Przedmaturalne śniadanie, które doda energii. Przepisy uczestniczek "MasterChefa Nastolatki"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Śniadania dla maturzysty
Śniadania dla maturzysty
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Maj to przede wszystkim miesiąc, w którym odbywają się matury. Uczniowie mierzący się w tym roku z egzaminami dojrzałości, potrzebują dużo energii i witamin. Zapewni im to energetyczne śniadanie, które pozwoli dobrze zacząć dzień. Zwyciężczyni programu "MasterChef Nastolatki" Martyna Niemiec oraz jego finalistka Zuzanna Gutowska zaprezentowały kilka propozycji w kuchni Dzień Dobry TVN. Warto je wypróbować.

Nastoletnie kucharki przygotowały pieczone naleśniki, jajka po turecku, japońskie pancakes i hummus z suszonymi pomidorami.

Naleśnik pieczony "Duch baby"

Składniki na naleśnika:

  • mleko,
    • mąka pszenna,
      • 6 jajek,
        • 6 łyżek cukru,
          • szczypta soli,
            • 4 łyżki oliwy z oliwek.

              Dodatki:

              • cukier puder,
                • świeża mięta,
                  • garść orzechów nerkowca,
                    • 2 pomarańcze,
                      • 2 łyżki cukru,
                        • 2 łyżki miodu,
                          • maskarpone,
                            • cynamon,
                              • masło,
                                • jeżyny, borówki, truskawki, maliny,
                                  • twaróg,
                                    • kwiaty jadalne do ozdoby, na przykład bratki lub niezapominajki,
                                      • szklanka jogurtu naturalnego,
                                        • biała czekolada.

                                          Przygotowanie:

                                          Ciasto: szklankę mleka przelewamy do miski, dodajemy szklankę mąki, 4 jajka, 4 łyżki cukru i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do dwóch średniej wielkości naczyń żaroodpornych, a potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 15-20 minut.

                                          Pół szklanki jogurtu naturalnego przelewamy do miski i słodzimy miodem. Kroimy parę sztuk truskawek na plasterki i kiedy naleśnika wyjmiemy z piekarnika, nakładamy na niego jogurt i układamy dowolne owoce (maliny jeżyny, borówki). Pod koniec rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią całego naleśnika, a także ozdabiamy miętą.

                                          Do drugiego naleśnika obieramy jedną pomarańczę i dzielimy ją na cząstki, zdejmujemy białą błonkę zostawiając miąższ. Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki cukru na małym ogniu. Dodajemy plastry pomarańczy. Po 2-3 minutach zdejmujemy pomarańcze z patelni. Gotowego naleśnika obsypujemy cukrem pudrem, a następnie wykładamy na niego skarmelizowane pomarańcze. Garść orzechów nerkowca podprażamy na patelni i obsypujemy nimi naleśnika.

                                          Pod koniec dodajemy równomiernie parę łyżek mascarpone.

                                          Jajka po turecku

                                          Składniki:

                                          • 4 jajka,
                                            • ocet,
                                              • oliwa,
                                                • ostra papryka sypana,
                                                  • koncentrat pomidorowy,
                                                    • bazylia,
                                                      • szczypiorek,
                                                        • oliwki czarne,
                                                          • pieprz,
                                                            • papryki kolorowe,
                                                              • jogurt,
                                                                • 2 ząbki czosnku,
                                                                  • pomidorki koktajlowe,
                                                                    • bagietka,
                                                                      • szparagi,
                                                                        • koperek,
                                                                          • cytryna,
                                                                            • chili w proszku,
                                                                              • orzechy piniowe,
                                                                                • parmezan,
                                                                                  • jarmuż,
                                                                                    • bazylia,
                                                                                      • pieprz cytrynowy,
                                                                                        • oliwa,
                                                                                          • kapary,
                                                                                            • sos balsamiczny.

