Grillujemy na słodko!

Małgorzta Rozenek i Piotr Kucharski razem w Powsinie? Perfekcyjna Pani Domu i znany kucharz wybrali się w niedzielny poranek do Powsina, by gillować, ale nie karkówkę i kiełbasę, tylko słodkości. Skorzystajcie z przepisów na: grillowane brzoskwinie z waniliowym serkiem mascarpone, cynamonowego ananasa, tosty z babki z malinami i czekoladowe fondue.

Grillowane brzoskwinie z waniliowym serkiem mascarpone

Składniki:

4 duże brzoskwinie

200 g serka mascarpone

1 łyżka oleju słonecznikowego

50 g orzechów włoskich

1 laska wanilii KAMIS

Przygotowanie::

Owoce przekroić na połówki i usunąć pestki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i końcem noża wyskrobać nasiona. Dodać do serka i wymieszać. Jeśli mamy możliwość, to wkładamy serek do lodówki. Połówki brzoskwiń posmarować olejem. Piec na grillu około 5-10 minut. Przełożyć na talerz, wgłębienia wypełnić serkiem. Wierzch posypać posiekanymi orzechami.

Cynamonowy ananas

Składniki:

1 dojrzały ananas

50 ml rumu

2 łyżki cukru

50 g masła

1 owoc kardamonu KAMIS

2 kory cynamonu KAMIS

Przygotowanie:

Korę cynamonu połamać na mniejsze kawałki. Umieścić w garnku razem z pozostałymi składnikami. Gotować na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. W tym czasie obrać ananasa i wydrążyć jego środek i pokroić w 1 cm plastry. Ananasa polać sosem i odstawić na 30 minut, by się zamarynował. Grillować przez 3-4 minuty z każdej strony, smarując z wierzchu pozostałym sosem.

Tosty z babki z malinami

Składniki:

6 kawałków babki drożdżowej

300 g malin

4 listki bazylii

200 g kwaśnej gęstej śmietany

3 łyżki octu balsamicznego KAMIS

2 owoce kardamonu KAMIS

Przygotowanie:

Maliny wymieszać z octem i posiekanymi listkami bazylii. Wyłuskać nasiona z owoców kardamonu. Przełożyć do moździerza i rozgnieść. Dodać do owoców i wymieszać. Babkę grillować na delikatnie rozgrzanym grillu, aż będzie chrupiąca. Maliny ułożyć na babce, na wierzchu ułożyć po łyżce kwaśnej śmietany. Można oprószyć roztartym kardamonem.

Słodkie Pizze

Składniki:

Ciasto:

10 g świeżych drożdży

Szczypta cukru

200 ml mleka

350 g mąki pszennej

szczypta soli

Dodatki:

200 g sera ricotta

2 łyżki cukru pudru

200 g czereśni

50 g mlecznej czekolady

płatki migdałów

1 laska wanilii KAMIS

Przygotowanie:

W misce rozpuścić drożdże i cukier w mleku. Dodać mąkę i sól, wyrobić na gładka masę (jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, podsypać mąką). Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie laskę wanilii przeciąć wzdłuż i końcem noża wyskrobać nasiona i wymieszać z ricottą i cukrem pudrem. Usunąć pestki z czereśni. Czekoladę posiekać na kawałki. Z podrośniętego ciasta natłuszczonymi rękami uformować 4 okrągłe placki. Opiec je na średnio-rozgrzanym grillu po około 2 minuty z każdej strony. Na podpieczone ciasto ułożyć ser, na wierzchu owoce i czekoladę. Całość posypać płatkami migdałów. Jeśli mamy zamykanego grilla to zamykamy. Jeśli nie, to przykrywamy kilkukrotnie złożoną folią aluminiową i pieczemy kolejne 3-4 minuty.

Czekoladowe Fondue

Składniki:

sezonowe owoce: truskawki, winogrona, jeżyny, nektarynki, brzoskwinie

250 g czekolady mlecznej

150 ml śmietany 30%

2 owoce kardamonu KAMIS

Sól morska w młynku KAMIS

Pieprz kolorowy w młynku KAMIS

Przygotowanie:

Nektarynki i brzoskwinie pokroić na kawałki. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną umieścić w rondelku o grubym dnie. Wyłuskać nasiona z owoców kardamonu. Przełożyć do moździerza i rozgnieść, dodać do czekolady. Garnek ustawić na grillu. Rozpuścić czekoladę ciągle mieszając. Gdy się rozpuści, przyprawić świeżo mieloną solą morską lub pieprzem kolorowym. Owoce nabijaj na widelczyki i maczaj w gorącej czekoladzie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości