Jesienne napoje robione w domu. "Słoik syropu dyniowego kosztuje tyle, co jedna kawa na mieście"

Najlepsze napoje na jesień
Dyniowa kawa i rozgrzewające herbatki na jesień
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nadejście jesieni i chłodniejszych dni sprawia, że chętniej sięgamy po ciepłe napoje. Jak samodzielnie przygotować je w domu? Jaka herbata czy kawa najlepiej nas rozgrzeją? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Aleksandra Kliś, dietetyczka i kulinarna twórczyni internetowa. Nasza gościni podała kilka przepisów, m.in na popularną pumpkin latte.

Pumpkin latte - jak przygotować samemu w domu?

Dla wielu osób jesień ma smak pumpkin latte. Aby napić się tej smacznej kawy, wcale nie trzeba iść do kawiarni. Pyszny napój możemy niewielkim nakładem sił przygotować samemu w domu, co więcej - takie rozwiązanie pozwoli nam sporo zaoszczędzić.

- Jak zrobimy sobie wielki dzban, słoik syropu dyniowego, to myślę, że kosztuje tyle, co jedna kawa na mieście - podkreśliła Aleksandra Kliś. Syrop najlepiej przygotować z dyni piżmowej lub hokkaido.

- Pieczemy taką dynię w całości, bez dodatków, bez obierania jeśli mamy dynię hokkaido, to możemy ją upiec bez obierania. Pieczemy, aż będzie miękka, blendujemy, aż powstanie nam takie dyniowe puree - tłumaczyła dietetyczka.

Domowy syrop pumpkin spice - przepis

Składniki:

  • 300 ml wody;
  • 150 g puree z dyni;
  • 200 g cukru;
  • 1 laska cynamonu;
  • 1 kardamon w całości/mielony (czarny);
  • 5/6 goździków;
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
  • 2 łyżeczki imbiru;
  • 3 łyżeczki cynamonu;
  • szczypta wanilii lub ekstrakt waniliowy

Przygotowanie:

Kardamon rozgnieć nożem, wszystkie składniki przełóż do małego garnka. Gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Syrop przelej przez sitko do słoika, ostudź. Przechowuj w lodówce.

Jesienne herbatki - jak je przygotować?

Jesienią doskonale rozgrzeje nas gorąca herbata.

- Mamy dwa napary. Jeden z hibiskusem, z konfiturą żurawinową, pomarańczą, cynamonem, czyli coś innego niż taka klasyczna herbata. A druga jest bardziej harmonijna, bo jest na białej herbacie z jaśminem - powiedziała nasza gościni.

Jak przygotować napary? Przepisy znajdują się poniżej:

Napar hibiskusowy z maliną, pomarańczą i konfiturą żurawinową

Składniki:

  • woda – 1 litr;
  • hibiskus suszony – 4 łyżki;
  • maliny – 150 g (świeże lub mrożone);
  • 1 pomarańcza;
  • laska cynamonu – 2 sztuki;
  • goździki – 7 sztuk;
  • konfitura żurawinowa – 2–3 łyżki.

Przygotowanie:

Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj plasterki pomarańczy, laskę cynamonu i goździki. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut na małym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj hibiskus i przykryj. Parz ok. 7–8 minut. Dodaj maliny, odczekaj 2–3 minuty, aby puściły sok i kolor. Przecedź napar do dzbanka. Dodaj konfiturę żurawinową.

Napar z białej herbaty z gruszką, wanilią i kardamonem

Składniki:

  • woda – 1 litr;
  • biała herbata – 4 łyżeczki;
  • suszony kwiat jaśminu – szczypta;
  • gruszka – 1 duża, pokrojona w cienkie plasterki;
  • wanilia – ½ laski (przeciętej wzdłuż);
  • kardamon zielony – 3-4 sztuki;
  • miód akacjowy – 2–3 łyżki

Przygotowanie:

Do garnka wlej 1 litr wody, podgrzej do ok. 80 °C (czyli zanim zacznie bulgotać). Wrzuć plasterki gruszki, kardamon i wanilię. Podgrzewaj 3–4 minuty na bardzo małym ogniu, żeby owoce i przyprawy oddały aromat. Zdejmij z ognia, dodaj białą herbatę, przykryj i parz 3–4 minuty. Przecedź napar do dzbanka. Dosłodź delikatnie miodem.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości