Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Mus z mango z truskawkami
Składniki:
2 bardzo dojrzałe mango
1 bardzo dojrzały banan
1 szklanka obranych i pokrojonych truskawek
jogurt typu greckiego
truskawki
Przygotowanie:
Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i miksujemy na mus. Banan kroimy w plasterki i miksujemy z szklanka truskawek. Do szklanej salaterki wkładamy warstwę musu z mango, warstwę musu z bananów i truskawek i jogurt. Całość przyozdabiamy truskawkami.
Tarta z truskawkami i rabarbarem
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
150 g zimnego masła
½ szklanki cukru trzcinowego
około 2 łyżki śmietany 18 %
nadzienie:
2 szklanki pokrojonego w plasterki rabarbaru
3 szklanki pokrojonych na pół truskawek
¼ szklanki cukru trzcinowego
1 ½ łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka wody
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i krupczatkę łączymy mieszamy ze zmielonym w młynku do kawy cukrem trzcinowym. Dodajemy masło i całość szatkujemy nożem. Do powstałej kruszonki dodajemy około 2 łyżki śmietany, tak by całość zagnieść w kulkę ciasta. Odstawiamy do lodówki zwinięte w folię na pół godziny. Rabarbar mieszamy z truskawkami i cukrem. Nadzienie przekładamy do garnka i gotujemy około 7 minut. Dodajemy skrobię kukurydzianą pomieszaną z wodą i całość dokładnie mieszamy. Po około 2 minutach zdejmujemy z gazu i studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około ½ cm. Przekładamy do okrągłej niskiej formy na tartę i odcinamy nadmiar ciasta dociskając wałkiem do rantu formy. Ciao nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem. Pieczemy na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika studzimy i wypełniamy masą z rabarbaru i truskawek. Tartę przykrywamy paskami ciasta formując kratkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złocistobrązowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Czatnej truskawkowy na bagietce z camembert, pomidorami malinowymi i roszponką
Czatnej truskawkowy:
2 łyżki oleju ryżowego
2ostre czerwone papryczki chili z pestkami drobno poszatkowane
1 ½ łyżeczki mieszanki przyprawy panch foran
½ kg pokrojonych na pół truskawek
¾ szklanki brązowego cukru
szczypta soli
przyprawa panch foran:
1 część nasion czarnej gorczycy
1 część nasion kozieradki
1 część nasion czarnuszki
1 część nasion kminu rzymskiego
1 część nasion kopru włoskiego
bagietka
ser camembert
pomidory malinowe
roszponka
świeże truskawki do przyozdobienia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju ryżowym smażymy ostrą poszatkowaną papryczkę i przyprawę panch foran. Po chwili nasiona z przyprawy zaczną strzelać. Dodajemy truskawki, cukier i sól. Całość dusimy, aż osiągniemy konsystencję dżemu. Bagietkę tniemy na kawałki i podpiekamy na suchej patelni. Smarujemy masłem, czatnejem, rozkładamy trochę roszponki, plastry sera, plastry pomidora. Całość przyozdabiamy kropelkami czatneju i świeżymi truskawkami. Solimy i pieprzymy do smaku.
Naleśniki smażone duszone w soku truskawkowym
naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki mąki pszennej razowej graham (najlepiej takiej drobno mielonej)
2 łyżki stopionego masła
szczypta soli
masło sklarowane do smażenia
2 kg truskawek
¾ szklanki cukru trzcinowego
200 g masła
świeże truskawki do podania
bita śmietana
Przygotowanie:
Mleko mieszamy z wodą, wsypujemy mąkę i miksujemy. Pod koniec dodajemy stopione masło i szczyptę soli. Ciasto wstawiamy do lodówki. Umyte, ubrane i pokrojone truskawki dusimy z cukrem. Po około 15 minutach przecieramy przez sitko. Powstały sok lekko odparowujemy i łączymy z masłem. Porcję sosu truskawkowego wylewamy na patelnię i kładziemy naleśnik. Po chwili składamy na pół i jeszcze raz na pół. Po około 2-3 minutach zdejmujemy z patelni. Podajemy z sosem truskawkowym, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Tartaletki z truskawkami i ricottą
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
150 g zimnego masła
½ szklanki cukru trzcinowego
około 2 łyżki śmietany 18 %
foremki do babeczek lub tartaletek (małych tart)
nadzienie:
250 g ricotty
laska wanilii
cukier do smaku
świeże truskawki pokrojone na cztery części
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i krupczatkę łączymy mieszamy ze zmielonym w młynku do kawy cukrem trzcinowym. Dodajemy masło i całość szatkujemy nożem. Do powstałej kruszonki dodajemy około 2 łyżki śmietany tak, by całość zagnieść w kulkę ciasta. Odstawiamy do lodówki zwinięte w folię na pół godziny. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około ½ cm. Wycinamy kółka i wykładamy foremki. Pieczemy na złocistobrązowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni z termoobiegiem. Studzimy. Ricottę mieszamy z ziarenkami z laski wanilii i cukrem. Upieczone i wystudzone tartaletki wypełniamy kremem z ricotty i układamy ćwiartki truskawek, tak by powstał stożek.
Malpuri, czyli indyjskie pączki w sosie jogurtowym z truskawkami
Składniki:
250 g mąki pszennej
100 g cukru trzcinowego zmielonego w młynku do kawy
10 g drożdży
około180 ml letniego mleka
olej ryżowy do smażenia
600 ml jogurtu typu greckiego (nie zawiera mleka w proszku)
250 g truskawek
cukier trzcinowy do smaku
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i dodajemy mleko. Rozczyn łączymy z mąką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę czasu do wyrośnięcia i mieszamy jeszcze raz. Ciasto powinno być dosyć gęste tak, aby można było nabrać je łyżką i włożyć do rozgrzanego tłuszczu. Olej do smażenia powinien być średnio rozgrzany tak, aby pączki nie leżały na dnie podczas smażenia i też tak, by nie wypływały natychmiast na powierzchnię, bo spalą się z wierzchu zanim upieką się w środku. Umyte i obrane truskawki dzielimy na dwie części. Jedną z nich ugniatamy, a drugą łączymy z cukrem. Ugniecione truskawki mieszamy z jogurtem. Malpuri smażymy nakładając na gorący tłuszcz ciasto łyżką. Pomagamy sobie palcem lub drugą łyżką w zsunięciu porcji ciasta do tłuszczu. Smażymy na złocistobrązowy kolor. Pączki podajemy z truskawkowym jogurtem i truskawkami z cukrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN