Nastoletnie kucharki przygotowały pieczone naleśniki, jajka po turecku, japońskie pancakes i hummus z suszonymi pomidorami.
Naleśnik pieczony "Duch baby"
Składniki na naleśnika:
- mleko,
- mąka pszenna,
- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- szczypta soli,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
Dodatki:
- cukier puder,
- świeża mięta,
- garść orzechów nerkowca,
- 2 pomarańcze,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- maskarpone,
- cynamon,
- masło,
- jeżyny, borówki, truskawki, maliny,
- twaróg,
- kwiaty jadalne do ozdoby, na przykład bratki lub niezapominajki,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- biała czekolada.
Przygotowanie:
Ciasto: szklankę mleka przelewamy do miski, dodajemy szklankę mąki, 4 jajka, 4 łyżki cukru i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do dwóch średniej wielkości naczyń żaroodpornych, a potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 15-20 minut.
Pół szklanki jogurtu naturalnego przelewamy do miski i słodzimy miodem. Kroimy parę sztuk truskawek na plasterki i kiedy naleśnika wyjmiemy z piekarnika, nakładamy na niego jogurt i układamy dowolne owoce (maliny jeżyny, borówki). Pod koniec rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią całego naleśnika, a także ozdabiamy miętą.
Do drugiego naleśnika obieramy jedną pomarańczę i dzielimy ją na cząstki, zdejmujemy białą błonkę zostawiając miąższ. Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki cukru na małym ogniu. Dodajemy plastry pomarańczy. Po 2-3 minutach zdejmujemy pomarańcze z patelni. Gotowego naleśnika obsypujemy cukrem pudrem, a następnie wykładamy na niego skarmelizowane pomarańcze. Garść orzechów nerkowca podprażamy na patelni i obsypujemy nimi naleśnika.
Pod koniec dodajemy równomiernie parę łyżek mascarpone.
Jajka po turecku
Składniki:
- 4 jajka,
- ocet,
- oliwa,
- ostra papryka sypana,
- koncentrat pomidorowy,
- bazylia,
- szczypiorek,
- oliwki czarne,
- pieprz,
- papryki kolorowe,
- jogurt,
- 2 ząbki czosnku,
- pomidorki koktajlowe,
- bagietka,
- szparagi,
- koperek,
- cytryna,
- chili w proszku,
- orzechy piniowe,
- parmezan,
- jarmuż,
- bazylia,
- pieprz cytrynowy,
- oliwa,
- kapary,
- sos balsamiczny.
Przygotowanie:
Do małego pojemnika wlewamy parę łyżek octu i na ocet wbijamy jajko, tak aby żółtko nie pękło. Do szklanki jogurtu dodajemy dwa pokrojone na drobno ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek i parę kropel soku z cytryny. Do drugiej miski dodajemy koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki ostrej papryki i 4 listki drobno posiekanej bazylii, a potem doprawiamy solą i pieprzem. Następnie do gotującej się wody wlewamy jajko z octem oraz wyjmujemy je po około 1-2 minutach i wkładamy do zimnej wody.
Gotowy jogurt przekładamy na talerz, dodajemy łyżkę gotowego koncentratu pomidorowego. Kroimy pomidorki koktajlowe i paprykę, a potem dodajemy do jogurtu. Wykładamy na talerz jajko i polewamy całość łyżką oliwy z oliwek. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, a także drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Kroimy dwa szparagi w mniejsze części i wkładamy je do gotującej się wody na 3-4 minuty. Następnie przekładamy je do zimnej wody, Do szklanki jogurtu dodajemy dwa pokrojone na drobno ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek i parę kropel soku z cytryny, dwie garści listków bazylii, garść podprażonych orzechów pinii, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 5 łyżek drobno startego parmezanu i 3 listki jarmużu. Blendujemy ze sobą na gładką masę. Jogurt wykładamy na talerz i dodajemy zblanszowane kapary i zrobione pesto. Wykładamy jajko na talerz, całość polewamy kilkoma kroplami soku z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Kroimy drobno koperek i posypujemy nim jajka, a na końcu dodajemy parę podprażonych orzechów pinii.
Japońskie pancakes
Składniki:
- 3 żółtka,
- łyżka cukru,
- łyżka ekstraktu z wanilii,
- 5 łyżek mleka,
- 5 łyżek mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju,
- 6 białek,
- 5 łyżek cukru,
- kilka kropel soku z cytryny.
Dodatki:
- truskawki,
- 100 g mascarpone,
- 100 g śmietanki 36%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 50 ml mleczka skondensowanego słodzonego,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 150 g orzechów laskowych bez łupin,
- 2 łyżki oleju
- 20 g masła,
- syrop klonowy.
Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą łączymy, aby powstała jednolita masa. Białka delikatnie dodajemy do masy z żółtek, stopniowo łączymy i mieszamy, aby nie oklapła. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na patelnię dajemy kilka kropel oleju i wykładamy masę. Przykrywamy na 2 min. i obracamy. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Hummus z suszonymi pomidorami
Składniki:
- suszone pomidory w zalewie,
- świeża bazylia,
- sól i pieprz,
- 800 g ciecierzycy z puszki,
- 6 łyżek tachini,
- 150 ml oliwy,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- ciemny chleb ziarnisty.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy przez około 5 min. Następnie wykładamy na talerz, polewamy oliwą oraz dekorujemy bazylią. Podajemy z grzankami z chleba.
Zobacz także:
- Idealne przekąski na śniadanie. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Jajka na śniadanie? Poznaj cztery pyszne sposoby na początek dnia od Beaty Kartowicz
- Europejski Dzień Śniadania. Dlaczego jest to najważniejszy posiłek dnia? Sprawdź nasze przepisy na śniadania
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Martyna Niemiec, Zuzanna Gutowska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN