Krem pomidorowy z warzywami, grzankami serowymi i bazylią - przepis krok po kroku:
Składniki:
- Włoszczyzna - 1 pęczek
- Olej do smażenia
- Liść laurowy, ziele angielskie po 5 szt.
- Tymianek - 1 mały pęczek
- Rosół - 1l
- Passata pomidorowa - 500ml
- Świeże zioła (bazylia, natka pietruszki, kolendra) po 1 małym pęczku
- Sól, pieprz do smaku
- Bagietka pszenna - 1 szt.
- Tarty parmezan - 100g
Sposób przygotowania:
- W garnku podsmaż na oleju pokrojoną w kostkę włoszczyznę, dodaj do smażenia listek laurowy, ziele angielskie i tymianek. Duś tak długo, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj rosół i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie dodaj passatę pomidorową i zagotuj, passata zagęści zupę do konsystencji kremu. Do kremu pod koniec dodaj posiekane świeże zioła i dopraw solą oraz pieprzem.
- Grzankę pszenną przetnij na lekko pod kątem, aby była długa tak samo jak miska, w jakiej będzie podana, na bagietkę nałóż parmezan i zapiecz w piekarniku 5 minut 220 st.
- Nalej krem do miski, na wierzch ułóż liście bazylii i grzankę serową.
Makaron spaghetti w sosie pomidorowym z cielęcymi pulpecikami, szpinakiem i parmezanem - przepis krok po kroku
Składniki:
- Mielone mięso cielęce - 500 g
- Sól, papryka w proszku, zioła prowansalskie po 1 dużej łyżce
- Jajka - 2 szt.
- Czosnek - 10 ząbków
- Cebulka - 1 szt.
- Passata pomidorowa - 500 g
- Szpinak w liściach - 200 g
- Makaron spaghetti - 1 kg
- Parmezan - 100 g
- Świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Mielone mięso cielęce dopraw do smaku solą, papryką w proszku i ziołami prowansalskimi. Do masy dodaj jajka i całość dokładnie wymieszaj.
- Formuj małe kuleczki po około 30 g i wrzucaj do gotującej się posolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyłącz wodę i poczekaj, aż ostygną w niej.
- Na patelnię dodaj posiekany czosnek i cebulkę, podsmaż i następnie dodaj passatę pomidorową. Gotuj chwilę i dodaj do sosu pulpeciki i liście szpinaku.
- Makaron ugotuj w posolonej wodzie według opisu na opakowaniu, następnie odcedź i dodaj do sosu.
- Na talerzu porcję sosu z mięsem i makaronem, całość udekoruj parmezanem i świeżymi ziołami.
Karkówka wieprzowa wolno pieczona w sosie pomidorowym z majerankiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- Karkówka wieprzowa 1 szt.
- Czosnek - 2 główki
- Sól, pieprz, papryka słodka, majeranek po 2 duże łyżki
- Olej do smażenia
- Passata pomidorowa - 1l
- Młoda sałata rzymska - 2 szt.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę dokładnie nasmaruj tartym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obsmaż na patelni z każdej strony, aby zamknąć wszystkie strony mięsa. Następnie mięso przełóż do pojemnika żaroodpornego i zalej passatą pomidorową.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 1,5h następnie po tym czasie podwyższ temp. Do 190 st. i piecz 30 minut.
- Gotową karkówkę potnij na cienkie plastry, polej sosem, jaki został podczas pieczenia i podawaj z młodą sałatą rzymską.
Grillowane bakłażany z fetą i papryką zapiekane w sosie pomidorowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- Bakłażan - 3 szt.
- Sól do smaku
- Papryka czerwona - 3 szt.
- Ser feta miękki, do smarowania - 200g
- Passata pomidorowa - 500g
- Ser mozzarella - 200g
- Świeże zioła do posypania (bazylia, natka pietruszki, koperek)
Sposób przygotowania:
- Bakłażana potnij wzdłuż na cienkie plastry, posyp solą i grilluj z jednej strony, aby lekko się zrumienił.
- Gdy ostygnie, posmaruj go serem feta i nałóż grillowane papryki, zwiń bakłażana i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub patelni. Zalej całość passatą pomidorową i posyp tartym serem mozzarella.
- Tak przygotowanego bakłażana wstaw do piekarnika na 30 minut do temp 190 st. Zapiecz i podawaj ze świeżymi ziołami.
Zobacz także:
- Czy da się zjeść za dużo pomidorów? Sprawdź, jakie są skutki ich "przedawkowania"
- Pomidor faszerowany mięsem według przepisu Pascala Brodnickiego
- Jakie witaminy ma pomidor? Poznaj wartości odżywcze pomidora
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: