powrót do listy

Wigilijne zupy: grzybowa i barszcz

Kuchnia
piątek, 23 grudnia 2016
Grzybowa czy barszcz? Foto: Bartosz Krupa / East News | Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował świąteczne zupy: czerwony barszcz, grzybową i zupę śląską z siemienia. A jaka zupa pojawia się na Twoim wigilijnym stole?

Burak w barszczu z cebularzami

Barszcz

Składniki:
2 kg buraków podłużnych
500 g jabłek szara reneta
1 op. włoszczyzny
Ocet jabłkowy
Ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:
Połowę buraków pieczemy w piekarniku i kroimy w grubą kostkę.
Pozostałe kroimy w plastry, dodajemy włoszczyznę, jabłka, zalewamy wodą i gotujemy 15 min., dodajemy ocet, przyprawy i cukier do smaku.
Odstawiamy żeby barszcz naciągnął. Najlepiej zrobić to dzień przed wigilią.

Cebularze

Ciasto

Składniki:
1 kg mąki
150 ml mleka
300 ml wody
200 ml oleju
100 g drożdży
1 łyżka soli
2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto i co zapewne wszystkich ucieszy, możemy wszystkie składniki w temp. pokojowej połączyć, ciasto wyrobić i będzie super.

Farsz

Składniki:
1 kg cebuli
200 g śliwek wędzonych bez pestek
100 g maku
Olej lniany

Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka lub kostkę, dodajemy pokrojone wędzone śliwki, mak, sól, pieprz do smaku.
Farsz wykładamy na porcje ciasta drożdżowego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.

 

Grzybowa z zakwasem  żytnim, puree ziemniaczanym i serowymi ptysiami

Grzybowa

Składniki:
1 op. włoszczyzny
150 g grzybów suszonych
300 g grzybów mrożonych (borowiki)
1 kg ziemniaków
100 g masła klarowanego
Ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz
1 but. zakwasu do żurku

Przygotowanie:
Grzyby suszone zalewamy wodą i odstawiamy aby nasiąknęły.
Z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny, dodajemy grzyby namoczone wraz z wodą w której się znajdowały.
Gotujemy do miękkości.
Ziemniaki gotujemy i przygotowujemy puree.
Grzyby przesmażamy na maśle na złoty kolor.

Ptysie

Składniki:
1 szkl. wody
1 szkl. mąki
100 g masła
100 g sera dojrzewającego
4 jajka
Szczypta soli

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem i solą, dodajemy mąkę i zaparzamy.
Do tak powstałej masy przełożonej do miski dodajemy pojedynczo jajka i ser tarty.
Szprycujemy ciasto na pergamin i wypiekamy w piekarniku w temp. 190 st. ok. 30 min.

 

Wigilijna zupa ze śląska z siemienia

Składniki:
200 g siemienia lnianego
1 cebula
1 jabłko
Olej lniany
200 ml mleka
100 g orzechów włoskich
100g migdałów
Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:
Na oleju lnianym przesmażamy cebulę, jabłko dodajemy siemię lniane i zalewamy wszystko wodą.
Gotujemy i kiedy już siemię zaciągnie nam zupę dodajemy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Orzechy i migdały oraz łyżkę suchego siemienia lnianego przesmażamy na patelni i posypujemy zupę przed podaniem.

1 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość266,

A ja do swojej grzybkowej dodaję koncentratu grzybowego z krakusa, pachnie i smakuje rewelacyjnie. Taką zupę nie tylko na wigilii podaję.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Gorące tematy >

      Przywitanie kibiców to jak druga ceremonia medalowa

      Amina Okujewa. Zabili ją za to, że była odważna

      ZUS łapie ściemniaczy na L4. Pomaga mu w tym Facebook

      Prokop: Magda Gessler i jej ekipa napadnie na polskie restauracje

      tvnpix