Ciepłe dania i napoje to błogosławieństwo dla organizmu. Poznaj przepis Agnieszki Cegielskiej na zimowy napój

Ciepłe dania i napoje – jak działają na organizm?
Staroindyjska metoda leczenia Ajurweda zaleca, abyśmy zimą spożywali jak najwięcej ciepłych, gotowanych posiłków. Napoje powinniśmy zaś pić przynajmniej w temperaturze pokojowej. Mówi się, że temperatura posiłku wpływa znacząco na jego smak. To obróbka termiczna wydobywa z dania aromat i sprawia, że żołądek wydziela soki trawienne. Jaka jest najlepsza temperatura dań i napojów na zimę? Z odpowiedziami spieszy Agnieszka Cegielska.

Ciepłe posiłki i napoje zimą - zalety dla organizmu

Agnieszka Cegielska to nie tylko dziennikarka i prezenterka pogody TVN, lecz także autorka książek o zdrowym odżywianiu i życiu w zgodzie z prawami natury. Tym razem w Dzień Dobry TVN opowiedziała o zaletach spożywania ciepłych posiłków i napojów, szczególnie w zimie.

Czy zimą warto spożywać dania i napoje w wyższej temperaturze? Okazuje się, że to kwestia bardzo indywidualna. Nie powinniśmy przesadzać z temperaturą naszych posiłków, bo możemy się poparzyć – umiar i równowaga to złoty klucz do homeostazy. Warto też pamiętać, że z wysoką temperaturą posiłków nie powinny przesadzać osoby z refluksem, wrzodami, ostrym nieżytem jelit, czy chorobami wątroby. Zbyt gorące dania czy napoje mogą tylko nasilić te dolegliwości.

Idealna temperatura posiłków i napojów

Ważne jest, by obserwować reakcje naszego ciała na ciepło, które dostarczamy mu z zewnątrz:

- Oprócz tego, że zimne posiłki wychładzają generalnie organizm o tej porze roku, to chłodne dania to także dodatkowy wydatek energetyczny dla organizmu na ogrzanie pokarmu. Nasz układ trawienny musi najpierw ogrzać pokarm do temperatury około 36,6 st. C, zanim zacznie go trawić. To akurat ucieszy osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy, ale zasmuci te, którym z natury jest ciągle zimno - ostrzega Agnieszka Cegielska.

- Potrawy zimne mają za to niższy indeks glikemiczny niż potrawy gorące. Natomiast warto tu pamiętać, że zimne dania często powodują uczucie niedosytu, zjadanie większych ilości jedzenia, podrażnienie błony śluzowej żołądka – dopowiada dziennikarka.

Jaka jest zatem optymalna temperatura dań i napojów zalecanych na zimę?

- Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia optymalna temperatura posiłków to: zupy – min. 75 st. C, dania gorące – od 63 do 75 st. C, dania serwowane na zimno – optymalne 4 st. C. Za to temperatura najlepsza dla naszych zębów, to przedział między 35 a 37 st. C – wylicza autorka książek "Naturalnie i "Naturalnie w kuchni".

Przepis na rozgrzewający napój Agnieszki Cegielskiej

Agnieszka Cegielska podała nam także przepis i na idealny napój rozgrzewający na zimę. Potrzebujesz do niego m.in. wrzątku, cytryny, pigwy, goździków, miodu i imbiru. W jakiej kolejności i w jakich promocjach je mieszać? I jak taka mieszanka wyszła Ani Kalczyńskiej i Andrzejowi Sołtysikowi? Sprawdź to w naszym wideo z wtorkowego Dzień Dobry TVN.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Zobacz też:

Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej

Latami marzyły o macierzyństwie. Dziś wiedzą, jak walczyć z niepłodnością

Miód przy karmieniu piersią - jego właściwości i przeciwwskazania

Autor: Oscar Dąbkowski

podziel się:

Pozostałe wiadomości