Grzyb portobello to po prostu tradycyjna pieczarka. Świetna alternatywa dla wegetarian, bo przypomina smak pieczonego mięsa. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział, czym różnią się pieczarki portobello od tych tradycyjnych, przez nas najczęściej stosowanych.
Jak zrobić suszone grzyby i je później przyrządzić? Jak długo je moczyć i gotować? Jak dobrze przygotować i przechowywać suszone grzyby? Które gatunki nadają się do suszenia, a które lepiej zamarynować lub zjeść od razu?
Wybierając się na grzyby, warto zawczasu sięgnąć po fachową literaturę. Borowik szatański to trujący gatunek. Dlatego dobrze wiedzieć, jak wygląda.
Amerykański borowik wysmukły zagościł w polskich lasach na dobre. Jak wygląda? Czy jest smaczny? Może wyprzeć z naszych lasów borowika szlachetnego? O ekspansji borowika wysmukłego w Polsce mówiła w Dzień Dobry TVN rzecznik Polskiego Towarzystwa Mykologicznego dr hab. Maria Wrzosek.
Czy w lasach pojawiły się już grzyby? Czy w najbliższych dniach pogoda będzie łaskawa dla grzybiarzy? Gdzie można się spodziewać udanych zbiorów, a gdzie będziemy musieli jeszcze poczekać? Zobaczcie.
Czy grzyby mogą się okazać pomocne w walce z chorobami nowotworowymi? O niesamowitych właściwościach grzybów występujących w Polsce, opowiedziały nam prof. Halina Car, kierownik zakładu farmakologii doświadczalnej UM w Białymstoku i dr Ewa Zapora, Zamiejscowy Wydział Leśny Politechniki Białostockiej w Hajnówce.
Nasze studio opanowały dziś... orientalne grzyby. Jakie są ulubione grzyby Doroty, a jakie Marcina? Jakie właściwości mają grzyby shiitake? Co można zrobić z grzybów maitake, a co z boczniaków? I jak smakuje burger z portobello i kozim serem? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedział kucharz Charlie Daigneault, któremu towarzyszyła Natalia Gmyrek, uczestniczka programu MasterChef. Skorzystajcie z ich przepisów!
Jej ulubionym grzybem jest gąsówka naga, o charakterystycznej fioletowej barwie kapelusza. Nasz gość lubi też rydze, borowiki, kozaki oraz podgrzybki. Do studia Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Katarzynę Marciniewicz, autorkę książki "W słoiku. Przetwory na cały rok", by podpowiedział nam, jakie przetwory można przygotować z grzybów. Czy wiecie, jak zrobić pył grzybowy?
Podobno w lasach jest dużo grzybów. Czy prezenterka pogody Dorota Gardias potwierdziła tę informację? Podczas wędrówki po lesie spotkała najsłynniejszego grzybiarza w Polsce - Janusza Piechocińskiego. Dlaczego polityk lubi zbierać grzyby?
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych grzybów w Polsce. Jak wykorzystać je w kuchni poza dodaniem do porannej jajecznicy albo sosu? Jan Kuroń, w kuchni Dzień Dobry TVN, radził, jak czyścić kurki i przygotował z nich: zupę krem, quiche z boczkiem i sałatkę. Czy wiecie, czym charakteryzuje się "ciasto ujajone", za którym tak przepada Marcin Prokop ;-)
Sezon na kurki w pełni! Jan Kuroń postanowił więc wykorzystać je w kuchni Dzień Dobry Wakacje. Wypróbujcie jego przepisy na karpia z sosem kurkowym, gołąbki z kasza gryczaną i kurkami oraz kabaczki faszerowane tymiankową bryndzą z kurkami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski obalił mit o rzekomej bezwartościowości grzybów. Z polecanych cukrzykom pieczarek zrobił kotlety i burgery, natomiast z boczniaków, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe - flaczki. Powiedział także o swoich grzybowych wspomnieniach z dzieciństwa. A Wy? Chodziliście z rodzicami na grzyby?
Jaka jest geneza słowa hamburger? Czy boczniakami można zastąpić mięso w burgerze? I jakie są wartości odżywcze grzybów? Na te pytania odpowiedział w Dzień Dobry TVN nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey, który zdradził też, jakie potrawy można zrobić z boczniaków i, która kuchnia ceni je najbardziej. Dlaczego Dorota Wellman nie lubi tych grzybów, a Marcin za nimi przepada?
Piotr Kucharski postanowił sprawić kulinarną frajdę Marcinowi Mellerowi, który "cierpi gdy musi rano jeść kiełki czegoś i listki". Dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował "dania konkretne": pyzy ziemniaczane z kapustą, kluski śląskie z gęsiną i gruszką oraz kopytka z warzywami. Smacznego!
Jesień to czas na długie spacery w lesie. Co możemy znaleźć między drzewami? Mikołaj Rey wybrał się do zaszytej w kniei leśniczówki, aby przygotować pyszną grzybową zapiekankę z serem korycińskim, a w Dzień Dobry TVN powiedział o zaletach dzikiej róży i głogu.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Darii pomagał w tym Jarek. Razem przygotowali boczkownicę, pęczak z kurkami w śmietanie, szakszukę z wiejską kiełbasą, a na deser ciasto drwala z owocami leśnymi. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Piotra Kucharskiego. Jak zbierać grzyby? Ukręcać czy wyrywać? Jak je czyścić, a potem konserwować? Piotr podzielił się z nami swoimi sprawdzonymi metodami.
Grzybobranie to sport narodowy Polaków. Jednak co roku do szpitali trafiają w ciężkim stanie liczne ofiary zatrucia grzybami. Takie sytuacje to dowód na to, że nasza wiedza na temat grzybów jest wciąż znikoma. Gdzie kupować grzyby, które na pewno są bezpieczne dla naszego zdrowia? Piotr Kucharski zapytał o to certyfikowanego grzybiarza, Konstantego Leszka Bojemskiego.
Penne z dynią i prawdziwkami, kajzerki z jajecznicą i rydzami, bruschettę z kurkami i steki z prawdziwkami - te potrawy pachnące grzybami Anna Starmach przygotowała w krakowskiej kuchni Dzień Dobry Wakacje. A przyglądał się temu z uwagą Marcin Sawicki, dla którego zapach grzybów jest "obłędny". Wy też lubicie kuchnię grzybową?
w kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Nasz kucharz przygotował dania na bazie grzybów. Co powiecie na zupę z boczniaków, bułkę z pieczarkami oraz jajecznicę z grzybami portobello?
Październik to sezon na rydze. Grzyby są nieodłącznym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Spróbować ich postanowił nasz smakosz Mikołaj Rey. W jakich regionach Polski najłatwiej znaleźć rydze? Jak je rozpoznać i z czym przyrządzić? I dlaczego nie powinno się ich myć w wodzie?
W kuchni Dzień Dobry TVN zapanował czas na "babie lato". Mistrz Piotr Kucharski pokazał, jak połączyć produkty jeszcze letnie z cięższymi smakami jesieni. Na stole pojawiły się: jesienno-letnia zupa, zielona fasolka i dynia z sosem grzybowo-orzechowym, bakłażanowe pizze oraz sernik z pieczonymi owocami. Musicie tego spróbować!
Podobno po upalnym lecie w lasach nie ma grzybów. Czy to prawda? Z Rzeczniczką Polskich Lasów Państwowych Anną Malinowską porozmawiał Bartek Jędrzejak, który opowiedział również o dzisiejszej pogodzie.
Dziś w naszej kuchni królują kurki. Mistrz kuchni poleca kurkowe pyszności, które isą idealne w sam raz na nadchodzące jesienne dni. Grzanki z kurkami otoczone w jajku z całą pewnością będą smacznym akcentem na poczatek dnia. Zobaczcie, jakimi pomysłami i przepisami na kurki podzielił sie z nami Andrzej Polan.
Czy boczniak zdetronizuje pieczarkę? Może tak się stanie, bo coraz więcej Polaków przekonuje się do tego smacznego i zawierającego wiele pożytecznych dla zdrowia minerałów grzyba. Nasz kulinarny smakosz i podróżnik Mikołaj Rey wybrał się do gospodarstwa rolnego w Woli Łaskiej zajmującego się uprawą boczniaka. Zobaczcie, jak uprawia się boczniaki i dlaczego potrzebna jest do tego słoma! Kto ma ochotę na tartę z boczniaków?
Dziś w naszej kuchni Piotr Kucharski i potrawy jednogarnkowe, czyli gulasze! Rybny, z królika czy fasolowo-grzybowy - który brzmi najsmaczniej? :) Przetestujcie przepisy Piotra!
W kuchni Dzień Dobry TVN dziś królowały makarony w różnej postaci! Zapiekanka z makaronu, wędzonki, dyni i bakłażan, grzybowy makaron, makaron z brukselką, śmietaną, pietruszką i cytryną. A jakie jest Wasze ulubione danie makaronowe?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan, szef kuchni, przygotował pizzę w kilku wersjach: pizzę z serem pleśniowym, z grzybami, orzechami, gruszkami, kiełbasą czy pomidorami. Wszystkie pachnące i chrupkie.
Niedawno przeprowadziła się do Polski, by prowadzić w Gdańsku własną restaurację. Czy jest wymagającą szefową? Czy sama przygotowuje potrawy? W kuchni Dzień Dobry Wakacje Basia Ritz i jej popisowe dania z grzybów. Skorzystajcie z przepisów na: zupę krem z borowików, borowiki na rukoli i polędwiczkę wieprzową z borowikami w sosie śmietanowym. Smacznego!
To różne nazwy tego samego grzyba - borowika szlachetnego. Największy borowik znaleziony w Polsce ważył aż 7,5 kg. Czy duże okazy są równie smaczne jak te mniejsze? Czy można je jeść na surowo? Czy borowiki rzeczywiście nie zawierają żadnych wartości odżywczych? Dlaczego grzyby są takie ciężkostrawne? Dlaczego nie należy myć borowików pod bieżącą wodą? O tym nasz ekspert, smakosz Mikołaj Rey.