W cyklu "OszczędaMY" Dzień Dobry TVN Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna, dziennikarka i autorka książek pokazała, jak zrobić środki czystości z rozmaitych resztek. Oto łatwe i praktyczne przepisy.
Nieprzyjemny zapach po papierosach bywa trudny do wywietrzenia. Dużo większym problemem jest pozbycie się go z mieszkania po wielu latach palenia wewnątrz. Sprawdź, w jaki sposób możesz to zrobić domowymi sposobami.
Sromotnik smrodliwy, dawniej znany jako sromotnik bezwstydny, wydziela niepowtarzalny wręcz odór, który kojarzy się z padliną lub woń gazu. Często można go najpierw poczuć, a dopiero potem zobaczyć. Co ma wspólnego z czarcim jajem? Czy grzyba o tak nieprzyjemnym zapachu można zjeść? Dowiedz się się więcej o tym nietypowym gatunku.
Garaż blaszany to tania alternatywa dla tradycyjnych garaży murowanych. Bardzo często jest budowany jako uzupełnienie garażu dla dodatkowego auta lub innego pojazdu, który wymaga garażowania.
Późnym latem, a wczesną jesienią zaczynają dojrzewać śliwki. To w tym czasie są one najsmaczniejsze. Warto korzystać z darów natury i przygotowywać z nich domowe przetwory. Owoce te są niskokaloryczne, a co więcej, bardzo dobrze wpływają na układ trawienny. Te właściwości warto wykorzystywać. Sprawdź nasz prosty przepis na domową nalewkę ze śliwek.
Na atmosferę wnętrza składa się nie tylko jego wystrój, ale także zapach. To istotny element, który może stanowić o naszym nastroju. Jacek Bylicki, ekspert w dziedzinie marketingu zapachowego, opowiedział w Dzień Dobry TVN, dlaczego warto zadbać o zmysł węchu w czterech kątach.
Nagłe załamanie pogody spowodowało, że wiele osób marznie we własnym mieszkaniu i zastanawia się, kiedy zacznie się sezon grzewczy? Spokojnie, dziś ten termin nie oznacza tego samego, co kiedyś. Dostarczenie ciepła może więc odbyć się przed ustalonym terminem.
Odpowiedź na pytanie, jak przycinać brodę, zależy od tego, na jakim etapie zapuszczania brody jesteśmy i jaki kształt chcemy jej nadać. Do codziennego przycinania brody względnie krótkiej, tak by miała stosunkowo stałą długość, wystarczy trymer, czyli maszynka z regulacją do przycinania zarostu na określoną długość. Jeśli broda jest dłuższa, do jej przycinania konieczne może być używanie nożyczek.
Jesień to bardzo kolorowa pora roku. Wykorzystując jej dary, można przygotować piękny wianek, którym ozdobimy nie tylko drzwi wejściowe do mieszkania, ale także jego wnętrze. Jak przygotować tę ozdobę krok po kroku? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN instagramerkę Marzenę Marideko.
W związku z wprowadzeniem nowej tarczy, osoby, które nie przekroczą pułapu 2 tysięcy kWh bądź 2,6 kWh zużycia, będą mogły spodziewać się niższej stawki za prąd. Jak w takim razie sprawdzić, jakie jest zużycie naszego gospodarstwa domowego? Sprawdź.
Szkodniki potrafią uprzykrzyć życie każdej roślinie i osobie, która się tą rośliną zajmuje. Małe muszki w doniczce mogą wyglądać niewinnie, ale to tylko pozory. Najlepiej wypowiedzieć im wojnę, gdy tylko się pojawią.
Kiedy robi się coraz chłodniej, w domach łatwiej o większą wilgotność. Para wodna zbiera się po prysznicu czy gotowaniu, zwłaszcza, jeśli mamy niesprawną wentylację. Jak pozbyć się nadmiaru wilgoci domowymi sposobami? Sprawdź nasze sposoby.
Przygotowanie dietetyczne do kolonoskopii to jeden z ważniejszych czynników wpływających na jakość badania. Niezmierne ważne jest przestrzeganie zasad żywieniowych, które jasno określają, co jeść przed kolonoskopią. Złe przygotowanie może spowodować powikłania oraz konieczność powtórzenia badania.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na grzybobranie. To właśnie w lesie najłatwiej pobrudzić ubrania żywicą, którą nie jest łatwo usunąć. Sprawdź nasze sposoby na to, jak żywicę sprać z ubrań i nie tylko.
Najlepszym miejscem do przechowywania suszonych owoców jest chłodna spiżarnia z temperaturą niższą niż pokojowa. Można też umieścić je w szafce kuchennej oddalonej od źródeł ciepła (np. kuchenki). Suszone owoce, np. morele, brzoskwinie czy śliwki, przechowuje się w lodówce lub zamrażarce. Poznaj więcej wartościowych wskazówek.
W kolejnym odcinku cyklu "Styl na wagę złota" wystąpiła Anna Kurnatowska, która opowiedziała Darii Pacańskiej, jak w prosty sposób możemy ratować jedzenie przed wysyłką na wysypisko śmieci.