Przyprawy z grzybów to idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po grzybach - trzonków czy uszkodzonych kapeluszy. Szkoda marnować ich pyszny aromat, wyrzucając te części do kosza. Można z nich przygotować proszek lub kostki grzybowe, które sprawdzą się jako przyprawy do różnych dań. Sprawdź przepis.
Smardze to wiosenne grzyby przypominające plaster miodu. Jedne z najsmaczniejszych, ale też najdroższych grzybów na świecie. Gdzie można je dostać? Czy można je zbierać w lesie? Sprawdź, jakie dania można z nich przygotować.
Sromotnik smrodliwy, dawniej znany jako sromotnik bezwstydny, wydziela niepowtarzalny wręcz odór, który kojarzy się z padliną lub woń gazu. Często można go najpierw poczuć, a dopiero potem zobaczyć. Co ma wspólnego z czarcim jajem? Czy grzyba o tak nieprzyjemnym zapachu można zjeść? Dowiedz się się więcej o tym nietypowym gatunku.
Choć nie jest najpyszniejsza, to zdarza jej się trafić na talerz.
"W razie wątpliwości możemy wspomóc się atlasem lub udać do Inspekcji Sanitarnej"
Do przygotowania domowej roboty sera z dodatkiem grzybów można wybrać dowolny ich rodzaj. Najczęściej są to kurki, borowiki, boczniaki lub najłatwiej dostępne pieczarki. Sprawdź, jak przygotować ten jesienny specjał.
Poznaj idola po jego zbiorach.
Czy jest jadalna i można ją zbierać?
Grzyby blaszkowe jadalne mogą być pysznym dodatkiem do naszego jadłospisu. Należy jednak uważać, ponieważ często bywają one trujące. Jak więc odróżnić te, które możemy włączyć do swoich posiłków? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Wiele osób twierdzi, że grzyby mrożone są całkowicie pozbawione smaku. To nieprawda. Nie stanie się tak, jeśli odpowiednio je do zamrożenia przygotujemy. Jak to zrobić?
Czy wiesz jak odróżnić podgrzybka trującego od smacznego podgrzybka brunatnego? Jakimi kolorami trzonu i kapelusza wyróżnia się tzw. szatan? Dowiedz się, gdzie występuje niejadalna wersja podgrzybka i czym się charakteryzuje.
Polskie lasy mają nam do zaoferowania zdecydowanie więcej. Jak więc zbierać i przyrządzać nietypowe grzyby?
Grzyby w occie to powszechnie znany w Polsce przysmak ze słoika. Mogą być marynowane w occie spirytusowym, jabłkowym lub winnym. Przepis na grzyby w occie jest prosty i nie wymaga wielu dodatkowych składników.
Grzyby gąski dzieli się na rodzaje jadalne i trujące. Aby je rozpoznać, warto wiedzieć jak wyglądają. Częste spożywanie grzybów gąsek trujących może prowadzić do śmierci.
Huby to grzyby, które rosną na drzewie i na drewnie. Zdecydowana część jest niejadalna, ale są tez gatunki, które możemy przygotować w kuchni. Te, które nie nadają się do spożycia, dawniej używane były do robienia podpałki - hubek. Które gatunki można bezpiecznie zbierać?
Zupa grzybowa to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych darów natury. Możemy użyć do tego mieszanki grzybów leśnych. Możemy też wybrać jeden gatunek i w ten sposób wyekstrahować jego aromat. Sprawdź nasze pomysły na zupę grzybową.
Zbierać grzyby każdy może. To prawda, jednak są pewne obostrzenia, o których warto wiedzieć, aby nie dostać mandatu. Nie tylko zbieranie grzybów pod ochroną czy w miejscach niedozwolonych może skutkować grzywną, ale również nieodpowiednie ich wyciąganie z ziemi. Sprawdź szczegóły.
Sezon na grzyby trwa. Bez względu na to, czy będą suszone, marynowane czy podane świeże w sosie lub zupie, po ich zebraniu każdy grzybiarz musi zrobić to samo - oczyścić je. Im jest ich więcej, tym żmudniejsze to zadanie. Dlatego dzielimy się sposobem na szybkie oczyszczenie leśnych grzybów. Sprawdź też, w jaki sposób je przechowywać tuż po zebraniu.
Przełom lata i jesieni to w Polsce doskonały czas na grzyby. Nie brakuje ich, mimo wyjątkowych upałów. Ceny świeżych grzybów wahają się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za kilogram. Znacznie droższe są te suszone. A ile kosztują najdroższe grzyby świata? Czym się wyróżniają?
Każdy, kto zajmuje się zbieraniem grzybów, powinien wiedzieć, jak wygląda muchomor sromotnikowy. To jeden z najniebezpieczniejszych grzybów w polskich lasach – jest śmiertelnie trujący. Jest również podobny do innych gatunków – można go pomylić z pieczarką, gąską zielonką i gołąbkiem zielonawym. Niestety taka pomyłka może kosztować życie. Jak go zatem rozpoznać?
Popularnymi odmianami grzybów, które z powodzeniem są hodowane w przydomowych ogródkach, są pieczarki i boczniaki. Rzadziej twardnik japoński, znany pod nazwą shiitake. Jednak nie tylko je możemy wyhodować w ogródku. Dowiedz się, jakie grzyby możesz uprawiać na działce.
Pieczarki, jako popularne grzyby, dosyć często goszczą na naszych stołach. Zwykle kupujemy je w marketach, warto jednak wiedzieć, jak odróżnić te jadalne od niejadalnych, jeśli zbieramy je sami lub kupujemy od stojących pod lasem grzybiarzy.
Wielu zapalonych grzybiarzy spiera się, czy borowik ponury jest grzybem jadalnym, czy też nie. Część z nich twierdzi, że można go spożywać, ale tylko po wcześniejszym ugotowaniu. Ile jest w tym prawdy? Dlaczego borowik ponury i ceglastopory są tak często ze sobą mylone?
Maślak żółty (inaczej maślak modrzewiowy) to grzyb licznie występujący w polskich lasach. Cała rodzina maślaków znacząco odróżnia się od popularnych gatunków trujących, dlatego można je bezpiecznie zbierać nawet bez zaawansowanej wiedzy z dziedziny grzyboznawstwa.
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Kurki, borowiki i podgrzybki kuszą swoim aromatem. Jak prawidłowo je ususzyć, żeby zachowały swój smak co najmniej do Wigilii? Sylwia Majcher, dziennikarka i propagatorka zero waste przedstawia swoje sposoby.
Opieńki to niepozorne, małe grzybki, które kryją w sobie wyjątkowy smak. Świetnie sprawdzają się w postaci marynowanej, jak i świeżej - w sosach. Taki opieńkowy sos można dodać np. do ziemniaków, kasz, mięs, makaronów. Sprawdź szybki i prosty przepis.
Niewiele osób wie, jak się obchodzić z opieńkami. Sprawiają one czasem wrażenie jedynie ciekawej ozdoby powalonych lub starych drzew. Czy rzeczywiście powinniśmy je ignorować?
Czubajka kania to grzyb jadalny i bardzo smaczny. Jego wadą jest wyjątkowo niebezpieczny „sobowtór” - muchomor sromotnikowy. Kania jadalna, szczególnie duża i dojrzała, na szczęście różni się od trującego muchomora. Sprawdź, jak i kiedy zbierać kanie, co można z nimi zrobić i jakie są ich wartości odżywcze.
Królestwo grzybów jest ogromne i jeszcze nie w pełni zbadane przez naukowców. Okazuje się bowiem, że grzyby potrafią polować, osiągać gigantyczne rozmiary, zmieniać mrówki w zombie, a niektóre osobniki żyją nawet kilka tysięcy lat. Wielu z nas nie ma o tym wszystkim pojęcia, bo grzyby przez lata były niesłusznie bagatelizowane. Co jeszcze czyni ich królestwo niezwykłym? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział popularyzator nauki i właściciel kanału na YouTube "Uwaga! Naukowy bełkot", Dawid Myśliwiec.
Borowik szlachetny, powszechnie nazywany prawdziwkiem, to jeden z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Istnieją jednak bliźniaczo podobne do niego gatunki – np. goryczak żółciowy lub borowik szatański. Jeden z nich jest silnie trujący, dlatego trzeba uważać, co wrzuca się do koszyka. Podpowiadamy, jak odróżnić prawdziwka od szatana.