Materiał promocyjny

Lekkie dania na wiosnę. Dieta sprzyjająca równowadze kwasowo zasadowej

Lekko na wiosnę - poprawka 2
Wiosna to dobry czas na zmianę nawyków żywieniowych. Daria Ładocha proponuje proste przepisy na lekkie dania - na słodko i na słono. Smacznego!

Krem z cukinii na mleku kokosowym z orzechami laskowymi

Składniki na krem z cukinii:

  • 4 cukinie
    • 400 g mrożonego zielonego groszku
      • pęczek bazylii
        • 4 ząbki czosnku
          • litr bulionu
            • pęczek mięty
              • puszka mleka kokosowego
                • 2 łyżki oliwy z oliwek
                  • sól, pieprz
                    • sok z cytryny

                      Do posypania:

                      • orzechy laskowe prażone

                        Jak przygotować krem z cukinii:

                        W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekane ząbki czosnku oraz cukinię i chwilę podsmażaj. Dodaj sól i pieprz. Jak cukinia zacznie się rumienić to dodaj bulion oraz groszek. Gotuj 10 minut. Następnie dodaj bazylię, miętę i mleko kokosowe i zblenduj na gładki krem. Na koniec dodaj sok z cytryny. Przed podaniem udekoruj orzechami laskowymi.

                        Komosa ryżowa z pomidorami, grillowaną cukinią i cytrynowym jogurtem

                        Składniki na komosę ryżową:

                        • 2 cukinie pokrojone w plastry
                          • cebula drobno posiekana
                            • 3 ząbki czosnku
                              • 500 g pomidorków koktajlowych
                                • 2 łyżki przecieru pomidorowego
                                  • 200 g komosy ryżowej
                                    • garść pistacji bez łupinek
                                      • 200 ml jogurtu greckiego
                                        • łyżka posiekanych liści mięty
                                          • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
                                            • łyżka posiekanej kolendry
                                              • sok z cytryny
                                                • sól, pieprz
                                                  • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                    • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

                                                      Jak przygotować komosę ryżową:

                                                      Plasterki cukinii wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i kminem rzymskim. Możesz je grillować w elektrycznym grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z opcją grill. Komosę ryżową ugotuj w wodzie w proporcji 2:1 do miękkości, ale na sposób al dente. W szerokim rondlu podgrzej 1 łyżeczkę oliwy i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Dorzuć pomidorki koktajlowe i podsmażaj aż pomidorki się rozpadną. Dodaj sól, pieprz i odrobinę wody. Doprowadź do wrzenia i dodaj przecier pomidorowy. Całość zagotuj i wymieszaj z ugotowaną kaszą. Obok w misce wymieszaj jogurt z ziołami oraz sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu rozłóż cukinię, dodaj pomidorową komosę i zrób kleksy z jogurtu oraz na koniec dodaj pistacje.

                                                      Pieczony bakłażan z granatem i orzechami włoskimi podany z miętowym bulgurem

                                                      Składniki na pieczonego bakłażana:

                                                      • 3 bakłażany
                                                        • 1/2 granata
                                                          • oregano świeże
                                                            • garść orzechów włoskich
                                                              • zielona pietruszka
                                                                • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                  • łyżka octu balsamicznego
                                                                    • garść kaparów

                                                                      Dodatkowo:

                                                                      • 2 szklanki ugotowanego bulguru
                                                                        • 4 łyżki posiekanej mięty
                                                                          • sól, pieprz
                                                                            • sok z limonki
                                                                              • chili w płatkach

                                                                                Jak przygotować pieczonego bakłażana:

                                                                                Rozgrzej piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem. Bakłażany pokrój na plastry o grubości 2-3 cm i wymieszaj je z oliwą, octem balsamicznym oraz solą. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piecz 30 minut. Po upieczeniu dodaj świeże oregano i zieloną pietruszkę. Na sam koniec dodaj granat, kapary i orzechy włoskie. Wszystkie składniki bulguru wymieszaj ze sobą. Bakłażany układaj na kaszy i podawaj.

                                                                                Owsianka z masłem orzechowym, borówkami, pistacjami i prażonymi migdałami

                                                                                Składniki na owsiankę:

                                                                                • 100 g płatków owsianych górskich
                                                                                  • 200 ml mleka migdałowego
                                                                                    • 100 ml wody
                                                                                      • 4 łyżki borówek amerykańskich
                                                                                        • 2 łyżki płatków migdałowych
                                                                                          • 1 łyżeczka masła orzechowego
                                                                                            • 2 łyżki pistacji bez łupiny utłuczonych w moździerzu

                                                                                              Jak przygotować owsiankę:

                                                                                              Zagotuj mleko z wodą. Gdy już zacznie się gotować dodaj płatki owsiane i mieszaj drewnianą łyżką podczas gotowania. Gdy płatki zmiękną i uzyskasz pożądaną konsystencję dodaj masło orzechowe. Na koniec podpraż płatki oraz pistacje. Udekoruj miskę wraz z borówkami.

                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                              Zobacz też:

                                                                                              Pierniki udekorowane lukrem, czyli słodkie dzieła sztuki Jowity Woszczyńskiej. Poznaj przepisy mistrzyni świata

                                                                                              Kurczak panierowany, krokieciki i babka z makiem. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                              Sałatka z batatów, muffinki z boczkiem i faszerowane jajka. Oto niezwykłe przepisy na dania z majonezem

                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                              Autor: Mateusz Łysiak

                                                                                              Źródło: Daria Ładocha

                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości