Olej z pachnotki do picia i aplikacji zewnętrznej. Jak działa na organizm?

Olej z pachnotki
karinsasaki/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Olej z pachnotki to jeden z najbardziej niedocenianych olejów. Niesłusznie, ponieważ stanowi prawdziwe bogactwo kwasów omega-3 i nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju cery. W dodatku wyróżnia się pięknym korzennym zapachem.

Olej z pachnotki nie należy obecnie do najpopularniejszych kosmetyków w Europie. Wynika to przede wszystkim z pochodzenia samej rośliny, która w naturalnych warunkach rośnie w Azji, a więc głównie w Chinach, Indiach oraz Japonii. Na Wschodzie jej właściwości wykorzystuje się jednak nie tylko w kosmetyce, ale także w kulinariach – wiele osób stosuje ją jako przyprawę. W Polsce olej z tej rośliny wykorzystuje się – w zależności od efektu, jaki chce się osiągnąć – do picia lub aplikacji zewnętrznej.

Skład oleju z pachnotki

Olej z pachnotki, potocznie określany mianem „olejku z pachnotki”, wyróżnia się bardzo dobrym składem. Pozyskiwany w trakcie prażenia i tłoczenia nasion zawiera bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonałe są przy tym ich proporcje: kwasów omega-3 może być w oleju z pachnotki nawet 3 razy więcej niż kwasów Omega-6. W skład oleju z pachnotki wchodzą m.in.: witamina E, związki siarki oraz glikolipidy i fosfolipidy.

Olej z pachnotki – właściwości wykorzystywane w kosmetyce

Olej z pachnotki ma lekką konsystencję, dobrze się wchłania i jest niekomedogenny (nie zapycha porów). Stosowany w codziennej pielęgnacji doskonale działa na cerę, wyrównując jej koloryt i rozjaśniając przebarwienia. Wystarczy każdego dnia wmasować kilka jego kropli w wilgotną skórę, aby stała się promienna i wypoczęta.

Duże ilości witaminy E i cenne polifenole (w tym kwas rozmarynowy) sprawiają, że olejek z pachnotki ma również działanie odmładzające. Stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, dzięki czemu doskonale uelastycznia i ujędrnia skórę, przy okazji spłycając zmarszczki. Znakomicie sprawdza się w przypadku niemal każdego rodzaju cery: suchej, atopowej, tłustej, mieszanej, dojrzałej i trądzikowej. Cenne jest również to, że dzięki zawartości kwasów omega-6 olej z pachnotki hamuje działanie bakterii Propionibacterium acnes, które wywołują trądzik młodzieńczy.

Pozyskiwany z pachnotki olej, dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego, umożliwia szybszą regenerację skóry. Stosowany miejscowo przyspiesza gojenie ran, odparzeń czy odmrożeń. Łagodzi również objawy egzemy i innych zmian skórnych przy dermatozach, ma bowiem właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.

Aby szybko zauważyć efekty działania oleju z pachnotki, warto tuż po kąpieli wmasować kosmetyk w całe ciało. Ma on znacznie większy potencjał antyoksydacyjny niż cieszący się ogromną popularnością olej arganowy.

Właściwości oleju z pachnotki można wykorzystywać również do pielęgnacji włosów – rozdwajających się, łamliwych, kruchych czy przesuszonych zabiegami fryzjerskimi. Żeby skorzystać z dobroczynnych właściwości olejku, wystarczy wetrzeć kilka kropel w końcówki włosów. Można również aplikować go na całą ich długość, czyli wykonać tzw. olejowanie. Dzięki temu cebulki będą wzmocnione, a włosy gładsze, miękkie i lepiej odżywione. Użyty na włosy olej z pachnotki złagodzi także objawy łuszczycy czy łupieżu.

Decydując się na wykorzystanie oleju z pachnotki do zabiegów kosmetycznych, warto wiedzieć, że tuż po aplikacji na skórę może on wywołać lekkie uczucie mrowienia. Jest to całkowicie naturalne zjawisko, które ustępuje samoistnie.

Olej z pachnotki do picia – zalety wynikające ze spożycia

Żeby skorzystać z dobroczynnych właściwości oleju z pachnotki, można dodawać go do jedzenia lub wypijać jedną łyżeczkę dziennie. Odpowiednie proporcje kwasów omega-3 i omega-6, a także przeciwutleniające polifenole sprawiają, że znakomicie działa on na układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w oleju substancje obniżają ciśnienie tętnicze, służą profilaktyce choroby niedokrwiennej serca, udarów, zawałów. W jednym z badań naukowych dowiedziono, że dwunastotygodniowa suplementacja olejem z pachnotki zmniejsza liczbę markerów związanych z miażdżycą.

Zawarty w oleju z pachnotki kwas alfa-linolenowy ma działanie przeciwnowotworowe i wspiera profilaktykę raka jelita grubego, prostaty i piersi, znacznie obniżając ryzyko zachorowania. Przeciwdziała on także reakcjom alergicznym, niwelując takie symptomy, jak zapalenie spojówek czy nieżyt nosa.

Obecny w oleju z pachnotki kwas linolowy wspomaga proces odchudzania. Jego spożywanie rekomenduje się również weganom i wegetarianom, którzy – nie jedząc ryb – narażeni są na niedobory kwasów omega-3. Ponadto olej z pachnotki ma korzystny wpływ na psychikę: obniża poziom stresu i poprawia samopoczucie. Dlatego zaleca się włączanie go do diety w okresie jesienno-zimowym.

Domowe SPA - olejowanie włosów. Zobacz wideo:

Zobacz także:

Jak radzić sobie ze stresem w dobie pandemii? Na pomoc przychodzą olejki eteryczne

Olejki eteryczne i ich właściwości. Zastosowanie do kąpieli i sauny

Olejek CBD - substancja na miarę XXI w. Wystarczą dwie jego kropelki, by móc się odstresować

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Ryan Gosling dostał zadanie specjalne podczas Oscarów. Marianna Schreiber komentuje rozstanie z mężem. Zmarł legendarny reżyser. Co jeszcze działo się 1 marca?

Ryan Gosling dostał zadanie specjalne podczas Oscarów. Marianna Schreiber komentuje rozstanie z mężem. Zmarł legendarny reżyser. Co jeszcze działo się 1 marca?

Oszuści podszywają się pod komendanta głównego policji. "Nie odpowiadajcie na takie wiadomości"

Oszuści podszywają się pod komendanta głównego policji. "Nie odpowiadajcie na takie wiadomości"

Horoskop na marzec. Co przyniesie nowy miesiąc?

Horoskop na marzec. Co przyniesie nowy miesiąc?

Psychopatek wśród kobiet jest więcej, niż zakładano. "Częściej używają słów niż przemocy"

Psychopatek wśród kobiet jest więcej, niż zakładano. "Częściej używają słów niż przemocy"

Oscary 2024. Gwiazda "Barbie" zaśpiewa podczas ceremonii

Oscary 2024. Gwiazda "Barbie" zaśpiewa podczas ceremonii

Nie żyje legendarny włoski reżyser. "Opuszcza nas wielki mistrz kina"

Nie żyje legendarny włoski reżyser. "Opuszcza nas wielki mistrz kina"

Klienci jednego z banków dostali niespodziewaną wiadomość. "Daaj mi tę noc, tęę jedną noc"

Klienci jednego z banków dostali niespodziewaną wiadomość. "Daaj mi tę noc, tęę jedną noc"

Horoskop dzienny na sobotę, 2 marca 2024 r. Strzelec, Koziorożec, Wodnik, Ryby

Horoskop dzienny na sobotę, 2 marca 2024 r. Strzelec, Koziorożec, Wodnik, Ryby

Jest nadzieja dla kobiet cierpiących na endometriozę. "Ta choroba jest niewidoczna w systemie zdrowia"

Jest nadzieja dla kobiet cierpiących na endometriozę. "Ta choroba jest niewidoczna w systemie zdrowia"

Witamy w "Marcu... jak w garncu"! Kim był tajemniczy kucharz w kuchni Dzień Dobry TVN? 

Witamy w "Marcu... jak w garncu"! Kim był tajemniczy kucharz w kuchni Dzień Dobry TVN?