Przepisy kulinarne

Przepisy na ciasta z porzeczkami: clafoutis, tarta i tartaletki

Przepisy kulinarne

Porzeczka. Jest jednym z owoców, które posiadają największe ilości witaminy C. Dodatkowo też, jej spożycie obniża cholesterol i jest zalecane dla osób chorych na miażdżycę. W Dzień Dobry TVN swoje przepisy na pyszne ciasta z porzeczkami zaprezentował Jakub Kasprzak.

Przepis na ciasto z porzeczkami: Clafoutis

  • 250 g mąki,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • łyżka zimnego mleka,
  • szczypta soli i cukru.

Składniki farsz:

  • 450 g czarnych porzeczek,
  • 2 jajka,
  • 80 g mąki,
  • 80 g roztopionego i ostudzonego masła,
  • 2 łyżki nalewki porzeczkowej,
  • 60 g cukru,
  • 150 ml zimnego mleka,
  • 1 laska wanilii,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  1. 1Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko, sól i cukier. Ciasto wyrabiać na gładką masę.
  2. 2Dodać mleko i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
  3. 3Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 20 minut.

Wypiekanie ciasta:

  1. 1Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wylepić ciastem formę do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto wyłożyć pergaminem i wsypać monety do obciążenia ciasta.
  2. 2Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i usunąć pergamin wraz z monetami.
  3. 3Piekarnik przestawić na 180 stopni. Tartę posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, co zapobiegnie wsiąkaniu nadzienia w dalszym pieczeniu. Piec tartę w 180 stopniach jeszcze przez 5 minut.

Farsz:

  1. 1Do miski wbijamy jajka i dodajemy mąkę, mieszamy trzepaczką lecz nie ubijamy. Dodajemy stopione masło i nalewkę.
  2. 2Mieszamy i dodajemy cukier i mleko oraz ziarenka z jednej laski wanilii.
  3. 3Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Spód tarty wykładamy porzeczkami i zalewamy zrobioną masą do krawędzi formy.
  4. 4Pieczemy około 25 minut, po włożeniu czubka noża w tartę ostrze powinno być czyste - to oznaka, że tarta jest już gotowa. Po wyjęciu posypujemy tartę cukrem pudrem. Podajemy ciepłą.

Przepis na tartaletki z czerwoną porzeczką, migdałami i miękkim białym serem

Składniki ciasto:

  • 250g mąki tortowej,
  • 200g miękkiego masła,
  • 100g przesianego cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Składniki farsz:

  • 400 g czerwonych porzeczek (kilka dodatkowo do dekoracji),
  • 100g cukru,
  • 50 ml nalewki wiśniowej,
  • 20g masła,
  • 80 posiekanych migdałów,
  • 200 g miękkiego białego sera,
  • Sok z jednej limonki,
  • Łyżka posiekanej mięty,
  • 40g miodu gryczanego.

Ciasto:

  1. 1Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, sól i cukier i delikatnie wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
  2. 2Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Wypiekanie ciasta:

  1. 1Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wylepić ciastem foremki do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem.
  2. 2Następnie ciasto wyłożyć pergaminem i wsypać monety do obciążenia ciasta lub przycisnąć druga foremka tego samego kształtu.
  3. 3Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i usunąć pergamin wraz z monetami lub drugą foremką. Piec dalej 5 minut w 180 stopniach.

Farsz:

  1. 1Na patelnię wsypujemy cukier i roztapiamy do momentu uzyskania jasnego karmelu, dodajemy nalewkę i czekamy aż karmel się rozpuści.
  2. 2Następnie dodajemy masło i porzeczki. Dusimy do momentu, aż porzeczki zaczną się rozpadać.
  3. 3Na osobnej patelni prażymy posiekane migdały i dodajemy do porzeczek.
  4. 4Biały ser delikatnie łączymy z miodem, miętą posiekaną i sokiem z limonki.
  5. 5Wystudzone tartaletki napełniamy do połowy serem, a resztę wypełniamy nadzieniem z porzeczek. Dekorujemy świeżymi porzeczkami.

Przepis na tartę z porzeczkami, czekoladą i anyżem

Składniki ciasto:

  • 250g mąki tortowej,
  • 200g miękkiego masła,
  • 100g przesianego cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 400 g czerwonych porzeczek (podzielonych na dwie części),
  • 50g cukru,
  • 50 ml nalewki wiśniowej,
  • 20g masła,
  • 2 gwiazdki anyżu.

Polewa czekoladowa:

  • 250ml śmietany 30%
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 50g masła

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, sól i cukier i delikatnie wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Wypiekanie ciasta:

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wylepić ciastem foremki do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto wyłożyć pergaminem i wsypać monety do obciążenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i usunąć pergamin wraz z monetami. Piec dalej 5 minut w 180 stopniach.

Farsz:

  1. 1Na patelnię wsypujemy cukier i roztapiamy do momentu uzyskania jasnego karmelu, dodajemy nalewkę, gwiazdy anyżu i czekamy aż karmel się rozpuści.
  2. 2Następnie dodajemy masło i połowę porzeczki. Dusimy do momentu, aż porzeczki zaczną się rozpadać. Spód tarty wypełniamy świeżymi porzeczkami i zalewamy masą z patelni.
  3. 3W garnku o grubym dnie zagotować śmietanę, zdjąć z ognia i dodać czekoladę, przy pomocy ręcznego blendera zmiksować wszystko na gładka masę dodając na koniec po kawałku masła do miksowania.
  4. 4Masą zalać tartę i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawać w temperaturze pokojowej.

Zobacz też:

Drożdżówki i kruche ciasto z budyniem i porzeczką

Nalewka z czarnych jagód (czarnych borówek) – przepis na spirytusie i na wódce

Ratafia - sezonowa nalewka z owoców. Jak zrobić ratafię?

Zobacz video: Letnie owoce i ich wpływ na zdrowie

Autor: Adrian Adamczyk

Pozostałe wiadomości