Wśród wielu konsumentów wieprzowina ma opinię mięsa niezdrowego, bo tłustego. Dlatego polscy naukowcy opatentowali wieprzowinę o mniejszej kaloryczności. Zobaczcie, jak do tego doprowadzili.
Czy wykluczenie z diety mięsa i ryb jest dobre dla naszego organizmu? Czym zastąpić wartości odżywcze, których dostarczamy w pokarmach mięsnych? Jak mądrze przejść na wegetarianizm? Czy na taką dietę mogą pozwolić sobie kobiety w ciąży lub dzieci? Zapytaliśmy o to Anetę Łańcuchowską, dietetyczkę i technologa żywienia.
Światowa Organizacja Zdrowia poinformowała, że przetworzone mięso jest rakotwórcze, a czerwone mięso - wołowinę, wieprzowinę i jagnięcinę eksperci z WHO określili jako prawdopodobnie rakotwórcze. Czy to oznacza, że powinniśmy wyeliminować mięso z naszej diety? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dietetyczkę i psycholożkę Agatę Ziemnicką-Łaskę.
O ciemnej stronie przemysłu spożywczego i o tym, co tak naprawd trafia na nasze talerze rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Philipem Lymbery, prezesem Compassion in World Farming – organizacji działającej na rzecz zakończenia przemysłowego chowu zwierząt. Lymbery jest też autorem książki "Farmagedon". Dlaczego postanowił zgłębić tajniki produkcji żywności? Skąd bierze się tanie mięso w supermarketach? Jaką mamy gwarancję, że gdy kupujemy droższe mięso zostało ono wyprodukowane w dobrych warunkach?
Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji mięsa. Jak robić wędliny na własny użytek? Jak suszy się wędliny? Jak zrobić pyszne wędliny w domu? Zabieramy Was w kolejną kulinarną podróż z Mikołajem Reyem.
Agnieszka Więdłocha, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowała: kaczkę na miękko z chrupiącym selerem i sałatką z truskawek, jajko w koszulce z domową solą selerową i majonezem z wędzonych szprotek oraz paschę na słono.
"Nie o to chodzi, by złowić króliczka, ale by gonić go..." - pisała Agnieszka Osiecka. Polski królik po francusku. W musztardzie, uduszony, z cebulką. Mikołaj Rey, z pomocą Agnieszki Król, przygotował wyśmienitego królika. Jakie walory, nie tylko smakowe, ma królicze mięso? Dlaczego Polacy jedzą mało króliczego mięsa? Dlaczego warto zjeść królika? O tym w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey.
Na ostro, słodko, a może w kwaśnym sosie? Są kraje, w których psie mięso jada się tak chętnie, jak w Polsce wieprzowinę lub drób. Być może wkrótce i w Polsce będzie można spróbować psiny, bo w Warszawie ma powstać wietnamska restauracja, w której podawane będzie psie mięso. Jak na tę wiadomość zareagowali mieszkańcy Warszawy? Kim jest tajemniczy Jakub Pham? I czy w Polsce da się kupić psie mięso? Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer.
Wracamy do sprawy trujących tacek na mięso. Jak to możliwe, że przedmiot, który zawiera trujące substancje, przenikające do produktów spożywczych, jest dopuszczony do użytku? Czym grozi nam spożycie "zatrutego" mięsa? Gościem Dzień Dobry TVN był prof. Stanisław Zięba.
To tu, w Republice Południowej Afryki, trzy Polski znalazły swoje drugi dom. A czy tęsknią do Polski? Co robią na Czarnym Lądzie?
W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Ritz przygotowała mięsne dania w sam raz na święta: kotleciki jagnięce z masłem ziołowym i groszkiem cukrowym, polędwiczki wieprzowe w skórce z migdałów z sosem pieczarkowym i purée z cukinii oraz surf & turf.
Tym razem bohaterowie grillowania to: chili, rozmaryn oraz pieprz czarny z kolendrą. Jacek Stachursky i Grzegorz Łapanowski w "kuchni terenowej" smażyli steki. Jakie steki wy najbardziej lubicie?
Nie jada mięsa oraz nabiału, a jest utytułowanym strogmanem. Dlaczego zdecydował się promować wegański sposób życia i czy utrzymuje kontakt ze swoim rodzinnym domem - Iranem? Czy utrzymuje kontakty z rodziną? W studiu Dzień Dobry TVN gościem był Patrik Baboumian. Czy udało mu się podnieść naszego kolegę?
Polska stała się "strusiową potęgą" i opanowała europejski rynek produkcji mięsa strusiego. Jak smakuje struś i czy strusina jest zdrowa?
Czerwone mięso z dodatkiem kaszy gryczanej, klopsy i ziemniaki naszpikowane kabanosami i dobrym smakiem. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy w sam raz na zimny i śnieżny weekend. Czy wyśmienite potrawy Andrzeja stymulują Roberta? Zobacz orgazm w kuchni!
Aby w weekend oddać się zasłużonemu odpoczynkowi, trzeba w piątek zakasać rękawy i przygotować obiad tak na sobotę, jak i na piątek. W myśl naszej piątkowej zasady, by piec dwie pieczenie na jednym ogniu, mistrz Andrzej Polan przygotował duszoną wołowinę, faszerowanego ziemniaka, zrazy wołowe i tortillę.
Nasz kulinarny podróżnik odwiedził festiwal gęsiny, który odbywał się w dniach 11- 13 listopada w Przysiekach koło Torunia. - Mięso gęsi jest bardzo zdrowe, a jej tłuszcz jest jednym z najzdrowszych tłuszczy zwierzęcych - wyjaśnia krytyk kulinarny. Jakie potrawy można przygotować z gęsi?