Zastanawiasz się, czym poczęstować gości? Odważ się i spróbuj nietuzinkowych pomysłów Andrzeja Polana. Zobacz, jak przygotować pyszną tortille serową z salsą, steki z kalafiora z dodatkami oraz wyśmienitą deskę serów. To musi być pyszne!
Kolejne województwa idą na wojnę ze smogiem. Dmuchawy do liści, grille i kosiarki będą zabronione w dni, w których jakość powietrza jest najgorsza. Na ograniczenia muszą się też przygotować właściciele kominków.
Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Skorzystaj z przepisów Piotra Kucharskiego na ciekawe przekąski z wędlinami. Czy wiesz, że wędzonki można także przygotować na grillu?
Jak grill, to nie tylko karkówka i kiełbasa. Piotr Kucharski zachęca, aby przygotowywać także wołowinę. Jak przygotować polędwicę, antrykot czy żeberka wołowe z grilla? Poznaj najlepsze przepisy i rady naszego kucharza.
Wielu z nas nie wyobraża sobie wypoczynku na świeżym powietrzu bez pysznych dań z grilla. Wakacje to świetna okazja do próbowania nowych smaków, dlatego Sebastian Olma przygotował wyjątkowe specjały, które zachwycą każdego wielbiciela potraw z rusztu. Przekonajcie się sami!
Jak z łatwo dostępnych w domu produktów i ryby wyczarować doskonałe grillowane danie? Z pomocą rusza szybki i banalnie prosty przepis na lucjana czerwonego, inaczej red snappera. Jeśli nie uda się go dostać, to równie doskonale sprawdzi się okoń. Zobacz, w jaki sposób urozmaicić spotkanie przy grillu.
Grill bezdymny to nowej generacji urządzenie pozwalające na przygotowanie posiłków wolnych od tłuszczu, dymu i sadzy. Mały i poręczny sprzęt może być użytkowany nawet w domu. Nie nagrzewa się z zewnątrz, dzięki czemu jest bezpieczny. Sprawdź zalety grilla bezdymnego. Jaki węgiel do niego kupić?
Marynata do karkówki na grilla jest najważniejszym elementem decydującym o kruchości, soczystości i smaku mięsa. Obowiązkowymi składnikami marynaty są: oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, miód lub cukier trzcinowy oraz ocet lub cytryna. Karkówkę należy marynować przez całą noc, najlepiej przez 12-24 godzin.
Zbliżają się ciepłe, wakacyjne weekendy, a wraz z nimi grillowe szaleństwo. Polacy szczególnie ukochali sobie tę formę przyrządzania posiłków. O tym, jak robić to zdrowo opowiedzieli dietetyk Wojciech Grodzicki i technolog żywności Daniel Knysak.
Sezon grillowy właśnie się zaczyna, a majówka prawie za nami. Choć jedzenie pysznych potraw to sama przyjemność, czyszczenie urządzenia może sprawić nam wiele trudności. Jak wyczyścić grill domowymi sposobami i przygotować się na sezon? Proste sposoby zdradziła nam Agnieszka Kałuża.
Jakie smaki nierozerwalnie łączą się Wam z wakacjami? W kuchni Dzień Dobry TVN Tomek Woźniak przedstawił nam swoje wakacyjne wspomnienia kulinarne. W naszym studiu zapachniało latem :)
Nad Wisłą, w pięknych okolicznościach przyrody, Kinga Burzyńska grilluje z mistrzem Andrzejem Polanem. A skoro o grillowaniu mowa, to nie mogło oczywiście zabraknąć pysznej kiełbasy. Zobaczcie, jak ją przygotować.
Grill jest podobno sportem narodowym Polaków. Grillujemy zwłaszcza teraz w czasie majówki. Alternatywą dla tłustych karkówek i kiełbas mogą być grillowane, młode warzywa w ziołowej salsie, podwędzany jesiotr na szparagach z sosem z kwiatów mniszka czy kukurydziane chlebki z łososiem kolendrą i guacamole. W studiu Dzień Dobry TVN Paweł Chomentowski przygotował lekki obiad wprost idealny na majówkę :)
Grillowanie to podobno nasz sport narodowy :) Na co powinniśmy zwrócić uwagę kupując grilla? Polacy najczęściej wybierają grille węglowe. Czy jest to na pewno dobre rozwiązanie? Jakie są alternatywy dla grilla węglowego? Gościem Dzień Dobry TVN była Magdalena Tacik.
