedzmy je póki są, bo pogoda nie sprzyja ich wzrastaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował wątróbkę z truskawkami, sałatkę z truskawkami i łososiem oraz tosty z babki z truskawkami oraz klasyczną tartę. A Wy w jakiej postaci najbardziej lubicie truskawki?

Prosta tarta truskawkowa

Składniki:

200 g mąki pszennej

1szczypta soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

120 g masła

120 g cukru

1 gałązka tymianku

3 żółtka

ryż, fasola lub groch do pieczenia

Nadzienie:

250 g truskawek

3 łyżki cukru pudru

4 łyżki octu winnego

250 ml śmietany 30%

skórka otarta z jedne cytryny

10 liści bazylii

cukier puder do posypania

listki bazylii do podania

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Przesypać na stolnicę. Dodać masło i cukier. Przy pomocy noża posiekać całość aż powstaną okruchy. Dodać żółtka i listki tymianku, szybko zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Spód tortownicy o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na średnicę około 30 cm i wyłożyć nim formę. Ciasto nakłuć widelcem. Na wierzchu ułożyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć ryżem, fasolą lub grochem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem, dopiec około 5 minut i odstawić do ostygnięcia.

Truskawki wymieszać z cukrem pudrem i octem. Śmietanę ubić z otartą skórką z cytryny oraz posiekaną drobno bazylią. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć truskawki. Posypać cukrem pudrem i ułożyć na wierzchu listki bazylii.

Tosty z babki z truskawkami

Składniki:

6 kawałków babki piaskowej

300 g truskawek

3 łyżki octu balsamicznego

4 listków bazylii

200 g kwaśnej gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Babkę opiec w tosterze lub na lekko rozgrzanej suchej patelni. Truskawki pokroić i wymieszać z octem i posiekanymi listkami bazylii. Truskawki ułożyć na babce, na wierzchu ułożyć po łyżce kwaśnej śmietany.

Sałatka z truskawkami i łososiem

Składniki:

200 g wędzonego łososia

1 bulwa kopru włoskiego

duża garść rukolii

200 g truskawek

Dresing:

4 łyżki oliwy

2 łyżki octu winnego

2 łyżki musztardy francuskiej

5 dojrzałych truskawek

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Koper pokroić w piórka. Wymieszać z rukolą i ułożyć na półmisku. Na wierzchu ułożyć łososia oraz truskawki pokrojone na połówki.

Wszystkie składniki dresingu zmiksować i polać po sałatce.

Pikantna wątróbka z truskawkami

Składniki:

500 g wątróbki drobiowej

pieprz

mąka do oprószenia

olej do smażenia

200 g truskawek

1 łyżeczka zielonego pieprzu

0,5 łyżeczki tabasco

1 łyżeczki listków tymianku

4 kromki wiejskiego pieczywa do podania

Sposób przygotowania:

Wątróbkę oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Przyprawić pieprzem i oprószyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron przez kilka minut. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki truskawki, rozgnieciony zielony pieprz, tabasco i tymianek. Całość smażyć jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą. Podawać na kromkach opieczonego wiejskiego chleba.

Truskawki pod zabaglione

Składniki:

500 g truskawek

50 ml mocnego alkoholu

120 g białego wytrawnego wina

120 g cukru

6 żółtek

Sposób przygotowania:

Truskawki pokroić w ćwiartki i wymieszać z alkoholem.

Żółtka przełożyć do żaroodpornej miski i dokładnie wymieszać z cukrem przy pomocy trzepaczki. Miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą. Ciągle ubijając dodawać wina aż uzyskamy konsystencję gęstej piany. Zabaglione polać truskawki.

Aby dodać jeszcze ciekawszego smaku, można przypiec krem z wierzchu przy pomocy palnika.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości