Kochasz dania mięsne? Nie wyobrażasz sobie sezonu grillowego bez aromatycznych żeberek? Wypróbuj tę potrawę w nieco zmienionej, orientalnej wersji.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Co robić w przypadku zatrucia?
"Zmieniając sposób żywienia, warto się konsultować".
Mięsne roladki można robić zarówno z drobiu, jak i z wieprzowiny czy wołowiny. Jeśli przygotujemy ich więcej, nie musimy się martwić, że zostaną albo trzeba będzie je podgrzewać – doskonale smakują również na zimno na kanapkach.
Suszone mięso było znakiem rozpoznawczym Indian Ameryki Północnej. Dziś znane jest ono na całym świecie. Największą popularnością cieszy się suszone mięso wołowe, jednakże można przygotować także suszone mięso wieprzowe i drobiowe.
Okazuje się, że jest to możliwe, ale należy spełnić kilka warunków. Jakich?
Lepiej nigdy tak nie rób.
Kofta to danie, które cieszy się w Polsce coraz większą popularnością.
Są decyzje biskupów.
Przypominamy o tym z okazji Światowego Dnia Jakości.
PETA to organizacja, która od wielu lat walczy o prawa zwierząt. Jeden z jej członków w rozmowie z niemieckim dziennikiem wystosował kontrowersyjny apel. Aktywista chce, aby mężczyźni, którzy jedzą mięso nie mogli uprawiać seksu. Skąd taki pomysł?
Oto kilka przekąsek nawiązujących do futbolu. Co znalazło się na stole?
Zobacz, jakie specjały zaproponował Sebastian Olma.
Kwoty mięsa mają osiągnąć rekordowy poziom. Z analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że ceny wieprzowiny mogą być wyższe o 35-40 proc., a wołowiny nawet o 50 proc. Kiedy czeka nas podwyżka cen żywności? Które rodzaje mięsa mają być jeszcze droższe? Czy zmienimy nawyki?
Czy wciąż w polskich ubojniach zabija się chore krowy?
Mięso z królika ma wysokie wartości odżywcze i jest bardzo zdrowe, dlatego zwierzęta te są hodowane głównie dla zysków z mięsa. Króliki, zwłaszcza miniaturki, jako niezwykle urocze i przyjemne zwierzęta są również traktowane jako domowe pupile. Dowiedz się, na czym polega hodowla królików na mięso i hodowla królików miniaturowych.
Trwa długi weekend czerwcowy, któremu towarzyszą spotkania w gronie najbliższych i grill. Dlatego niektórzy katolicy zastanawiają się, czy w piątek po Bożym Ciele mogą spożywać produkty mięsne.
Mięso stanowi podstawę wielu dań kuchni polskiej. Aby w pełni cieszyć się ich smakiem, musimy wybrać składniki najlepszej jakości.
Własnoręcznie wyrabiane wędliny to prawdziwy rarytas. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę Mikołaj Rey, który w Dzień Dobry TVN odwiedził teren województwa kujawsko-pomorskiego.
Wyjazd na narty to nie tylko szaleństwa na stoku. Po skończonej jeździe warto zjeść coś naprawdę smacznego. Po co sięgnąć? Co doda nam energii do dalszych szaleństw? Swoje propozycje przygotował Sebastian Olma, kucharz.
Mięso oddzielone mechaniczne budzi wiele kontrowersji. Wiele osób zastanawia się, co tak naprawdę można znaleźć w niektórych produktach i jak dużo ma to wspólnego z prawdziwym mięsem. Sprawdź, w jaki sposób powstaje MOM i w jakich artykułach spożywczych występuje.
Mięso można przyrządzać na wiele sposobów. Szef kuchni Kuba Kasprzak proponuje rostbef pieczony, pieczoną roladę z boczku oraz pieczeń rzymską z sosem śmietanowo grzybowym z kopytkami. Sprawdź jego wypróbowane przepisy na mięso pieczone.
Rosół to prawdziwa klasyka polskiego smaku, która co niedzielę gości na naszych stołach. Jednak wersji tego wywaru jest tyle, ile kucharzy. Podpowiadamy więc, jakie mięso wybrać do rosołu, żeby był esencjonalny, klarowny i smaczny.
Jak przyrządzić mięso? Daria Ładocha serwuje w naszej kuchni czerwone curry z polędwicą wieprzową, liczi, pomidorkami cherry podane na ryżu, makaron ryżowy z pak choi z mielonym mięsem, pieczonymi burakami, kozim serem i pistacjami oraz grzanki z siekanym mięsem i pieczonymi burakami. Poznaj niezwykłe przepisy.
Mięsne specjały od zarania dziejów goszczą w jadłospisie człowieka, jednak pozyskiwanie ich na drodze uboju wiąże się z cierpieniem zwierząt, jak również przykrymi konsekwencjami dla środowiska. Naukowcy z Instytutu Zootechniki w Balicach postanowili znaleźć rozwiązanie tego problemu. Czy mięso pozyskiwane w laboratorium ma szansę przypaść do gustu konsumentom?
Koty to zwierzęta w stu procentach mięsożerne. Żyjąc na wolności, odżywiają się przede wszystkim gryzoniami oraz małymi ptakami, na które samodzielnie polują. Dieta kotów żyjących w domu powinna być jak najbardziej zbliżona do tego sposobu odżywiania.
Soczyste kawałki kurczaka zatopione w gęstym kremowym sosie i upajający aromat indyjskich przypraw – kurczak po indyjsku, znany też jako butter chicken, to jedna z najpopularniejszych potraw hinduskiej kuchni. Przepis na kurczaka butter chicken nie jest skomplikowany, warto zatem wypróbować go we własnej kuchni.
W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak opowiadał o "Projekcie plaża" i atrakcjach Świnoujścia. Pokazał również, jak Sebastian Olma przygotowuje pyszne mięso z grilla przy użyciu naprawdę niewielu składników. Poznajcie sposób kucharza na smaczne steki.
Pieczeń rzymska, bardziej znana jako klops, to danie popularne na wielkanocnych stołach, ale sprawdzi się również przy innych okazjach. Zastanawiasz się, jak ją najlepiej przygotować? Poznaj nasze przepisy!