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              Do małego pojemnika wlewamy parę łyżek octu i na ocet wbijamy jajko, tak aby żółtko nie pękło. Do szklanki jogurtu dodajemy dwa pokrojone na drobno ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek i parę kropel soku z cytryny. Do drugiej miski dodajemy koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki ostrej papryki i 4 listki drobno posiekanej bazylii, a potem doprawiamy solą i pieprzem. Następnie do gotującej się wody wlewamy jajko z octem oraz wyjmujemy je po około 1-2 minutach i wkładamy do zimnej wody.

                                                                                              Gotowy jogurt przekładamy na talerz, dodajemy łyżkę gotowego koncentratu pomidorowego. Kroimy pomidorki koktajlowe i paprykę, a potem dodajemy do jogurtu. Wykładamy na talerz jajko i polewamy całość łyżką oliwy z oliwek. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, a także drobno pokrojonym szczypiorkiem.

                                                                                              Kroimy dwa szparagi w mniejsze części i wkładamy je do gotującej się wody na 3-4 minuty. Następnie przekładamy je do zimnej wody, Do szklanki jogurtu dodajemy dwa pokrojone na drobno ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek i parę kropel soku z cytryny, dwie garści listków bazylii, garść podprażonych orzechów pinii, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 5 łyżek drobno startego parmezanu i 3 listki jarmużu. Blendujemy ze sobą na gładką masę. Jogurt wykładamy na talerz i dodajemy zblanszowane kapary i zrobione pesto. Wykładamy jajko na talerz, całość polewamy kilkoma kroplami soku z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Kroimy drobno koperek i posypujemy nim jajka, a na końcu dodajemy parę podprażonych orzechów pinii.

                                                                                              Japońskie pancakes

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 3 żółtka,
                                                                                                • łyżka cukru,
                                                                                                  • łyżka ekstraktu z wanilii,
                                                                                                    • 5 łyżek mleka,
                                                                                                      • 5 łyżek mąki,
                                                                                                        • łyżeczka proszku do pieczenia,
                                                                                                          • 2 łyżki oleju,
                                                                                                            • 6 białek,
                                                                                                              • 5 łyżek cukru,
                                                                                                                • kilka kropel soku z cytryny.

                                                                                                                  Dodatki:

                                                                                                                  • truskawki,
                                                                                                                    • 100 g mascarpone,
                                                                                                                      • 100 g śmietanki 36%,
                                                                                                                        • 2 łyżki cukru pudru,
                                                                                                                          • 50 ml mleczka skondensowanego słodzonego,
                                                                                                                            • 100 g czekolady mlecznej,
                                                                                                                              • 150 g orzechów laskowych bez łupin,
                                                                                                                                • 2 łyżki oleju
                                                                                                                                  • 20 g masła,
                                                                                                                                    • syrop klonowy.

                                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                                      Białka ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą łączymy, aby powstała jednolita masa. Białka delikatnie dodajemy do masy z żółtek, stopniowo łączymy i mieszamy, aby nie oklapła. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na patelnię dajemy kilka kropel oleju i wykładamy masę. Przykrywamy na 2 min. i obracamy.  Podajemy z dowolnymi dodatkami.

                                                                                                                                      Hummus z suszonymi pomidorami

                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                      • suszone pomidory w zalewie,
                                                                                                                                        • świeża bazylia,
                                                                                                                                          • sól i pieprz,
                                                                                                                                            • 800 g ciecierzycy z puszki,
                                                                                                                                              • 6 łyżek tachini,
                                                                                                                                                • 150 ml oliwy,
                                                                                                                                                  • 4 łyżki soku z cytryny,
                                                                                                                                                    • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                                                                      • ciemny chleb ziarnisty.

                                                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                                                        Wszystkie składniki przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy przez około 5 min. Następnie wykładamy na talerz, polewamy oliwą oraz dekorujemy bazylią. Podajemy z grzankami z chleba.

                                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                                        Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                                                        Źródło: Martyna Niemiec, Zuzanna Gutowska

                                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                        Julia Wieniawa podbija Cannes
                                                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                                                        Julia Wieniawa podbija Cannes