Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Granola z sokiem pomarańczowym
Składniki:
400 g płatków górskich
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
garść orzechów laskowych
1 szklanka soku pomarańczowego
4 łyżki wiórków kokosowych
100 g cukru trzcinowego
2 łyżki oleju (np.: rzepakowego)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 150°c.
W misce wymieszaj płatki górskie, pestki dyni oraz słonecznika oraz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy laskowe.Zalej całość sokiem pomarańczowym, dodaj cukier, wiórki kokosowe, olej i wymieszaj, aby składniki się częściowo skleiły i były jak mokry piasek na plaży. Na blasze wyłożonej pergaminem rozłóż mieszankę płatków i wstaw do piekarnika na 45 min. Od czasu do czasu mieszaj płatkami, aby równo się zrumieniły. Płatki po pieczeniu powinny być całkowite suche. Jeśli będą jeszcze wilgotne to włóż do piekarnika na kolejne 10 minut i sprawdź ponownie. Gotową granolę odstaw do wystudzenia i przełóż do zamykanego pojemnika. Granola najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym/greckim z dodatkiem świeżych owoców lub po prostu z mlekiem.
Śniadaniowy koktajl pomarańczowy
Skladniki:
2 szklanki soku pomarańczowego
1 szklanka mleka
1 banan
1 gruszka
5 listków mięty
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie podane składniki w blenderze, aby powstał jednolity koktajl. Jest to idealny poranny zastrzyk energii!
Kurczak z sokiem pomarańczowym po azjatycku
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 piersi z kurczaka
3 łyżki mąki
sól
pieprz
4 łyżki sosu sojowego
½ szklanki soku pomarańczowego
1 papryczka chili
1 czerwona papryka
garść orzechów nerkowca
pęczek mięty
Przygotowanie:
Na dużą patelnię wlej 6 łyżek oliwy, wrzuć od razu posiekany czosnek oraz cebulę i smaż przez kilka minut, aż się zeszkli. W tym czasie kurczaka pokrój na 2cm paski, oprusz mąką i dopraw solą oraz pieprzem. Zwiększ płomień do maksimum, wrzuć kurczaka i smaż przez 5 minut, aż stanie się z wierzchu złocisty i chrupiący. Kurczaka zdejmij z patelni i przełóż na ręcznik papierowy. Wlej na patelnie sos sojowy, sok pomarańczowy, dodaj posiekane chili oraz czerwoną paprykę pokrojoną na cienkie paski i duś całość przez 8-10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje i powstanie gęsty sos. Następnie dodaj z powrotem kurczaka, wrzuć pokruszone orzechy i podsmażaj całość jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną miętę. Danie podawaj z ugotowanym ryżem lub nudlami.
Curry z krewetkami i sokiem pomarańczowym
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 pęczek kolendry
kawałek imbiru rozmiaru kciuka
1 łyżka przecieru pomidorowego
sok 1 cytryny
1 szklanka soku pomarańczowego
1x400 g puszka mleka kokosowego
1 zielona papryka
16 krewetek tygrysich
sól
pieprz
Przygotowanie:
Obrany czosnek, posiekaną cebulę wrzuć do malaksera i zmiksuj na pastę. Następnie dodaj sos sojowy, rybny, ½ kolendry, imbir, przecier pomidorowy, papryczkę chili, wciśnij sok cytrynowy i ponownie zmiksuj na gęstą pastę. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju ryżowego lub innego, który masz pod ręką i podsmaż na niej wcześniej przygotowaną pastę. Na patelnie wlej sok pomarańczowy oraz mleko kokosowe, pokrojoną w paski zieloną paprykę i gotuj całość przez 15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jak sos zgęstnieje to wrzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 5 minut. Na koniec posyp pozostałą kolendrą i od razu podawaj z ryżem!
Czekoladowy mus w 5 minut
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady z min 72% zawartości miazgi kakaowej
200 g sera mascarpone
½ szklanki soku pomarańczowego
200 ml jogurtu naturalnego
1 owoc granatu
10 herbatników Digestive
Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Przełóż czekolady do miski, dodaj ser mascarpone, sok pomarańczowy oraz jogurt naturalny i szybko wymieszaj, aby powstał gęsty, jednolity krem pomarańczowy. Przełóż krem do małych miseczek lub filiżanek. Przetnij owoc granatu na pół i pukając młotkiem do mięsa wydobądź pestki. Posyp pestkami mus czekolady i posyp pokruszonymi ciastkami Digestive. Szybko zajadaj zanim zrobią to inni!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN