W „MasteChefie” gotowała bycze jądra, dziś w kuchni dzień Dobry TVN popcorn w czekoladzie, praliny z orzechami włoskimi i morelami oraz szybki torcik czekoladowy. Diana Volokhova, w towarzystwie Anny Starmach osiągnęła szczyt słodkości!
W poniedziałkowe poranki spotykamy się w kuchni Dzień Dobry TVN z Anną Starmach i jej gościem - uczestnikiem/uczestniczką programu "MasterChef". Skorzystajcie z przepisów Karoliny Wysockiej na: risotto z grillowanym grzybami, ptysie na słono z sałatką na ciepło i aromatyczną zupę grzybową z grzanką czosnkową. Przekonajcie się też, jak smakują kurki z kaszą gryczaną i kruche pierogi z prawdziwkami, które poleca Anna Starmach. kto z Was lubi dania z grzybów?
Janusz Piechociński uważa zbieranie grzybów za sport. Kiedy zaczyna się sezon na grzybobranie, jest gotowy do drogi. Towarzyszyliśmy mu w czasie poszukiwań najdorodniejszych owoców lasu. Czy im dalej w las tym więcej drzew?
Piotr Kucharski, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował chleb jęczmienny, kruche ciasto z bzem i owocami leśnymi, potrawkę z królika, grzybów, kukurydzy i orzechów, zupę szczawiową z jajkiem w koszulce, konfiturę z jarzębiny, kozi ser z pikantną konfiturą z jarzębiny. Skorzystajcie z jego przepisów! Smacznego :)
Według "Podróżnika kulinarnego" Macieja Nowaka jesteśmy w europejskiej czołówce pod względem hodowli grzybów shiitake i boczniaków. Maciej odkrył to niedawno i był tym faktem bardzo zaskoczony. Jak przyrządza się boczniaki i jakie właściwosci mają grzyby shiitake? Jak, zdaniem Marcina Prokopa, pachną boczniaki?
W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało dziś, za sprawą mistrza Andrzeja Polana, suszonymi grzybami i makiem. Polecamy przepisy Andrzeja, bo mogą Was zainspirować do przygotowania na Wigilę niby tych samych, a jednak smakujących trochę inaczej potraw. Co powiecie na gulasz z suszonych grzybów z kapustą włoską, paluchy drożdżowe z makiem, pieczone uszka z kaszą gryczaną i kokardki z ciasta z grzybami?
Święta Bożego Narodzenia już za dwa tygodnie, a to oznacza, że w naszych kuchniach wkrótce pachnieć będzie kapustą, grzybami, grochem, makiem i karpiem. Mistrz Andrzej Polan zdradza swoje sekretne przepisy na pierogi z grochem na kapuście smażonej, łazanki z kapustą i grzybami dla tych, którzy pierogów nie lubią lepić oraz struclę drożdżową z kapustą i grzybami.
Sezon grzybowy w pełni, dlatego Andrzej Polan poleca potrawy z leśnych grzybów. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował drożdżowy kołacz z grzybami leśnymi i białym sosem, ragout wieprzowe z grzybami leśnymi oraz szpinak i rukolę z borowikami, grzankami i sosem gorczycowym. Lubicie grzyby?
Zarodniki grzyba ma każdy z nas. Głównie bytują w układzie pokarmowym. Całkowicie nie możemy się ich pozbyć, ale możemy kontrolować ich przyrost poprzez odpowiedni dobór pokarmów. Na rozrost zagrzybienia mają wpływ między innymi: cukier, pszenica, alkohol. Jaką funkcję w naszym organizmie pełnią grzyby? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyka klinicznego Magdalenę Wójcik-Kacprzak.
Aktor teatralny, filmowy i telewizyjny, ostatnio znany i lubiany przede wszystkim dzięki roli Włodka Zięby z telenoweli „Na Wspólnej”. Zasłynął jako jeden z tytułowych „Zmienników” w kultowym serialu Stanisława Barei. Kocha francuską kuchnię. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował prawdziwki po francusku oraz potrawy z polskich grzybów.