Leczo w słoiku. Przepis na smaki lata w zimie

Leczo w słoiku
Getty Images
Źródło: Getty Images
Lato powoli dobiega końca. Razem z nim znika spora część sezonowych warzyw. Te, które znajdziemy na sklepowych półkach jesienią i zimą, mają w sobie zdecydowanie mniej smaku i aromatu. Aby móc się nimi cieszyć, warto przygotować leczo w słoikach i w ten sposób zamknąć w nich smaki lata. Sprawdź nasz przepis.
Leczo w słoikach na zimę. Prosty przepis krok po kroku

Składniki:

Spiesz się w nie zaopatrzyć, póki jeszcze można zdobyć te sezonowe, czyli najbogatsze w smak i aromat.

  • 1 kg cukinii
    • 1 kg papryki
      • 1 kg pomidorów
        • 2 cebule
          • 2 ząbki czosnku

            Przyprawy:

            • 1 papryczka chili lub papryka ostra
              • pieprz cayenne
                • listek laurowy
                  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
                    • łyżeczka lubczyku
                      • łyżeczka ziół prowansalskich
                        • łyżeczka papryki słodkiej do smaku
                          • sól

                            Sposób przygotowania:

                            1. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Dodać do niej drobno pokrojony czosnek.
                              1. Paprykę i papryczkę chili pokroić w cienkie paski.
                                1. Dokładnie umytą cukinię przekroić wzdłuż, usunąć środek i pokroić ją w średniej wielkości kostkę.
                                  1. Umyte pomidory naciąć na dole w krzyżyk, zalać wrzątkiem i zostawić na dwie minuty. Po tym czasie odlać wodę i obrać je ze skórki, zaczynając od miejsca nacięcia. Obrane pokroić na małe kawałki.
                                    1. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, paprykę, papryczkę chili i wymieszać.
                                      1. Całość dusić przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
                                        1. Następnie dodać przełamany na małe kawałki liść laurowy oraz resztę przypraw.
                                          1. Dołożyć także cukinię oraz pomidory. Dusić przez kolejne 20 minut.
                                            1. Tak przygotowane leczo nakładać do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od wieczka. Zakręcić, pasteryzować w garnku z gorącą wodą.
                                              1. Odstawić na bok, ostudzić i poczekać, aż zawartość przejdzie smakami. Leczo ze słoika można spożywać już po tygodniu od jego przygotowania. Przechowywać w suchym, zacienionym miejscu.

                                                Zobacz także inne pyszne przepisy na pyszności zamknięte w słoikach

                                                Zobacz wideo: Przetwory z pomysłem

                                                Źródło: x-news

                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana