Letnie wieczory i weekendowe obiady nie mogą obyć się bez grilla – nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Stanie przy ruszcie już kilka lat temu okrzyknięto naszym letnim sportem narodowym i bardzo dobrze, bo tradycja spotkań na świeżym powietrzu to z pewnością zwyczaj, który warto kultywować i celebrować. Zanim jednak rozpocznie się szaleństwo związane z gotowaniem w plenerze, warto rozejrzeć się za przepisami, które nieco odświeżą grillowe menu. Dziś mamy dla Was przepisy na klasyki z rusztu w nowej odsłonie.
Nie ma co ukrywać – sezon grillowy nie tyle zbliża się wielkimi krokami, co nareszcie nadszedł. W końcu możemy cieszyć się w pełni posiłkami na świeżym powietrzu. Zanim jednak przystąpimy do przygotowywania menu na ruszt, warto nieco odświeżyć klasyczne dania. Jak to zrobić? Mamy na to banalnie prosty sposób! Wystarczy marynata!
Zobacz, jak zrobić pastę warzywną, kiszonkę z resztek oraz tiramisu z czerstwych bułek.
Rozpoczął się sezon grillowy, więc czas pomyśleć, co można wrzucić na ruszt. Kiełbaski, karkówka czy kaszanka to klasyki, ale kulinarni odkrywcy chcą próbować nowych smaków i eksperymentować z ciekawymi połączeniami.
Soczysta sałatka, sztuka mięsa, porcja tofu czy świeżych warzyw będą jeszcze lepsze, gdy dodamy do nich jeden aromatyczny, podkręcający smak składnik. Dzięki sosom Heinz każde danie, zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno stanie się przepyszne.
Sprawdź, jak poprawnie segregować śmieci po grillu.
"Zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych".
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sandra Hajduk postanowiła sprawdzić, z kim Polki i Polacy najchętniej usiedliby nad skwierczącą karkówką lub mięciutkim bakłażanem prosto z rusztu. Odpowiedzi przechodniów zaskakują.
Otwarcie sezonu grillowego wymaga szczególnej oprawy. Nie umknęło to uwadze Piotra Wojtasika. Reporter Dzień Dobry TVN poprosił uznanych kucharzy z Grecji, Francji i Włoch o wrzucenie na ruszt losowo wybranych produktów. Jak zakończyła się zabawa kołem smaków?
Jej tradycje sięgają dwudziestolecia międzywojennego. Plaża Rusałka to wyjątkowe miejsce, które każdego roku przyciąga tłumy warszawiaków i turystów. Z początkiem długiego weekendu na nadwiślańskie tereny zaczęli ściągać amatorzy kuchni Andrzeja Polana, pragnący skosztować aromatycznych potraw z grilla.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Piotr Wojtasik i Andrzej Sołtysik zaprosili nad Wisłę szefa kuchni Jaśka Kuronia, aktora Alana Andersza oraz muzyka Antka Smykiewicza, by wzięli udział w konkurencjach związanych z wiosennym gotowaniem na świeżym powietrzu. Kto zwyciężył grillowe rozgrywki?
"Każdy z nas wybiera je bardzo szybko".
Jak zrobić grillowaną karkówkę z gruszkowym chutney, pitę z grillowanym boczkiem i sosem tzatziki
Poznaj porady eksperta.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Czas na rodzinne spotkania przy grillu.
Lista miejsc w Polsce, gdzie legalnie można rozpalać ogniska i grillować.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Kiedy pada hasło „grill”, większość z nas ma przed oczami pyszną kiełbasę, ewentualnie karkówkę lub szaszłyka. I choć mawia się, że lepsze jest wrogiem dobrego, trudno nie odnieść wrażenia, że zasada ta nijak się ma do jedzenia. W naszym cyklu o grillowaniu Jasiek Kuroń przygotował wyjątkowe dania, które z pewnością zachwycą nawet największych smakoszy.
Wakacje to czas eksperymentów, zabawy i podróży. Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście sobie urlopu, zabierzemy Was na chwilę w najciekawsze kulinarnie zakątki świata. Razem z Martyną Chomacką ruszamy w kulinarną podróż po Azji i Bliskim Wschodzie.
Lato, a wraz z nim sezon grillowy trwają w najlepsze. Gotowanie na ruszcie, na świeżym powietrzu wielu z nas sprawia niesamowitą frajdę. Nic dziwnego – w końcu zawiera w sobie wszystko, co tak bardzo kochamy: pyszne jedzenie, piękną przyrodę i wolny czas spędzany z bliskimi! W naszym cyklu porad staramy się pokazać, jak można urozmaicić potrawy, które wszyscy znamy i kochamy. Dziś Jasiek Kuroń przygotuje danie, które z pewnością zyska uznanie młodszych biesiadników, a także sałatkę, która oprócz tego, że sama w sobie stanowi świetną przekąskę, to będzie się idealnie komponowała z innymi smakołykami prosto z rusztu.
Czujecie się zaciekawieni?
Lato w pełni, pogoda rozpieszcza, a my coraz częściej myślimy o grillu. Jeśli wciąż zastanawiacie się, jakimi przysmakami z rusztu ugościć znajomych, świetnie się składa. Jasiek Kuroń zdradził nam dwa oryginalne przepisy.
Pogoda za oknem sprzyja organizowaniu spotkań w ogrodzie i wspólnemu pałaszowaniu smakołyków ze znajomymi. Dlatego przygotowaliśmy dla was propozycję ciekawej sałatki, która jest królową letnich przyjęć.
Sezon grillowy rozpoczął się w najlepsze. Jak odpowiednio przygotować nasze przekąski, aby ich spożywanie nie odbiło się negatywnie na naszym zdrowiu i formie? Jak się okazuje, ważne jest nie tylko to, co kładziemy na ruszcie, ale także sposób, w jaki przygotowujemy nasze posiłki. Zobaczcie, gdzie kryje się sekret smacznego i zdrowego grillowania.
Wraz z pierwszymi ciepłymi dniami w najlepsze rozpoczęliśmy sezon grillowy. Jeśli właśnie planujecie wspólny posiłek w gronie znajomych czy rodziny, świetnie się składa. Mamy kilka pomysłów na to, jak zaskoczyć domowników i przygotować potrawy, które skradną nie tylko ich serca, ale i podniebienia. Jakie przekąski wybrać na grilla?
Wraz z nadejściem ciepłych dni i wieczorów amatorzy gotowania na świeżym powietrzu coraz chętniej sięgają po ogrodowe grille i korzystają z uroków spędzania czasu na łonie natury. Dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie lata bez jedzenia z rusztu Szymon Czerwiński ma kilka wskazówek.