Maciej Szaciłło i... słoiki w kuchni Dzień Dobry TVN. Dzisiaj, razem z Maciejem, wekujemy! To ostatni moment, by zrobić przetwory przed zimą. Było duszenie, kwaszenie i marynowanie... Skrzystajcie z przepisów Macieja Szaciłło na winogrona w occie jabłkowym, ogórki z octem, kiszone warzywa i dżem jabłkowo-gruszkowym z daktylami.
Dzięki odpowiednio dobranym produktom możemy oczyścić organizm z toksyn. Kucharz Maciej Szaciłło i Dominika Adamczyk, która gotuje według Teorii Pięciu Przemian, podpowiadają w Dzień Dobry TVN jak to zrobić. Skorzystaj z ich przepisów i oczyść swój organizm!
Kucharz Maciej Szaciłło proponuje byśmy teraz, kiedy jest przedwiośnie, jedli sporo surowych warzyw. Dlaczego? Czym jest spirulina i jak smakuje? Skorzystajcie z przepisów Macieja, które zamieszczamy na naszej stronie internetowej i sami zróbcie: curry z mlekiem kokosowym, bruschettę z makaronem z cukinii, surowe gołąbki i zielony koktajl ze spiruliną.
Maciej Szaciłło w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy według przepisów z książki kucharskiej dla przedszkolaków. Te potrawy może zrobić każdy z Was ze swoim dzieckiem, dobrze bawiąc się przy tym. Polecamy zupę ogórkową z soczewicą, bułki orkiszowe, kisiel gruszkowy, pierogi z mąki razowej z kaszą gryczaną i krem z dyni z mleczkiem kokosowym.
Tylko u nas zobaczycie, jak Maciej Szaciłło rozwałkowuje pączusia z ciemnej masy! W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował zupę ze słodkich ziemniaków, orzechowe dukkah, chipsy z pietruszki, kokosową tartę bez pieczenia i krem z nerkowców z polewą czekoladową. Dlaczego warto jeść orzechy? Skorzystajcie z przepisów Macieja!
Golonki, steki, kiełbasy, boczki... pyszne, ale nie dzisiaj i nie dla nas, bo dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło i zdrowe, korzenne potrawy. Tym razem zaserwował tagine z przyprawą ras el hanout i oliwkami, tartaletki z dyniowym toffi i kokosowe curry z garam masalą. Skorzystajcie z jego prostych i smacznych przepisów!
Penne, farfalle, spaghetti. Z mięsem, tuńczykiem, serem lub z warzywami. Maciej Szaciłło, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował makarony w kilku wersjach - świderki z warzywami oraz z suszonymi grzybami i sałatkę makaronową. A Wy jakie danie makaronowe lubicie najbardziej?
Może być biała, czerwona lub zielona. Ostra, słodka i lekko gorzka. Smakuje wyśmienicie w leczo, z kanapką i w sałatce. W kuchni Dzień Dobry TVN główną bohaterką była papryka, a role drugoplanowe, choć równie ważne, należały do Macieja Szaciłło i Moniki Mrozowska. Będzie Oscar?
Czy przejście na wegetarianizm w czasie ciąży to dobry pomysł? Czym można zastąpić mięso? Co powinna jeść wegetarianka, która wkrótce zostanie mamą? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do naszych ekspertów - Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Maciej Szaciłło, którzy przygotowali w kuchni i Dzień Dobry TVN potrawy dla przyszłych mam, które są na diecie wegetariańskiej. Monika podczas obu ciąż nie spożywała mięsa.
Dziś kuchnia wegetariańska z truskawkami w roli głównej. Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN desery z truskawek np.: mus z mango z truskawkami, tartę z truskawkami i rabarbarem i tartaletki z truskawkami i ricottą oraz przekąskę z truskawkowym akcentem - czatnej truskawkowy na bagietce z camembert, pomidorami malinowymi i roszponką. Macie ochotę?
Kładziesz się do łóżka i nie możesz zasnąć? Masz problemy ze snem? Być może zjadłeś wieczorem ciężkostrawne potrawy... Nasi kucharze - Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej - podpowiadają w Dzień Dobry TVN, co jeść, by nie cierpieć na bezsenność.
Karolina, córka Moniki i Macieja Szaciłło, ma w najbliższą niedzielę Pierwszą Komunię Świętą. Czy rodzice przygotują z tej okazji uroczysty wegetariański obiad? Dziś w Dzień Dobry TVN mała próbka potraw, które pojawią się podczas komunijnego obiadu na stole Macieja i Moniki. Kucharze proponują dania proste, ale bardzo smaczne. - Chcemy, by ten dzień był szczególny dla naszego dziecka - mówiła w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło.
Rodzina Szaciłło serwuje dziś w kuchni Dzień Dobry TVN ziemniaki na różne sposoby! Jak smakują młode ziemniaki z mlekiem kokosowym, a jak placki ziemniaczane ze szpinakiem i chedarem podane na zielonych szparagach? Czy łatwo przygotować gratin ze słodkich ziemniaków ze śmietankowym curry lub fasolkę pod pierzynką ziemniaczaną? Wypróbujcie ich przepisy w długi, majowy weekend!
Inspiracją dla potraw, które przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej, są przepisy z książki „Zdrowi stulatkowie". Poznaj i wypróbuj przepisy kuchni długowieczności!