Kokos to orzech, z którego pozyskuje się wiele cennych produktów, jak choćby wodę kokosową, mleczko czy wiórki. Bogactwo związków odżywczych w nim zawartych sprawia, że jest on bardzo chętnie włączany do codziennej diety. Produkty kokosowe możemy wybrać te przetworzone już przez producentów, np. wiórki w woreczku lub wodę w butelce, lub pozyskać je samodzielnie. Przeszkodą może być twarda skorupa orzecha. Podpowiadamy, jak łatwo otwierać kokosy domowymi sposobami.
Świeży kokos posiada szereg związków chemicznych, które korzystnie wpływają na ludzki organizm. W jego składzie znajdują się m.in. średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), którym przypisywane są właściwości przyspieszania metabolizmu. W orzechu są również poprawiający perystaltykę jelit błonnik, a także żelazo, potas, wapń, magnez i sód oraz niektóre witaminy, m.in. C, E i K.
Jak otworzyć kokos?
Otwieranie kokosa nie należy do najłatwiejszych czynności. Jego skorupa jest niebywale twarda, przez co dostęp do zawartości jest utrudniony. W tym przypadku nie wystarczy zwykły dziadek do orzechów. Lepiej również nie używać do tego ostrych narzędzi typu piła czy tasak, ponieważ istnieje ryzyko, że woda kokosowa się wyleje. Poniżej kilka sposobów na to, jak w łatwy i bezpieczny sposób otwierać kokosy.
Otwieranie kokosa korkociągiem
Potrzebne są dwie miseczki, do których można będzie przelać wodę kokosową, a także korkociąg lub nóż. Należy zacząć od zrobienia otworu w jednym z trzech ciemnych oczek znajdujących się na kokosie. W tym celu warto posłużyć się korkociągiem, który można wkręcić w orzech tak jak w przypadku otwierania wina (ewentualnie można zrobić otwór nożem).
Najlepiej przebić się przez najbardziej miękkie oczko. Po zrobieniu otworu wodę należy przelać do miseczek. Następnie można przepołowić kokosa. Najprościej w tym celu wykorzystać wąską część młotka lub tępą stroną noża. Należy uderzać nimi orzech (wzdłuż jego krótszej osi), obracając go po każdym stuknięciu. Przed rozpoczęciem tej czynności można wstawić kokos do rozgrzanego do 180℃ piekarnika na ok. pół godziny. Twarda skorupa może sama pęknąć pod wpływem temperatury. Jeśli jednak tak się nie stanie, to będzie przynajmniej łatwiejsza do rozłupania. Po otworzeniu orzecha wystarczy wyciągnąć miąższ z jego środka. Najprościej jest pociąć go w paski nożykiem i wyjmować zawartość kawałek po kawałku, podważając nożem.
Mrożenie orzecha kokosowego
Innym sposobem na otwieranie kokosa jest poddanie go działaniu niskiej temperatury. Ta metoda wymaga zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku podgrzewania kokosa w piekarniku, lecz jest równie skuteczna. Aby w ten sposób otworzyć orzech, należy umieścić go w zamrażalniku na 12 godzin. Po wyjęciu kokosa należy uderzać w jego skorupę młotkiem (poniżej i powyżej jego krótszej osi). Po chwili łupina powinna pęknąć, odsłaniając nienaruszone wnętrze kokosa.
Jak otworzyć kokos do picia?
Żeby pić wodę bezpośrednio z kokosa, wystarczy odkroić górną część jego skorupy. Do otwarcia orzecha w ten sposób potrzebne są młotek, nóż i obierak.
Na początku kokos należy solidnie opukać młotkiem (od góry do dołu, obracając co chwilę). Powinno się wykorzystać obie strony młotka, szerszą i węższą. Następnie można przystąpić do rozłupywania skorupy węższym końcem narzędzia, uderzając w dolną część skorupy pod odpowiednim kątem. Łupina powinna zacząć sama odchodzić. Po usunięciu całej skorupy można odkroić górną część orzecha nożem i podać go w takiej formie ze słomką. Wodę kokosową można też przelać do szklanki, a orzech obrać i pokroić na plasterki, które nie tylko dobrze wyglądają, ale również wspaniale smakują.
Jak wybrać właściwy kokos?
Wiadomo już, jak się otwiera kokos, jednak równie ważny jest wybór odpowiedniego orzecha. Przed jego zakupem najlepiej nim potrząsnąć – to pozwoli ocenić, czy w środku jest woda, a tym samym, czy orzech jest świeży. Kokosy nieświeże są wyschnięte w środku.
Zobacz także:
Zobacz wideo: Egzotyka z marketu. Nieznane owoce, których warto spróbować
Autor: Adrian Adamczyk