Za oknami zrobiło się ciepło, najwyższy więc czas, by wyciągnąć grilla. Co można na nim smacznego przygotować? Zobaczcie, jaki pomysł na obiad z grilla ma Pan Sprytny.
Daria Ładocha: "Grill to bardzo dobry moment, żeby zacieśniać więzi, ale żeby to się udało, to nie możemy stać bardzo długo w kuchni, żeby mieć czas na to piknikowanie". Dlatego dziś Daria zaproponowała smaczne dania, które nie wymagają wielogodzinnych przygotowań.
Sezon grillowy w pełni. Co proponuje na grilla doradca kulinarny Dominik Moskalenko? Zapytał go o to dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki.
Nadszedł czas na spotkania przy grillu. Co podać naszym gościom, którzy nie jedzą mięsa? Z pomocą, w kuchni Dzień Dobry TVN, przyszedł nam Przemysław Ignaszewski. Zobacz, jak zrobić wegański sos tzatziki, "Karkówkę" z seitanu, grillowane pieczarki z portobello z pietruszkowym pesto i sosem tzatziki oraz warzywne szaszłyki z musztardowym tofu. Pycha!
O tym, co wolno, a czego nie wolno robić na balkonie, Bartek Jędrzejak rozmawiał z prawnikiem Przemysławem Ligenzowskim.
W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował dla nas dania na grilla. Doradził również, jakie mięso wybrać na grilla i jak grillować karkówkę, drób i ryby.
Majówka to tradycyjnie czas, kiedy po raz pierwszy rozpalamy grilla. Jak wiadomo, żaden prawdziwy grill nie może obyć się bez pysznej kiełbasy. Dlatego właśnie w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał jak przygotować kiełbasę z grilla na 4 sposoby. Wykorzystacie któryś z nich w nadchodzący weekend?
Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Niestety nie każdy potrafi tak piec jedzenie, aby było smaczne i nieprzypalone. Kucharz Jan Kuroń powiedział, jakich błędów nie należy popełniać podczas grillowania. Zobaczcie, jak prawidłowo przekładać mięso na grillu.
Jak urozmaicić potrawy przygotowane na grillu? W naszym poradniku swoimi sposobami podzielił się Jan Kuroń. Co powiecie na marynatę z pokrzywy czy dressing z mięty?
Dziś, w naszym grillowym poradniku, Jan Kuroń zdradził, jak przygotować dobrą marynatę i jak właściwie przyprawić mięso na grilla.
Wakacje to sezon grillowy. Jak wybrać dobrą kiełbasę? Czy przed włożeniem kiełbasy na ruszt powinniśmy ją przecinać? Swoimi sposobami podzielił się z nami kucharz Jan Kuroń.
Majówka, nie bez kozery, nazywana jest "świętem grilla". Miliony Polaków ruszają w tym czasie w plener, by oddać się kuchennej pasji! Dlatego też, w Dzień Dobry TVN, swoje grillowe propozycje zaprezentowali: Jakub Kuroń, Tomasz Oświeciński i Maja Oświecińska. Może przetestujecie ich dzisiejsze przepisy: szparagi w boczku, sałatka orientalna z wołowiną oraz deser z tapioką i musem z mango. Smacznego
Dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer od rana grillował w Dolinie Kobylańskiej koło Zabierzowa (pod Krakowem). Było wielu gości, jedna z pań - z sympatii do Filipa - przyjechała z Tajlandii! ;) Co rzucano na ruszt? Czy "kiełbaska zawsze dobrze wchodzi z rana"?
W tę niedzielę od rana grillujemy w Dolinie Kobylańskiej koło Zabierzowa (pod Krakowem). Filip Chajzer zaprasza wszystkich do wspólnej zabawy! Koniecznie zabierzcie ze sobą swojego grilla, a my zadbamy o resztę.
Tomasz Jakubiak i Katarzyna Olbińska przepędzają chmury i rozpoczynają długi majowy weekend od wielkim grillowaniem. Co dziś wrzucą na ruszt? Bez czego nasz kucharz nie wyobraża sobie grilla? Czy mięso przed grillowaniem należy marynować?
To była kuchnia fusion w pełnym tego słowa znaczeniu. Sycylijski temperament w połączeniu z orientalną ascezą, a wszystko na ostro i w pięciu smakach. Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki podglądał Stefano Terrazzino gotującego w japońskich ogrodach Bonsai.