Wyrafinowane dania z grilla
Kiełbasa, karkówka i kaszanka – to podstawa każdego udanego grilla. Są jednak sposoby na to, żeby dodać przygotowywanym na ruszcie potrawom odrobinę wyrafinowania. Sebastian Olma zdradził nam swoje sposoby na nieszablonowe dania z grilla i pokazał, jak przyrządzić prawdziwie królewską ucztę.
Grill daje nam wiele kulinarnych możliwości. Zawijając mięso w papier do pieczenia i folię aluminiową jesteśmy w stanie przygotować wiele fantastycznych potraw.
Możemy gotować z wykorzystaniem grilla, natomiast to jest trochę takie pieczenie
– zauważył Sebastian Olma.
Letni sezon kulinarny w pełni
Grill kojarzy nam się na ogół z daniami mięsnymi, jednak warto skorzystać z trwającego obecnie sezonu owocowego i położyć na ruszt letnie przysmaki, np. brzoskwinie.
Bardzo fajne połączenie owoców, czyli słodkiego z kwaśnym, z wytrawnym
- zaznaczył kucharz.
Schab wieprzowy plastry – grillowany schab z brzoskwinią w sosie miodowo-limonkowym z chili
Składniki:
- Schab w plastrach x 1 kg
- Sól w płatkach, chili, papryka w proszku (po 1 łyżce)
- Brzoskwinia x 3 szt.
- Cukier brązowy x 50g
- Miód gęsty x 200 ml
- Sok z limonki x 100 ml
- Świeże chili x 1 szt.
- Pomarańcza x 2 szt.
Przygotowanie:
Schab w plastrach dopraw do smaku solą w płatkach, papryką w proszku i płatkami chili, a następnie polej olejem z pestek winogron. Brzoskwinię przetnij na dwie połówki, od przeciętej strony posmaruj cukrem brązowym i połóż na płaskiego grilla, razem z wcześniej zamarynowanym schabem, grilluj z każdej strony około 5-6 minut.
W małej misce wymieszaj gęsty miód, sok z limonki i plastry świeżego chili.
Na talerzu ułóż kawałki grillowanego schabu, pocięte kawałki grillowanej brzoskwini i polej całość miodem, do dekoracji dodaj filety z pomarańczy.
Karkówka wieprzowa plastry – grillowana karkówka z kolorowymi pomidorkami, dymką i dressingiem balsamicznym
Składniki:
- Karkówka w plastrach x 1 kg
- Czosnek x 5 ząbków
- Sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie (po 1 małej łyżce)
- Olej roślinny x 100 ml
- Kolorowe pomidorki (żółte, czerwone, zielone) po 500 g
- Oliwa sezamowa x 1 małe opak.
- Prażony jasny sezam x 20 g
- Cebula dymka (paluch) x 2 pęczki
- Gęsty sos balsamiczny x 1 małe opak.
- Roszponka x 1 opak.
Przygotowanie:
Plastry karkówki nasmaruj dokładnie czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, następnie zalej olejem i odstaw na około 2 godz., aby mięso mogło się zamarynować. Karkówkę grilluj około 8-10 minut z każdej strony.
Kolorowe pomidorki potnij na mniejsze kawałki, polej oliwą sezamową, posyp prażonym jasnym sezamem i ułóż na talerzu. Cebulkę dymkę drobno posiekaj i posyp nią pomidorki. Na koniec polej wszystko delikatnie sosem balsamicznym. Na wierzchu ułóż kawałek karkówki i udekoruj całość liśćmi roszponki.
Polędwiczki wieprzowe – sałatka grecka z fetą i grillowaną polędwiczką marynowaną w kolorowym pieprzu
Składniki:
- Kolorowy pieprz w ziarnach x 100 g
- Sól x 1 mała łyżka
- Polędwiczka wieprzowa x 1 kg
- Olej roślinny x 50 ml
- Czerwone pomidory x 500 g
- Zielony ogórek x 3 szt.
- Cebula czerwona x 3 szt.
- Oliwki czarne i zielone po 100 g
- Kolorowa papryka po 1 szt.
- Zioła prowansalskie x 2 duże łyżki
- Ser feta x 200 g
- Oliwa extra vergine x 100 ml
- Sól w płatkach maldon x 1 małe opak.
Przygotowanie:
Kolorowy pieprz utrzyj w moździerzu, posyp nim polędwiczkę wieprzową i dodaj szczyptę soli, polej mięso olejem roślinnym i grilluj około 7-8 minut z każdej strony.
Do metalowej miski dodaj pokrojone w kostkę czerwone pomidory, pokrojonego zielonego ogórka, cebulę czerwoną, oliwki, paprykę kolorową i zioła prowansalskie. Na koniec dodaj ser feta.
Ułóż warzywa w misce, polej je dobrą jakości oliwą z oliwek i posyp solą w płatkach.
Na wierzch sałatki ułóż pociętą polędwiczkę wieprzową.
Łopatka wieprzowa – pieczona na grillu w całości łopatka wieprzowa z ziołami, pieczoną marchwią i sosem BBQ
Składniki:
- Sól morska x 100 g
- Oliwa z pestek winogron x 250 ml
- Natka pietruszki x 1 pęczek
- Rozmaryn x 100 g
- Czosnek x 5 ząbków
- Czarny pieprz w ziarnach x 20 g
- Marchew czerwona x 1 kg
- Miód x 50 ml
- Sos BBQ x 100 ml
Przygotowanie:
Zmiksuj w robocie kuchenny sól z oliwą, natką pietruszki, rozmarynem, czosnkiem i pieprzem do konsystencji „pesto”. Nasmaruj dokładnie łopatkę wieprzową i zawiń w pergamin, a następnie w folię aluminiową. Ułóż mięso na grillu, aby mogło się piec około 3-4 godz. w niższej temperaturze. Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest miękkie - jeśli tak, wyjmij z foli i poczekaj aż lekko ostygnie, potnij na cienkie plastry.
Marchew dokładnie umyj, polej miodem i sosem BBQ, zawiń w papier, a następnie w folię i wstaw do pieczenia tak samo długo jak mięso, dzięki temu marchew będzie bardzo miękka.
Na talerzu ułóż kawałki pociętej marchwi, polej sosem BBQ i ułóż na wierzchu plaster mięsa. Łopatkę udekoruj świeżymi ziołami.
Mięso mielone z szynki – ćevapčići wieprzowe z grillowanymi warzywami, sosem ajvar i pitą
Składniki:
- Mięso mielone z szynki x 1 kg
- Sól, pieprz czarny x 1 mała łyżka
- Czosnek x 5 ząbków
- Natka pietruszki x 1 mała
- Podsmażona cebula x 100 g
- Cukinia żółta i zielona po 1 szt.
- Papryka kolorowa po 1 szt.
- Bakłażan x 1 szt.
- Cebula biała i czerwona po 2 szt.
- Sos ajvar x 100 ml
- Bułka pita x 5 szt.
Przygotowanie:
Do mielonego mięsa z szynki dodaj sól, posiekany czosnek, natkę, pieprz i podsmażoną cebulkę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i nabijaj porcję mięsa na szaszłyk tak, aby się równomiernie rozchodziło.
Cukinię, paprykę, bakłażana i cebulę potnij na plastry grubości 1 cm, dopraw solą oraz pieprzem i grilluj z każdej strony.
Na talerzu ułóż gotowe szaszłyki, grillowane warzywa, sos ajvar i grillowaną pitę.
Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.
Zobacz też:
Pyszne i nietuzinkowe muffinki z majonezem
Jak w prosty sposób przygotować pyszne knedle ze śliwkami?
Poznaj zdrowy i prosty przepis na shake z masłem orzechowym
Autor: Adrianna Kowalczyk