Co zjeść po zejściu ze stoku?
Odwiedzając Świeradów-Zdrój można nie tylko pojeździć na nartach na stoku SKI & SUN, ale także dobrze zjeść. W TVN-owym miasteczku smaczne jedzenie przygotowuje Sebastian Olma, kucharz. Co przygotował? - Lato, zima, bawimy się, uświadamiamy naszych klientów, naszych gości odnośnie tego, że aby zrobić dobrego grilla, trzeba mieć dobry produkt. [...] Mamy tutaj mięso wieprzowe, mięso jest bez antybiotyków, z dobrego chowu, [...] polskiego pochodzenia, to jest najistotniejsze w tym wszystkim. Znamy hodowców, wiemy dokładnie, jak to przetwarzają [...] - mówił Sebastian Olma.
Kucharz przygotował schab wieprzowy. - Możemy go kupić w sieci sklepów już pocięty lub ewentualnie w całości. Zamarynowałem go delikatnie - musztarda, miód i odrobina soli. [...] Grillujemy - lewa, prawa. Miód powoduje, że mięso nam się karmelizuje. Musztarda daje nam delikatnej goryczy, kwasowości. Co jest istotne, mięso jest dobrej jakość i nie musimy się bać o to, że będzie delikatnie twardawe. Ono nam naturalnie odrobinę skruszeje [...] - mówił kucharz.
Co zaproponować dzieciom do jedzenia?
- Przygotowałem hot dogi z parówek "Stówek", czy 100 gramów mięsa na 100 gramów produktu. Mamy również parówki "Foodbolówki". Zastanawiałem się jak je przemycić [...]. Zrobiłem takie [...] leczo z warzywami. Na koniec do leczo dam jeszcze odrobinę zielonych liści szpinaku. Dosłownie na sam koniec. Zamieszam sobie delikatnie [...], natomiast już nie gotujemy tego [...] - mówił Sebastian Olma.
Co jeszcze przygotował dla najmłodszych? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
- Przepisy Zuzy Zak na przysmaki znad Bałtyku
- Zielony koktajl, batat w pomidorach i budyń z kaszy jaglanej, czyli zdrowa kuchnia Magdaleny Kumorek
- Kuchnia albańska – czego warto spróbować?
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN