Ogród

Właściwości i popularne gatunki agawy

Ogród

Aktualizacja:
Moment RFBy Eve Livesey/Getty Images

Agawa to wspaniała roślina, która ma wiele zastosowań. Warto zrobić dla niej miejsce w domu. Na rynku można znaleźć wiele gatunków i odmian, które różnią się wyglądem i właściwościami. Którą z nich wybrać?

Agawa będzie świetną ozdobą każdego pomieszczenia. By mogła się prawidłowo rozwijać, trzeba jedynie pamiętać o kilku zasadach. Nie jest to jednak tylko roślina ozdobna. Co jeszcze ma do zaoferowania poczciwa agawa?

Co to jest agawa?

Agawa (Agave) to roślina, która należy do rodziny agawowych (Agavoideae). Pojęciem agawa określa się blisko 300 gatunków roślin, które w warunkach naturalnych występują na obszarze Ameryki Środkowej – od południowej części Stanów Zjednoczonych po północne tereny Ameryki Południowej. Agawy to liściowe sukulenty, które mają zdolność do gromadzenia wody w tkankach. Dzięki temu mogą żyć na przykład na pustyni. Łodygi agaw są mocno skrócone, z kolei liście są niezwykle dorodne i mięsiste, pokryte kolcami i zebrane w rozetę. Kwitnąca agawa to prawdziwa rzadkość, ponieważ kwiaty pojawiają się raz w całym życiu rośliny . Agawa jest zatem hapaksantem. Kwitnienia można się spodziewać pomiędzy 6. a 15. rokiem życia agawy, choć niektóre gatunki mogą zakwitać później, czasem dopiero w wieku 100 lat. Pęd kwiatowy, na którym pojawia się nawet kilkanaście tysięcy kwiatostanów, może osiągać nawet 12 metrów wysokości. Zazwyczaj po przekwitnieniu agawa umiera. Niektóre gatunki agawy mogą wytwarzać odrosty korzeniowe, dzięki czemu nawet po zakończeniu kwitnienia mogą dalej się rozwijać. Do Europy agawa przybyła niedługo po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba, prawdopodobnie w połowie XVI wieku. Początkowo sadzono ją w parkach i ogrodach w rejonie Morza Śródziemnego.

Agawa – roślina doniczkowa

W Polsce agawy uprawia się zazwyczaj w pomieszczeniach, ponieważ uprawiane w gruncie raczej nie byłyby w stanie przetrwać zimy i towarzyszących jej ujemnych temperatur. Choć latem warto wystawiać je na zewnątrz. Warto wiedzieć, że agawa doniczkowa może osiągać bardzo duże rozmiary. O ile w początkowej fazie może wystarczyć niewielka doniczka, o tyle po kilku latach trzeba będzie prawdopodobnie pomyśleć o wielkiej donicy. Agawy świetnie prezentują się w pojemnikach wykonanych z naturalnych materiałów.

Pielęgnacja agawy

Roślina nie jest bardzo wymagająca, ale do właściwego rozwoju potrzebuje dużej ilości światła . W związku z tym warto przeznaczyć dla niej wystawę południową lub południowo-zachodnią. Dobrym podłożem dla agawy będzie ziemia do kaktusów lub zwyczajna doniczkowa ziemia z dodatkiem piasku i perlitu. Na dnie doniczki powinna znaleźć się warstwa drenażu. Jesienią i zimą roślinę należy podlewać bardzo delikatnie, z kolei wiosną i latem bardziej obficie, ale bez przesady.

Agawa – zastosowanie

Agawa ma wiele zastosowań. Może być uprawiana jako roślina ozdobna, doniczkowa. Oprócz tego agawa jest używana do produkowania różnych rodzajów alkoholi, z których najbardziej znanym jest słynna tequila. Z agawy powstaje także mezcal (narodowa wódka meksykańska) oraz niskoprocentowy, lekki musujący napój alkoholowy o nazwie pulque. Warto wiedzieć, że z agawy robiono również sznurki, liny oraz papier. Syrop z agawy to środek słodzący, który w smaku delikatnie przypomina miód. Ponadto agawa to roślina lecznicza, wspomagająca odporność i działająca przeciwzapalnie. Można ją stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. W drugim przypadku pomaga przy zapaleniu spojówek i przy zmianach skórnych.

Popularne gatunki agawy

Gatunków agawy jest około 300, a do tego wiele z nich ma liczne odmiany o różnych właściwościach, różniące się także wyglądem. Oto kilka interesujących gatunków agawy, które warto znać.

  • Agawa amerykańska (Agave americana) – może osiągać nawet 3 metry wysokości, a w czasie kwitnienia nawet 10 metrów. Liście niebieskawe lub szarozielone, u odmian ozdobnych często dwubarwne.
  • Agawa ciemnozielona (Agave atrovirens) – dorasta do 8 metrów wysokości, fermentowane pączki szczytowe używane są do produkcji pulque.
  • Agawa meksykańska (Agave parryi) – liście szarozielone, roślina jadalna, dorastająca do 75 centymetrów wysokości. Żyje od 5 do 25 lat.
  • Agawa niebieska (Agave tequilana) – sfermentowany sok z tego gatunku agawy jest wykorzystywany do produkcji tequili. Jej sztywne liście mają charakterystyczny niebieskawy kolor.
  • Agawa sizalowa (Agave sisalana) ten gatunek agawy jest uprawiany jako roślina włóknodajna. Z sizalu wytwarza się liny, maty, papier czy worki. Dorasta do 2 metrów wysokości. Jest także rośliną leczniczą.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Supermarketowe rośliny – jak je wybrać?

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

Pozostałe wiadomości