Pieczeń rzymska, bardziej znana jako klops, to danie popularne na wielkanocnych stołach, ale sprawdzi się również przy innych okazjach. Zastanawiasz się, jak ją najlepiej przygotować? Poznaj nasze przepisy!
20 proc. emisji gazów cieplarnianych pochodzi z rolnictwa. To sprawia, że zrównoważona hodowla jest jednym z największych wyzwań stawianych współczesnym producentom żywności. O tym, czy jest ona w ogóle możliwa mówił Paweł Nowak z firmy Goodvalley, hodującej trzodę.
Pierwsze skojarzenie, jakie przychodzi na myśl w związku z psami, to zwierzę bawiące się lub gryzące dużą kość. Nie bez powodu, ponieważ to najczęściej kupowany przysmak dla czworonogów, niezależnie od ich rasy i wieku. Największą popularnością cieszą się kości wołowe dla psa. Czy słusznie? Dowiedz się, jaki wpływ na zdrowie zwierzaka ma systematyczne gryzienie kości.
Haggis to tradycyjna szkocka potrawa, która ma zarówno grono oddanych wielbicieli, jak i zagorzałych przeciwników. Co to takiego haggis? Przepis na potrawę jest ściśle strzeżony przez szkockie klany, każdy z nich przygotowuje bowiem haggis w nieco inny sposób. Czy da się więc go wykonać samodzielnie w domu?
Przed nami sezon grillowy. Nieoficjalnym początkiem w Polsce jest majówka.Jaki grill wybrać? Co można na niego położyć, a których produktów lepiej nie grillować? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Janem Kuroniem, kucharzem.
Krwistoczerwone, soczyste plastry wołowiny pastrami to uczta dla zmysłów każdego miłośnika dań mięsnych. Tajemnicą doskonałego smaku mięsa jest kilkuetapowy proces obróbki cieplnej, której pastrami zawdzięcza także odpowiednią miękkość i ciągliwość. Sprawdź, skąd pochodzi przepis na pastrami i jak w prosty sposób je zrobić.
Unia Europejska chce zmienić nawyki żywieniowe swoich mieszkańców. Komisja Europejska zamierza zakazać promocji mięsa (nawet tego, które pochodzi z równoważonych hodowli), a także wina. Politycy chcą w ten sposób przekonać do częstszego sięgania po owoce i warzywa.
Ułożenie właściwej diety dla psa to nie lada wyzwanie. Właściciele czworonogów zastanawiają się często, jak komponować posiłki, aby były wartościowe i zdrowe. Kontrowersje wśród hodowców wzbudza podawanie psu surowego mięsa. Czy jest zdrowe, czy wpływa korzystnie na psi organizm? Czy wręcz przeciwnie – może mu zaszkodzić?
Sprawdźcie, jak Sebastian Olma przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania z produktami, których jakość nawiązuje do tradycji i historii sposobów ich wyrabiania. Poznaj przepisy na pierogi z kabanosami i ziemniakami, barszcz wielkanocny z kiełbasą i roladki cielęce z serem pleśniowym.
Anna Lewandowska to czołowa polska promotorka zdrowego stylu życia. Jej narzędziem aktywizowania Polaków i uświadamiania ich o tym, co dobre dla ciała są często media społecznościowe. Niedawno trenerka ruszyła z akcją "Małe kroki, duża zmiana". Nadszedł czas na etap 3 programu - fanów czeka ograniczanie mięsa. Czy się tego podejmą?
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed zakupem dwóch produktów w Biedronce i Lidlu. Chodzi o mięso z kurczaka, w którym wykryto salmonellę. Producent rozpoczął już wycofywanie produktu z rynku.
Polacy coraz częściej rezygnują z jedzenia mięsa. Badania przeprowadzone przez GfK Polonia pokazują, że roślinne produkty, które "udają" te pochodzenia odzwierzęcego cieszą się ogromną popularnością i kupuje je już co trzecie gospodarstwo. Co wpłynęło na zmianę nawyków żywieniowych Polaków?
Badania przeprowadzone przez naukowców z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku pokazują, że zbyt częste jedzenie mięsa może zaostrzać przebieg astmy u dzieci. Dlaczego tak się dzieje?
Mięso to produkt, który budzi spore kontrowersje. Mimo że stanowi cenne źródło białka i substancji odżywczych, to może też prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jaka jest prawda o mięsie?
W sobotę na antenie TVN o godzinie 17:25 premierę będzie miał najnowszy odcinek programu "MądrzeJEMY". Tym razem poświęcony będzie w całości mięsie. Ile powinniśmy jeść i jakie jest dla nas najzdrowsze?
Schabowe, mielone i wędliny już tak nam nie smakują? Opublikowany przez Główny Urząd Statystyczny raport Rolnictwo 2019 wskazuje na spadek poziomu spożycia mięsa na osobę. Jak duży?
Wielu z nas nie wyobraża sobie wypoczynku na świeżym powietrzu bez pysznych dań z grilla. Wakacje to świetna okazja do próbowania nowych smaków, dlatego Sebastian Olma przygotował wyjątkowe specjały, które zachwycą każdego wielbiciela potraw z rusztu. Przekonajcie się sami!
W senniku mięso ma wiele znaczeń i interpretacji uzależnionych od kontekstu. Bardzo często postrzegane jest jako znak niespełnionych pragnień. Najprawdopodobniej chodzi tu o pierwotne żądze, do których zaspokojenia kiedyś dążył śniący, gdyż były one dla niego bardzo ważne.
Zieloni i niemieccy socjaldemokraci chcą, by Komisja Ochrony Środowiska Parlamentu Europejskiego wprowadziła zakaz stosowania fosforanów w mięsie. To może oznaczać koniec kebabów. Czym są fosforany i dlaczego są obecne w mięsie? Czy zagrażają zdrowiu? Czy UE rzeczywiście zakaże kebabów? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z prof. Krzysztofem Krygierem z SGGW.
W diecie wielu Polaków mięso jest produktem dominującym. Tymczasem naukowcy twierdzą, że warto je ograniczyć. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dietetyczkę Justynę Mizerę, by zapytać, jak często jeść mięso. Które jest najzdrowsze?
O tym, jak przejść na dietę wegetariańską rozmawialiśmy w kuchni Dzień Dobry TVN z Darią Ładochą. Jak rzucić mięso, zostać wegetarianinem i zdrowo się odżywiać? Czy dzieci mogą nie jeść mięsa? Skorzystajcie z przepisów Darii na: kokosowy deser z tapioki z karmelizowanymi śliwkami, krem z brokułów z cieciorką, musztardą francuską i orzechami pinii oraz gulasz wege z boczniakami i soczewicą. Smacznego!
Pyszne kanapki z solidną porcją mięsa? To proste! Bartek Adamski z Masterchefa pokazał jak je zrobić. A jak przekonać do jedzenia dzieci? Wiedzą na ten temat z Olivierem Janiakiem podzielił się Dominik Moskalenko.
W tym tygodni Dominik Moskalenko pokazał propozycje mięsnych przekąsek, które doskonale nadają się na pyszne śniadanie. Jak je przygotować? Z kucharzem rozmawiał dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak.
Dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak spotkał się z ekspertem od mięsnych przekąsek Dominikiem Moskalenko. Zobacz propozycje przekąsek, które zabierzesz na plażę. Gdzie szukać pomysłów na mięsne przekąski? I czy zaproponowane przez szefa kuchni zawierają gluten?
Gluten, nabiał, mięso... coraz częściej decydujemy się na wyeliminowanie jakiegoś produktu lub składnika z naszej diety. Przy tym nie kierujemy się zdrowym rozsądkiem i tym, czego faktycznie nie toleruje nasz organizm, a modą. Dlatego do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy psychodietetyk Justynę Markowską, która powiedziała z których produktów możemy bezpiecznie zrezygnować nie narażając naszego zdrowia. Czy każdy, niezależnie od wieku, płci i rodzaju wykonywanej pracy może usunąć z diety co mu się podoba?
Około 13 proc. mięsa znajdującego się w sklepach jest nieprawidłowo oznaczone lub produkowane. Jak wybrać takie, które będzie zdrowe? Przede wszystkim trzeba czytać to, co napisane jest małymi literami na etykietach. Ale czy każdy powinien jeść mięso? Jeśli tak, to jakie jest najzdrowsze? Ile powinniśmy go spożywać? Jak mrozić i rozmrażać mięso, i jak długo może ono leżeć w naszej zamrażarce? W Dzień Dobry TVN prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, znana jako Profesor Zdrówko, o tym, jak jeść mięso.
W naszej kuchni - Nicole Just - wnuczka rzeźnika, która została weganką. Jak rodzina zareagowała na jej decyzję? Okazuje się, że kuchnia wegańska zaczęła smakować nawet Marcinowi Mellerowi: "Mięsko trzeba trzasnąć czasami ale coraz bardziej zaczynam rozumieć bezmięsnych". Lubicie wegańskie dania?
Są badania, według których nadmierne spożywanie mięsa wywołuje m.in. cukrzycę i nowotwory. Tymczasem przeciętny Polak zjada go rocznie ok. 70 kg, a Amerykanin - ok. 125. Dlaczego jesteśmy uzależnieni od mięsa? Czy przez spożywanie burgerów grozi nam zagłada? O tym w Dzień Dobry TVN dziennikarka naukowa Marta Zaraska.
Najlepsze steki, zdaniem Mikołaja Reya, to steki z argentyńskiej wołowiny. Wołowina z krów Angus i Kobe jest najdroższą wołowiną na świecie. A przeciętny Argentyńczyk zjada aż 100 kg wołowiny rocznie. Kulinarny smakosz Dzień Dobry TVN - Mikołaj Rey - zdradza, jak przygotować idealnego steka. Dlaczego nie powinno się smażyć mięsa na maśle i kroić go zaraz po usmażeniu?
W naszej kuchni gościliśmy dziś "Pogromców meatów" czyli Andrzeja Andrzejczaka i Tomasza Tomaszka. Zobaczcie co dla nas przygotowali!