Pumpkin latte - jak przygotować samemu w domu?
Dla wielu osób jesień ma smak pumpkin latte. Aby napić się tej smacznej kawy, wcale nie trzeba iść do kawiarni. Pyszny napój możemy niewielkim nakładem sił przygotować samemu w domu, co więcej - takie rozwiązanie pozwoli nam sporo zaoszczędzić.
- Jak zrobimy sobie wielki dzban, słoik syropu dyniowego, to myślę, że kosztuje tyle, co jedna kawa na mieście - podkreśliła Aleksandra Kliś. Syrop najlepiej przygotować z dyni piżmowej lub hokkaido.
- Pieczemy taką dynię w całości, bez dodatków, bez obierania jeśli mamy dynię hokkaido, to możemy ją upiec bez obierania. Pieczemy, aż będzie miękka, blendujemy, aż powstanie nam takie dyniowe puree - tłumaczyła dietetyczka.
Domowy syrop pumpkin spice - przepis
Składniki:
- 300 ml wody;
- 150 g puree z dyni;
- 200 g cukru;
- 1 laska cynamonu;
- 1 kardamon w całości/mielony (czarny);
- 5/6 goździków;
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
- 2 łyżeczki imbiru;
- 3 łyżeczki cynamonu;
- szczypta wanilii lub ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
Kardamon rozgnieć nożem, wszystkie składniki przełóż do małego garnka. Gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Syrop przelej przez sitko do słoika, ostudź. Przechowuj w lodówce.
Jesienne herbatki - jak je przygotować?
Jesienią doskonale rozgrzeje nas gorąca herbata.
- Mamy dwa napary. Jeden z hibiskusem, z konfiturą żurawinową, pomarańczą, cynamonem, czyli coś innego niż taka klasyczna herbata. A druga jest bardziej harmonijna, bo jest na białej herbacie z jaśminem - powiedziała nasza gościni.
Jak przygotować napary? Przepisy znajdują się poniżej:
Napar hibiskusowy z maliną, pomarańczą i konfiturą żurawinową
Składniki:
- woda – 1 litr;
- hibiskus suszony – 4 łyżki;
- maliny – 150 g (świeże lub mrożone);
- 1 pomarańcza;
- laska cynamonu – 2 sztuki;
- goździki – 7 sztuk;
- konfitura żurawinowa – 2–3 łyżki.
Przygotowanie:
Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj plasterki pomarańczy, laskę cynamonu i goździki. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut na małym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj hibiskus i przykryj. Parz ok. 7–8 minut. Dodaj maliny, odczekaj 2–3 minuty, aby puściły sok i kolor. Przecedź napar do dzbanka. Dodaj konfiturę żurawinową.
Napar z białej herbaty z gruszką, wanilią i kardamonem
Składniki:
- woda – 1 litr;
- biała herbata – 4 łyżeczki;
- suszony kwiat jaśminu – szczypta;
- gruszka – 1 duża, pokrojona w cienkie plasterki;
- wanilia – ½ laski (przeciętej wzdłuż);
- kardamon zielony – 3-4 sztuki;
- miód akacjowy – 2–3 łyżki
Przygotowanie:
Do garnka wlej 1 litr wody, podgrzej do ok. 80 °C (czyli zanim zacznie bulgotać). Wrzuć plasterki gruszki, kardamon i wanilię. Podgrzewaj 3–4 minuty na bardzo małym ogniu, żeby owoce i przyprawy oddały aromat. Zdejmij z ognia, dodaj białą herbatę, przykryj i parz 3–4 minuty. Przecedź napar do dzbanka. Dosłodź delikatnie miodem.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Turcy nie wyobrażają sobie dnia bez tego napoju. Niektórzy piją go ponad 20 razy dziennie
- Ten napój usuwa z wody szkodliwe metale ciężkie. "Nierozpoznany potencjał"
- Sezon na jesienno-zimowe herbaty w pełni. Jak samodzielnie przygotować rozgrzewający napój?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News