Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Makaron pióra z suszonymi grzybami
Skladniki:
100 g pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
20 g suszonych grzybów zmielonych na proszek
2 czerwone papryki pokrojone w drobną kostkę
1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki
3/4 szklanki wody z gotowania makaronu
4 ząbki czosnku drobno poszatkowane
250 g makaronu pełne ziarno pióra
świeżo mielony pieprz do smaku
50 g orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
125 g mascarpone
50 g parmezanu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie z oliwek smażymy około 5 minut czosnek, orzechy i paprykę. Dodajemy zmielone grzyby. Całość zalewamy wodą, dodajemy mascarpone, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, łączymy z makaronem, pomidorkami i parmezanem. Podajemy posypane świeżo mielonym czarnym pieprzem i posypane natką pietruszki.
Sałatka z makaronem kokardki
Skladniki:
250 g twardej fety typu greckiego pokrojonej w kostkę
1/4 szklanki uprażonych pestek słonecznika uprażonych
250 g pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
poszatkowany pęczek szczypiorku
200 g miękkiej rozkruszonej fety
250g makaronu kokardki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 czerwone papryki
2 łyżeczki oregano
dressing:
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 bardzo drobno poszatkowany ząbek czosnku
3 łyżki białego octu winnego
1/5 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Paprykę kroimy w paski, przekładamy na patelnię i dusimy pod pokrywką z 2 łyżkami oliwy przez 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Wszystkie składniki dressingu mieszamy razem. Lekko przestudzoną paprykę mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki i polewamy dressingiem.
Świderki z pieczonymi warzywami
Składniki:
3 czerwone cebule podzielone na ćwiartki
1 brokuł podzielony na różyczki
250g makaronu świderki
1 łyżka suszonego rozmarynu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
250 g pomidorków cherry
70 g startego parmezanu
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka tymianku
5 ząbków czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Warzywa mieszamy z ziołami i oliwą z oliwek. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pokrywką i pieczemy 35 minut w temperaturze 230 stopni. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy, łączymy z upieczonymi warzywami, sokiem z cytryny i parmezanem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN