Sezon grillowy rozpoczęty, a więc w kuchni Dzień Dobry TVN pojawia się sporo pysznych, plenerowych inspiracji. Jak zrobić grillowane szparagi z wegańską chałką? Sprawdź przepis Jagny Niedzielskiej.
Majówka za nami, ale sezon grillowy w pełni. W kuchni Dzień Dobry TVN przepisami na plenerowe przekąski podzieliła się Jagna Niedzielska. Jak zrobić wiosenną sałatkę z malinowym dressingiem?
Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów Piotra Kucharskiego.
Stylistka Marta Pożarlik pokazała swoje pomysły na przyjęcie w ogrodzie, na grilla lub na koncert.
Sprawdź, gdzie rozpalenie ognia grozi mandatem.
Sezon na grillowanie trwa w Polsce od maja do września. Szukasz pomysłu na coś pysznego? Sprawdź przepis na szparagowe grzanki z jajkiem autorstwa Andrzeja Polana.
Szukasz pomysłu no coś pysznego prosto z grilla? W naszej kuchni swoimi propozycjami podzielił się Andrzej Polan. Sprawdź przepis na grillowane pieczarki z kiełbaską.
Polacy kochają grillować dosłownie wszystko. Zarówno różne mięsa, jak i warzywa, czy nawet owoce. Sprawdź przepis na grillowaną polędwicę wieprzową według pomysłu Andrzeja Polana.
Wielki krokami zbliża się sezon grillowy. W naszej niedzielnej kuchni mamy propozycje na dania z rusztu, które powinny zadowolić zarówno smakoszy mięsa, jak i zwolenników warzyw. Do tego ciekawe dodatki, które sprawią, że smak potraw będzie na pewno wyśmienity. Jak zrobić trybowane udka z kurczaka, grillowaną karkówkę wieprzową z chimichurri i wege tacos al pastor? Sprawdź przepisy Beaty Śniechowskiej.
Mikrofalówka ma wiele użytecznych funkcji. Dzięki niej można nie tylko podgrzewać, ale również rozmrażać, gotować, a nawet grillować. Można dzięki niej przygotować nie tylko pizzę, ale również grillowane mięsa. Jak działa funkcja grillowania w mikrofali? Jak powinno się jej używać?
Za sprawą finalisty 6. edycji programu MasterChef - Matteo Brunettiego, kuchnię Dzień Dobry TVN zdominował ananas i różne dania z jego wykorzystaniem. Jak przygotować grilllowanego ananasa z szynką? Sprawdź prosty przepis.
Wakacje to świetny czas, by przygotowywać dania na grillu. Zwykle zajadamy się kiełbaskami czy karkówką, ale znany ekspert kulinarny, Piotr Kucharski, zachęca, by spróbować pysznej, przypieczonej cielęciny.
Kiełbasa, kaszanka, kurczak - te mięsa tradycyjnie królują na naszych grillach. Natomiast Sebastian Olma na ruszt wrzucił schab, który przygotował w iście włoskim stylu. - Chcę pokazać Państwu, jak fantastycznie przygotować wieprzowinę, by nie była ona wysmażona, a soczysta - przekonywał kucharz w Dzień Dobry Wakacje.
W Dzień Dobry Wakacje, w ramach Projektu Plaża w Międzyzdrojach, Olivier Janiak miał okazję spróbować oryginalnych specjałów z grilla. W nadmorskiej miejscowości świeże i soczyste mięso z rusztu kusiło głębokim aromatem, a odpowiednio dobrane dodatki zapewniły mu unikatowy smak.
Natalia Szroeder przebywa właśnie w rodzinnych stronach ze swoim chłopakiem Quebonafide, a także znajomymi, wśród których znalazła się m.in. Iga Lis, Taco Hemingway, a także jedna z uczestniczek najnowszej edycji "Top Model". Zobaczcie ich zdjęcie z urlopu.
W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak w ramach Projektu Plaża zachęcał do wypoczynku w Dziwnowie. Razem z Darią Ładochą odkrywał też sekrety kuchni fleksitariańskiej, smakując specjały z wegańskiego grilla. Jakie dania z rusztu w nadmorskim kurorcie przykuły jego uwagę? I czy w kuchni bez mięsa każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie?
Sezon grillowy trwa. A grill to nie tylko karkówka, kiełbasa i szaszłyki. Każdy ciepły weekend to idealna okazja do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Podpowiadamy, co wrzucić na ruszt. Poznaj 10 prostych, pysznych i nietypowych przepisów na dania z grilla.
Marynata do kurczaka z grilla nadaje potrawie wyjątkowego smaku i decyduje o jego soczystości oraz kruchości. Powinna łączyć w sobie odrobinę słodyczy z kwaśnym smakiem i tłuszczem roślinnym. Do marynowania kurczaka doskonale sprawdzi się pikantna marynata z dodatkiem posiekanej papryczki chilli. Jak przygotować kurczaka na grilla?
Polacy kochają grillować! Czym i w jaki sposób czyścić ruszt, by nadawał się do użycia?Sprawdzone sposoby w Dzień Dobry TVN zdradził Wiesław Skiba, złota rączka.
Czy istnieje niezawodny przepis na żeberka z grilla? Co zrobić, aby były soczyste i delikatne? Odpowiedzią jest przygotowanie do nich właściwej marynaty, która sprawi, że mięso będzie dosłownie rozpływało się w ustach. Poznaj niezawodne przepisy.
Robi się ciepło, a my coraz więcej czasu spędzamy na swoich balkonach. Niestety sąsiedzi bywają męczący, a balkonowe życie może stać się przyczyną sąsiedzkiej sprzeczki. Czy przepisy prawa regulują kwestię i zakres tego, co możemy robić na swoim balkonie, a czego nie? Na to pytanie odpowiedziała nam Eliza Kuna, adwokat.
Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Kto z nas nie lubi spędzać czasu z rodziną czy przyjaciółmi przy ogniu, na którym skwierczą różne rodzaje mięs i warzywa. Tradycyjnie już za początek sezonu grillowego uznaje się długi majowy weekend. Niestety w tym roku nie wszędzie było to możliwe. Władze kilku warszawskich dzielnic wydały bowiem zakaz rozpalania ognisk i grillowania. Co grozi za jego złamanie? O tym rozmawialiśmy z Szymonem Czerwińskim, szefem kuchni i Agnieszką Drozd, Warszawski Alarm Smogowy.
Majówka i grill zawsze szły ze sobą w parze. Mimo pandemii niektórzy z nas, mieszkający w domach i posiadający ogród, mogą pozwolić sobie na taką atrakcję w wąskim gronie. Chcesz wypróbować oryginalny, a jednocześnie prosty przepis? Sprawdź jak przygotować grillowane banany z lodami i bitą śmietaną.
Grillowane mięso chętnie przygotowujemy nie tylko latem w ogrodzie, ale również w domu. Jednym z najpopularniejszych mięs jest karkówka z grilla. Jak przygotować marynatę? Ile czasu marynata do karkówki z grilla powinna działać, by mięso było przesiąknięte jej aromatem?
Przed nami sezon grillowy. Nieoficjalnym początkiem w Polsce jest majówka.Jaki grill wybrać? Co można na niego położyć, a których produktów lepiej nie grillować? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Janem Kuroniem, kucharzem.
Wiosna, a wraz z nią dni spędzone na świeżym powietrzu, zbliża się wielkimi krokami. To oznacza także rozpoczęcie sezonu grillowego. Z tej okazji postanowiliśmy porozmawiać z Luciano Luchettim, prowadzącym program "Barbecue na wypasie" i prawdziwym pasjonatem grillowania i poprosić, by zdradził nam kilka tajników perfekcyjnego barbecue i opowiedział o pracy na planie.
Danie grillowane, smażone czy z piekarnika? Sprawdzone przepisy zdradza Grzegorz Zawierucha. Oto jego ziemniaczana zapiekanka mięsno-warzywna, zapiekanka z grzybami, jarmużem i kurczakiem w kruchym cieście oraz grillowana kaczka z rukolą i granatem. Którą potrawę wybierasz?
Michel Moran zdobył telewizyjną popularność jako juror w programie "MasterChef", z miejsca stając kulinarnym autorytetem dla milionów widzów. Wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca słynny szef kuchni spojrzał w stronę ogrodu, gdzie wiele osób spędzi nadchodzącą majówkę. Kucharz nawiązał do obowiązkowego elementu długiego weekendu.
Zastanawiasz się, czym poczęstować gości? Odważ się i spróbuj nietuzinkowych pomysłów Andrzeja Polana. Zobacz, jak przygotować pyszną tortille serową z salsą, steki z kalafiora z dodatkami oraz wyśmienitą deskę serów. To musi być pyszne!
Kolejne województwa idą na wojnę ze smogiem. Dmuchawy do liści, grille i kosiarki będą zabronione w dni, w których jakość powietrza jest najgorsza. Na ograniczenia muszą się też przygotować właściciele kominków.