Paulina i Damian zatańczyli romski taniec. Jak poradzili sobie z wyzwaniem?

Romska muzyka – chwyta za serce i porywa do tańca
Źródło: Dzień Dobry TVN
W niedzielę, 5 listopada obchodzimy Międzynarodowy Dzień Języka Romskiego. Z tego okazji zaprosiliśmy do studia grupę tancerek z zespołu Don Vasyla, które zaprezentowały biesiadny romski taniec w klasycznych strojach. Dziewczyny: Natalia Szmidt, Nikola Umerlik i Hanna Kozłowska zdradziły także tajniki swojej kultury i nauczyły nas kilku kroków.

Tańczymy romski taniec

Na naszej scenie tancerki zatańczyły serbiankę, która uznawana jest za taniec najładniejszy, ale i najtrudniejszy. Wykonuje się go zarówno na weselach, komuniach jak i w czasie świąt.

- To był taniec, który nazywa się serbianka. To jest taniec sceniczny taborowy, który jest praktykowany od wielu lat. To jest improwizacja. Jedna osoba prowadzi grupę. Mężczyźni też tańczą, ale w inny sposób, nie wykonują tych samych kroków co kobiety - powiedziała Natalia Szmidt.

To, co zwraca uwagę to nie tylko ekspresyjność, ale i piękne, kolorowe stroje. Jak się okazuje, każda z pań sama projektuje sobie kreacje, a następnie zgłasza się do krawcowej.

- My projektujemy te sukienki, ustalamy kolory. Suknia ta może ważyć od 10 do 15 kg - powiedziała Nikola Umerlik.

Tancerki zespołu Don Vasyla – Seberianka
Źródło: Dzień Dobry TVN

Paulina i Damian tańczą taniec romski

Na sam koniec dziewczyny nauczyły naszych prowadzących podstawowych kroków. Jak z serbianką poradzili sobie Paulina i Damian? Zobaczcie wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana