Te newsy mogłeś przegapić. Podsumowanie niedzieli.
Gatunek wrócił do polskich lasów po 100 latach przerwy.
Oto najciekawsze newsy z niedzieli.
Aktualne warunki atmosferyczne sprzyjają pojawianiu się pierwszych grzybów. Wyższe temperatury w połączeniu z wysoką wilgotnością to idealne warunki dla kilku gatunków, które zwykle rosną dopiero późnym latem lub też jesienią.
W Stanach Zjednoczonych gwałtownie rośnie liczba zakażeń grzybem Candida auris. Co gorsza, jak podkreślają specjaliści patogen zabija nawet 60 proc. zakażonych i jest on odporny na działanie środków grzybobójczych oraz leków.
Naukowcy w brazylijskich lasach odkryli grzyba, który działa podobnie, jak ten z serialu "The Last of Us".
Co mu się udało znaleźć?
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Nowy trend zyskuje coraz więcej zwolenników.
Jak działają grzyby entomopatogeniczne?
"Główną zaletą materiału jest to, że jest w 100% biodegradowalny".
Sprawdź, jak zrobić risotto z grzybami Grzegorza Zawieruchy z kuchni Dzień Dobry TVN i ciesz się pysznym posiłkiem dla całej rodziny.
Każdego dnia stykamy się z ogromną liczbą patogenów. Część z nich nie stanowi dla nas większego zagrożenia, inne po przedostaniu się do organizmu mogą doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem.
Do tej pory już trzy osoby trafiły na oddział toksykologii.
Łysiczka niebieskozielona, znana także pod nazwą pierścieniak grynszpanowy to jeden z ciekawszych grzybów w polskich lasach. Co warto o niej wiedzieć?
Sprawdź przepis Jaśka Kuronia na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź, jak zrobić gołąbki z ziemniakami i grzybami w sosie śmietanowo grzybowym Jaśka Kuronia z kuchni Dzień Dobry TVN.
Jak zrobić idealne smażone kanie? Sprawdź nasze sposoby
Kilka dni temu w mediach społecznościowych pojawił się post, w którym jedna z influencerek wyznała, że zamierza zjeść muchomora. Przedstawiciele Lasów Państwowych oraz środowisko medyczne przestrzegają przed takimi praktykami. Jak niebezpieczne może być zjedzenie trującego grzyba? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Ewą Stawiarską, lekarką.
Chrobotek kubkowaty to wyjątkowej urody grzyb, który swoim wyglądem może przypominać koralowce z podwodnej rafy. Czy jest jadalny? Gdzie najczęściej rośnie? Sprawdź.
Chcesz w ciekawy i pyszny sposób przygotować grzyby, a brakuje pomysłu? W kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy sałatkę z kuskusem marokańskim, smażonymi grzybami i pomidorkami według przepisu Sebastiana Olmy.
Jesienią do wielu kuchni wkraczają leśne grzyby. Jak zrobić kurczaka pieczonego z borowikami i szpinakiem w sosie śmietanowym? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy w kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź, co warto o nim wiedzieć.
Grzyby są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Nie wszystkie jednak nadają się do spożycia. Osoby niepotrafiące rozpoznać, który okaz jest jadalny, a który nie, mogą skorzystać z pomocy klasyfikatora grzybów leśnych.
Mikołaj Rey postanowił odpowiedzieć na pytanie, który grzyb - rydz czy maślak - jest smaczniejszy.
Mogłoby się wydawać, że wybierając się do lasu na grzyby nic nam nie grozi. O tym, że to nie do końca prawda, przekonała się pani Ewa Tylka z Lutowisk.
Dlaczego powinno się obierać maślaki? Czy jest to niezbędne? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Zazwyczaj - zanim trafią na stół - są smażone. Niestety taka forma obróbki termicznej sprawia, że tracą swoje cenne właściwości.