Grillowane brzoskwinie z waniliowym serkiem mascarpone
Składniki:
4 duże brzoskwinie
200 g serka mascarpone
1 łyżka oleju słonecznikowego
50 g orzechów włoskich
1 laska wanilii KAMIS
Przygotowanie::
Owoce przekroić na połówki i usunąć pestki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i końcem noża wyskrobać nasiona. Dodać do serka i wymieszać. Jeśli mamy możliwość, to wkładamy serek do lodówki. Połówki brzoskwiń posmarować olejem. Piec na grillu około 5-10 minut. Przełożyć na talerz, wgłębienia wypełnić serkiem. Wierzch posypać posiekanymi orzechami.
Cynamonowy ananas
Składniki:
1 dojrzały ananas
50 ml rumu
2 łyżki cukru
50 g masła
1 owoc kardamonu KAMIS
2 kory cynamonu KAMIS
Przygotowanie:
Korę cynamonu połamać na mniejsze kawałki. Umieścić w garnku razem z pozostałymi składnikami. Gotować na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. W tym czasie obrać ananasa i wydrążyć jego środek i pokroić w 1 cm plastry. Ananasa polać sosem i odstawić na 30 minut, by się zamarynował. Grillować przez 3-4 minuty z każdej strony, smarując z wierzchu pozostałym sosem.
Tosty z babki z malinami
Składniki:
6 kawałków babki drożdżowej
300 g malin
4 listki bazylii
200 g kwaśnej gęstej śmietany
3 łyżki octu balsamicznego KAMIS
2 owoce kardamonu KAMIS
Przygotowanie:
Maliny wymieszać z octem i posiekanymi listkami bazylii. Wyłuskać nasiona z owoców kardamonu. Przełożyć do moździerza i rozgnieść. Dodać do owoców i wymieszać. Babkę grillować na delikatnie rozgrzanym grillu, aż będzie chrupiąca. Maliny ułożyć na babce, na wierzchu ułożyć po łyżce kwaśnej śmietany. Można oprószyć roztartym kardamonem.
Słodkie Pizze
Składniki:
Ciasto:
10 g świeżych drożdży
Szczypta cukru
200 ml mleka
350 g mąki pszennej
szczypta soli
Dodatki:
200 g sera ricotta
2 łyżki cukru pudru
200 g czereśni
50 g mlecznej czekolady
płatki migdałów
1 laska wanilii KAMIS
Przygotowanie:
W misce rozpuścić drożdże i cukier w mleku. Dodać mąkę i sól, wyrobić na gładka masę (jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, podsypać mąką). Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie laskę wanilii przeciąć wzdłuż i końcem noża wyskrobać nasiona i wymieszać z ricottą i cukrem pudrem. Usunąć pestki z czereśni. Czekoladę posiekać na kawałki. Z podrośniętego ciasta natłuszczonymi rękami uformować 4 okrągłe placki. Opiec je na średnio-rozgrzanym grillu po około 2 minuty z każdej strony. Na podpieczone ciasto ułożyć ser, na wierzchu owoce i czekoladę. Całość posypać płatkami migdałów. Jeśli mamy zamykanego grilla to zamykamy. Jeśli nie, to przykrywamy kilkukrotnie złożoną folią aluminiową i pieczemy kolejne 3-4 minuty.
Czekoladowe Fondue
Składniki:
sezonowe owoce: truskawki, winogrona, jeżyny, nektarynki, brzoskwinie
250 g czekolady mlecznej
150 ml śmietany 30%
2 owoce kardamonu KAMIS
Sól morska w młynku KAMIS
Pieprz kolorowy w młynku KAMIS
Przygotowanie:
Nektarynki i brzoskwinie pokroić na kawałki. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną umieścić w rondelku o grubym dnie. Wyłuskać nasiona z owoców kardamonu. Przełożyć do moździerza i rozgnieść, dodać do czekolady. Garnek ustawić na grillu. Rozpuścić czekoladę ciągle mieszając. Gdy się rozpuści, przyprawić świeżo mieloną solą morską lub pieprzem kolorowym. Owoce nabijaj na widelczyki i maczaj w gorącej czekoladzie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje