Materiał promocyjny

Pomidorowa kuchnia "comfort food" Sebastiana Olmy na jesienną pogodę

Pomidorowe Love
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne dania typu "comfort food" na bazie pomidorowej passaty, idealne na jesienną słotę na bazie pomidorowej passaty. Sprawdź jego przepisy na krem pomidorowy z warzywami, grzankami serowymi i bazylią; makaron spaghetti w sosie pomidorowym z cielęcymi pulpecikami, szpinakiem i parmezanem; karkówkę wieprzową wolno pieczoną w sosie pomidorowym z majerankiem oraz grillowane bakłażany z fetą i papryką zapiekane w sosie pomidorowym.

Krem pomidorowy z warzywami, grzankami serowymi i bazylią - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • Włoszczyzna - 1 pęczek
    • Olej do smażenia
      • Liść laurowy, ziele angielskie po 5 szt.
        • Tymianek - 1 mały pęczek
          • Rosół - 1l
            • Passata pomidorowa - 500ml
              • Świeże zioła (bazylia, natka pietruszki, kolendra) po 1 małym pęczku
                • Sól, pieprz do smaku
                  • Bagietka pszenna - 1 szt.
                    • Tarty parmezan - 100g

                      Sposób przygotowania:

                      1. W garnku podsmaż na oleju pokrojoną w kostkę włoszczyznę, dodaj do smażenia listek laurowy, ziele angielskie i tymianek. Duś tak długo, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj rosół i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
                        1. Następnie dodaj passatę pomidorową i zagotuj, passata zagęści zupę do konsystencji kremu. Do kremu pod koniec dodaj posiekane świeże zioła i dopraw solą oraz pieprzem.
                          1. Grzankę pszenną przetnij na lekko pod kątem, aby była długa tak samo jak miska, w jakiej będzie podana, na bagietkę nałóż parmezan i zapiecz w piekarniku 5 minut 220 st.
                            1. Nalej krem do miski, na wierzch ułóż liście bazylii i grzankę serową.

                              Makaron spaghetti w sosie pomidorowym z cielęcymi pulpecikami, szpinakiem i parmezanem - przepis krok po kroku

                              Składniki:

                              • Mielone mięso cielęce - 500 g
                                • Sól, papryka w proszku, zioła prowansalskie po 1 dużej łyżce
                                  • Jajka - 2 szt.
                                    • Czosnek - 10 ząbków
                                      • Cebulka - 1 szt.
                                        • Passata pomidorowa - 500 g
                                          • Szpinak w liściach - 200 g
                                            • Makaron spaghetti - 1 kg
                                              • Parmezan - 100 g
                                                • Świeże zioła do dekoracji

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Mielone mięso cielęce dopraw do smaku solą, papryką w proszku i ziołami prowansalskimi. Do masy dodaj jajka i całość dokładnie wymieszaj.
                                                    1. Formuj małe kuleczki po około 30 g i wrzucaj do gotującej się posolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyłącz wodę i poczekaj, aż ostygną w niej.
                                                      1. Na patelnię dodaj posiekany czosnek i cebulkę, podsmaż i następnie dodaj passatę pomidorową. Gotuj chwilę i dodaj do sosu pulpeciki i liście szpinaku.
                                                        1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według opisu na opakowaniu, następnie odcedź i dodaj do sosu.
                                                          1. Na talerzu porcję sosu z mięsem i makaronem, całość udekoruj parmezanem i świeżymi ziołami.

                                                            Karkówka wieprzowa wolno pieczona w sosie pomidorowym z majerankiem - przepis krok po kroku

                                                            Składniki:

                                                            • Karkówka wieprzowa 1 szt.
                                                              • Czosnek - 2 główki
                                                                • Sól, pieprz, papryka słodka, majeranek po 2 duże łyżki
                                                                  • Olej do smażenia
                                                                    • Passata pomidorowa - 1l
                                                                      • Młoda sałata rzymska - 2 szt.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        1. Karkówkę dokładnie nasmaruj tartym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obsmaż na patelni z każdej strony, aby zamknąć wszystkie strony mięsa. Następnie mięso przełóż do pojemnika żaroodpornego i zalej passatą pomidorową.
                                                                          1. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 1,5h następnie po tym czasie podwyższ temp. Do 190 st. i piecz 30 minut.
                                                                            1. Gotową karkówkę potnij na cienkie plastry, polej sosem, jaki został podczas pieczenia i podawaj z młodą sałatą rzymską.

                                                                              Grillowane bakłażany z fetą i papryką zapiekane w sosie pomidorowym - przepis krok po kroku

                                                                              Składniki:

                                                                              • Bakłażan - 3 szt.
                                                                                • Sól do smaku
                                                                                  • Papryka czerwona - 3 szt.
                                                                                    • Ser feta miękki, do smarowania - 200g
                                                                                      • Passata pomidorowa - 500g
                                                                                        • Ser mozzarella - 200g
                                                                                          • Świeże zioła do posypania (bazylia, natka pietruszki, koperek)

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            1. Bakłażana potnij wzdłuż na cienkie plastry, posyp solą i grilluj z jednej strony, aby lekko się zrumienił.
                                                                                              1. Gdy ostygnie, posmaruj go serem feta i nałóż grillowane papryki, zwiń bakłażana i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub patelni. Zalej całość passatą pomidorową i posyp tartym serem mozzarella.
                                                                                                1. Tak przygotowanego bakłażana wstaw do piekarnika na 30 minut do temp 190 st. Zapiecz i podawaj ze świeżymi ziołami.

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana