Prosta tarta truskawkowa
Składniki:
200 g mąki pszennej
1szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
120 g cukru
1 gałązka tymianku
3 żółtka
ryż, fasola lub groch do pieczenia
Nadzienie:
250 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki octu winnego
250 ml śmietany 30%
skórka otarta z jedne cytryny
10 liści bazylii
cukier puder do posypania
listki bazylii do podania
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Przesypać na stolnicę. Dodać masło i cukier. Przy pomocy noża posiekać całość aż powstaną okruchy. Dodać żółtka i listki tymianku, szybko zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Spód tortownicy o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na średnicę około 30 cm i wyłożyć nim formę. Ciasto nakłuć widelcem. Na wierzchu ułożyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć ryżem, fasolą lub grochem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem, dopiec około 5 minut i odstawić do ostygnięcia.
Truskawki wymieszać z cukrem pudrem i octem. Śmietanę ubić z otartą skórką z cytryny oraz posiekaną drobno bazylią. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć truskawki. Posypać cukrem pudrem i ułożyć na wierzchu listki bazylii.
Tosty z babki z truskawkami
Składniki:
6 kawałków babki piaskowej
300 g truskawek
3 łyżki octu balsamicznego
4 listków bazylii
200 g kwaśnej gęstej śmietany
Sposób przygotowania:
Babkę opiec w tosterze lub na lekko rozgrzanej suchej patelni. Truskawki pokroić i wymieszać z octem i posiekanymi listkami bazylii. Truskawki ułożyć na babce, na wierzchu ułożyć po łyżce kwaśnej śmietany.
Sałatka z truskawkami i łososiem
Składniki:
200 g wędzonego łososia
1 bulwa kopru włoskiego
duża garść rukolii
200 g truskawek
Dresing:
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
2 łyżki musztardy francuskiej
5 dojrzałych truskawek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Koper pokroić w piórka. Wymieszać z rukolą i ułożyć na półmisku. Na wierzchu ułożyć łososia oraz truskawki pokrojone na połówki.
Wszystkie składniki dresingu zmiksować i polać po sałatce.
Pikantna wątróbka z truskawkami
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
pieprz
mąka do oprószenia
olej do smażenia
200 g truskawek
1 łyżeczka zielonego pieprzu
0,5 łyżeczki tabasco
1 łyżeczki listków tymianku
4 kromki wiejskiego pieczywa do podania
Sposób przygotowania:
Wątróbkę oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Przyprawić pieprzem i oprószyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron przez kilka minut. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki truskawki, rozgnieciony zielony pieprz, tabasco i tymianek. Całość smażyć jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą. Podawać na kromkach opieczonego wiejskiego chleba.
Truskawki pod zabaglione
Składniki:
500 g truskawek
50 ml mocnego alkoholu
120 g białego wytrawnego wina
120 g cukru
6 żółtek
Sposób przygotowania:
Truskawki pokroić w ćwiartki i wymieszać z alkoholem.
Żółtka przełożyć do żaroodpornej miski i dokładnie wymieszać z cukrem przy pomocy trzepaczki. Miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą. Ciągle ubijając dodawać wina aż uzyskamy konsystencję gęstej piany. Zabaglione polać truskawki.
Aby dodać jeszcze ciekawszego smaku, można przypiec krem z wierzchu przy pomocy palnika.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN