Wybierając się na grzyby do lasu warto mieć ze sobą naładowany telefon, a najlepiej dodatkowo powerbanka. Dzięki niemu będziemy mogli nie tylko zadzwonić pod numer alarmowy w kryzysowej sytuacji, ale również pobrać przydatne aplikacje. Mogą nam one pomóc rozpoznać grzyby lub ustalić naszą lokalizację.
Pieczarki, jako popularne grzyby, dosyć często goszczą na naszych stołach. Zwykle kupujemy je w marketach, warto jednak wiedzieć, jak odróżnić te jadalne od niejadalnych, jeśli zbieramy je sami lub kupujemy od stojących pod lasem grzybiarzy.
Barszcz Sosnowskiego to bardzo niebezpieczna roślina występująca dziko w Polsce. Może mieć do 5 m wysokości i nawet na odległość potrafi wywołać poważne oparzenia. Jest najbardziej groźna latem. Jak rozpoznać barszcz Sosnowskiego i gdzie zgłosić, jeśli się na niego natkniemy? Sprawdź mapę występowania niebezpiecznej rośliny.
Powrót na rynek pracy bywa niezwykle stresujący. Jeszcze większy niepokój mogą odczuwać osoby kończące właśnie dłuższą przerwę od aktywności zawodowej.
Prasowanie to czynność, za którą część z nas nie przepada i robi wszystko, aby tylko nie musieć jej wykonywać. Na szczęście są sposoby, aby mieć pięknie wyglądające ubrania bez konieczności wyciągania żelazka i rozkładania deski do prasowania. O tym, jak ułatwić sobie życie w Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z Małgorzatą Świgoń, dziennikarką i autorką poradników.
2 proc. Polaków w ogóle nie myje zębów. Co zrobić, aby dzieci nie powielały takich nawyków? W jaki sposób przekonać je do dbania o zdrowie jamy ustnej? O tym w Dzień Dobry TVN Michał Kaczmarek, lekarz stomatolog, znany jako "Tata Stomatolog", Beata Antoniuk, aktorka i Tomasz Rynkowski, aktor.
Prawo to od wielu lat jeden z najczęściej wybieranych kierunków w Polsce. Rośnie także liczba studentów wybierających studia zaoczne, które pozwalają na łączenie studiowania prawa i pracy w innym zawodzie. Wielu maturzystów zastanawia się nad tym, czy warto wybrać ten kierunek i co można po nim robić.
Przyprawy z grzybów to idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po grzybach - trzonków czy uszkodzonych kapeluszy. Szkoda marnować ich pyszny aromat, wyrzucając te części do kosza. Można z nich przygotować proszek lub kostki grzybowe, które sprawdzą się jako przyprawy do różnych dań. Sprawdź przepis.
W Polsce w ostatnich dniach mierzymy się z falą upałów. Temperatury potrafią sięgać nawet 36 stopni Celsjusza. Warto jednak pamiętać, że - szczególnie w zamkniętych, zostawionych na słońcu samochodach - upał staje się niebezpieczny nie tylko dla ludzi czy zwierząt. Sprawdź, jakich przedmiotów nie powinno się zostawiać w aucie w gorące dni.
Temperatury rosną, a wraz z nimi zwiększa się nasze zapotrzebowanie na płyny. Sęk w tym, że napój napojowi nierówny i nie każdy z nich ugasi pragnienie. Podpowiadamy więc, jak szybko i skutecznie nawodnić organizm.
Sezon na grzyby trwa. Bez względu na to, czy będą suszone, marynowane czy podane świeże w sosie lub zupie, po ich zebraniu każdy grzybiarz musi zrobić to samo - oczyścić je. Im jest ich więcej, tym żmudniejsze to zadanie. Dlatego dzielimy się sposobem na szybkie oczyszczenie leśnych grzybów. Sprawdź też, w jaki sposób je przechowywać tuż po zebraniu.
Pływanie w rzekach, choć przez wielu bardzo lubiane i praktykowane, jest często bardzo niebezpieczne. Nawet ta niepozorna, wąska, płytka i wydawać by się mogło, dobrze znana rzeka, może być nieprzewidywalna. W tym artykule wymieniamy wszystkie elementy, które czynią kąpiel w rzece ryzykowną.