Znaczenie kulinarnych rankingów
Przed listą słodkich miejscówek (w dalszej części artykułu), krótkie wprowadzenie. Rankingi najlepszych restauracji i innych lokali gastronomicznych na świecie stały się bardzo popularne. Podnoszą ich prestiż. Dla wielu osób są wyznacznikiem wyboru lokalu w danej części świata. Rankingi restauracji mają wpływ na rozwój nowego zjawiska – turystyki kulinarnej. Jest coraz więcej osób zwiedzających świat szlakiem najlepszych restauracji, (np. tych oznaczonych gwiazdką Michelin), barów, lodziarni czy cukierni właśnie.
„La Liste”, czyli najlepsze restauracje i cukiernie świata. Jak powstaje ranking?
Doświadczeni krytycy kulinarnymi stworzyli ranking najlepszych lokali gastro świata – projekt o nazwie „La Liste”. Jego twórcą i szefem jest Philippe Faure, były francuski dyplomata, kiedyś ambasador Francji w Maroku, Meksyku i Japonii. Teraz działa przede wszystkim w branży gastronomicznej i turystycznej. Współtwórcami projektu wyposażonego w aplikację są również doświadczeni dziennikarze i krytycy kulinarni z całego świata, tacy jak Philip Sweeney z brytyjskiego „Independent” i „Food and Travel Magazine” czy Jean-Claude Ribaut z „Le Monde”.
Wybór lokali do rankingu, w tym cukierni, powstaje dzięki analizie kilkuset przewodników kulinarnych, tysięcy publikacji w mediach i milionów recenzji dostępnych w Internecie. Poprzez konsultację z szerokim gronem szefów kuchni wyniki doprecyzowywane są metodą przyznawania lokalom punktów - od 0 do 100. W efekcie powstała interaktywna mapa, dzięki której użytkownik może znaleźć godne uwagi restauracje, a od jakiegoś czasu również cukiernie, na całym świecie. 10 z nich znajduje się w Polsce.
Najlepsze cukiernie w Polsce - ranking „La Liste”
Na mapie najlepszych cukierni świata, obecnie 10 jest w Polsce. Aż 7 lokali znajduje się w Warszawie, 3 w innych miastach.
- „Monsieur Armand” – Gdańsk, ul. Świętego Ducha 115/117
- „Góralska Tradycja” - Zakopane, ul. Krupówki 29 to
- Piekarnia „Brodzik Naturalnie” – Legionowo, ul. Warszawska 49
Cukiernie w Warszawie:
- „Pracownia Zagoździński”, ul. Górczewska 15
- „Pijalnia Czekolady E.Wedel”, ul. Szpitalna 8
- „Lukullus”, ul. Chmielna 32
- „Słodki Słony,” ul. Mokotowska 45
- „Odette”, ul. Górskiego 6
- „A. Blikle”, ul. Nowy Świat 33
- „Café Bristol”, ul. Krakowskie Przedmieście 42/44
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Gwiazdki Michelin dla kucharzy i restauracji. Kto i jak je przyznaje?
- Andrea Camastra na liście 100 najlepszych kucharzy świata. Włoch zakochał się w Polce
- Tłusty czwartek. Łatwy i przyjemny przepis na domowe pączki
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: sukces.rp.pl
Źródło zdjęcia głównego: coldsnowstorm/Getty Images