Kozia broda. Grzyb ten od początku lat 90-tych uznawany był za gatunek zagrożony. Czy zatem jest pod ochroną? Okazuje się, że dziś śmiało możemy po niego sięgać, a taka wiadomość cieszy, bo okaz ten cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dowiedz się, jak wygląda grzyb kozia broda i gdzie można go znaleźć. Jak można wykorzystać ten grzyb w kuchni?
Pomarańczowy grzyb może się okazać smacznym rydzem lub kurką, ale może być też niejadalny. Czy lisówka pomarańczowa jest trująca? Czym się różni od kurki? Czy łatwo odróżnić pieprznika jadalnego (kurkę) od innych gatunków grzybów?
Trwa sezon na grzyby. Kurki, podgrzybki, borowiki szlachetne to tylko niektóre ze skarbów czekających na nas w lasach. Czy jednak oprócz walorów smakowych posiadają one jakiekolwiek właściwości odżywcze? Dietetyczka, Marta Jachym rozwiała wszelkie wątpliwości na temat grzybów. O czym trzeba pamiętać podczas ich zbierania?
Sezon na grzybobranie w pełni. Ostatnio swoimi zbiorami pochwaliła się w sieci Anna Dereszowska. Aktorka wybrała się na spacer i znalazła kilka grzybów. Sądząc po opisie można przypuszczać, że udało jej się zebrać piękne koźlaki, jednak zdjęcie sugeruje coś innego. Jak zauważyli baczni obserwatorzy, gwiazda upolowała… prawdziwki.
Sezon na grzybobranie właśnie się rozpoczyna. Kurka to jeden z grzybów, który bywa mylony z trującą lisówką pomarańczową. Co trzeba wiedzieć, aby ustrzec się pomyłki i jak zachować się w razie wątpliwości? O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy Główny Inspektorat Sanitarny.
Kurka to grzyb jadalny wysoko ceniony w kuchni. Jest jednym z najczęściej występujących grzybów jadalnych w polskich lasach. Jej niejadalnym sobowtórem jest lisówka pomarańczowa. Jak odróżnić ją od kurki?
Grzybobranie to bardzo popularna forma rekreacji w Polsce. Niestety jest wiele gatunków, po które nie powinniśmy sięgać, dlatego zanim wybierzemy się do lasu, warto poznać kilka cennych wskazówek i dowiedzieć się, gdzie ich szukać. W tym pomoże mapa grzybów.
Nic tak nie dopełnia domowego, zwłaszcza świątecznego obiadu, jak samodzielnie zebrane grzyby. Podgrzybki, kurki, maślaki, czy kanie to prawdziwe rarytasy, z których powstaje wiele zarówno tradycyjnych, jak i bardziej nowoczesnych dań. Na wypatrywanie wielu z nich w lasach wcale nie trzeba czekać do jesieni. Jak się przygotować do zbierania grzybów? Co ze sobą wziąć na grzybobranie?
Mieszkaniec Starego Zadybia (woj. lubelskie) wybrał się na grzyby. Podczas zbiorów ponoć został zaatakowany przez wilka. Jak podaje "Fakt", władze gminy Kłoczew o niebezpiecznej sytuacji poinformowały Regionalną Dyrekcję Ochrony Środowiska w Lublinie.
Podgrzybek to jedna z najpopularniejszych odmian grzybów, którą możemy spotkać w polskim lesie. Zaraz po borowiku sosnowym. Łatwo go też rozpoznać dzięki charakterystycznemu wyglądowi. W kuchni świetnie sprawdzają się podgrzybki marynowane i sos na ich bazie. Grzyby te dobrze nadają się też do suszenia.
Sezon na grzyby trwa. Zupa z młodych kurek od Magdy Gessler to prawdziwy hit lata. Jest pyszna i zdrowa, a jej podstawą są najlepsze, sezonowe składniki. Można ją przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Sprawdź prosty przepis na letnią zupę z kurek.
Druga połowa lata i jesień to czas najbardziej lubiany przez wszystkich grzybiarzy. To właśnie wtedy mogą oni oddawać się uwielbianemu przez siebie szukaniu tych leśnych darów. Które gatunki występujące w naszych lasach są najzdrowsze i dlaczego warto zwracać na nie uwagę?
Grzyby cieszą się szczególnym powodzeniem jesienią, kiedy to najwięcej ich pojawia się w lasach. Jednak coraz częściej goszczą w kuchni również latem. Bardzo popularną odmianą grzybów są kurki, które pojawiają się wcześniej, bo w czerwcu. Doskonale sprawdzają się jako składnik sosu do mięsa czy też makaronu. Jak zrobić sos kurkowy i czy można przygotować sos z kurek mrożonych? Poznaj proste przepisy na przyrządzenie tego specjału.
Regularne jedzenie grzybów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prawie o połowę – czytamy w nowym badaniu opublikowanym w Advances in Nutrition. Odpowiada za to m.in. ergotioneina, czyli aminokwas o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Grzyby doskonale smakują i podkreślają smak potraw. Mimo że najczęściej zbiera się je późnym latem czy jesienią, to sezon na nie trwa przez cały rok! Jakie gatunki można znaleźć w lesie zimą? Dowiecie się tego z naszego reportażu!
Barszcz czerwony z uszkami lub grzybowa z uszkami to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. W kuchni Dzień Dobry TVN krytyk kulinarny i restauratorka, Agnieszka Kręglicka pokazała, jak przygotowuje się pyszne uszka z grzybami.
Mikołaj Rey wybrał się do lasu. Plan był ambitny – zebrać dwa kosze grzybów. Choć początkowo nic nie wskazywało na sukces, dzięki pomocy mieszkańców leśniczówki w Mrozach, zadanie udało się zrealizować. Jak poprawnie zbierać grzyby i co z nich zrobić? Wyjaśnił nam to emerytowany leśnik Witold Kulik oraz jego żona Anna Kulik.
Grzybobranie śmiało może konkurować z grillowaniem, które od lat uważane jest za "narodowy sport Polaków". Z badań wynika, że 77% obywateli choć raz w życiu zbierało grzyby. Na pomoc w szukaniu maślaków czy prawdziwków przychodzi Marek Snowarski, grzybowy synoptyk.
Śmiertelne zatrucie grzybami w Wielkopolsce. Funkcjonariusze ostrzegają przed zakupem grzybów z niepewnego źródła. We Wrześni zmarła już czwarta osoba.
Jak odróżnić kanię od muchomora? Nie jest to proste, ponieważ oba grzyby mają podobny, płaski kapelusz pod smukłym trzonem. Grzyb kania a muchomor – te dwa okazy trzeba porównywać bardzo dokładnie i zwracać uwagę na wiele charakterystycznych szczegółów.
Wiele osób nie wyobraża sobie jesieni bez grzybobrania. Jakie gadżety mogą okazać się wtedy pomocne i co przyda się już po powrocie do domu z tymi leśnymi skarbami? Oto propozycje od Anny Nowak-Ibisz.
"Pociemniało, poszarzało - jesień jak to tak" – śpiewał Marek Grechuta. Mimo chłodu, ta pora roku ma wiele uroków. Jednym z nich jest bez wątpienia grzybobranie, o czym doskonale wiedzą gwiazdy. Które z nich rozpoczęły już sezon na zbiory?
Grzyb i pleśń powstające na ścianach pomieszczeń mają wpływ nie tylko na walory estetyczne pomieszczenia, ale również na zdrowie mieszkańców. To częsty problem, z którym należy walczyć. Warto jednak wcześniej dowiedzieć się, jakie są podstawowe różnice między pleśnią i grzybem.
Ruszył sezon na grzyby. Wybierając się do lasu warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Policjanci przygotowali cenne wskazówki dla grzybiarzy. Co zrobić, gdy zgubimy się w nieznanym terenie?
Sezon na grzyby w pełni. Skorzystajmy więc z pięknej pogody i wybierzmy się na grzybobranie. Las ma przecież tyle do zaoferowania! Zresztą, przyjemniej zbiera się grzyby, wiedząc, co później możemy z nich wyczarować. Poznaj przepisy Darii Ładochy.
Późne lato i jesień jest ulubionym czasem dla wszystkich miłośników grzybobrań. Borowiki, maślaki, prawdziwki, kanie, rydze… jest w czym wybierać. Nie wszystkie zebrane okazy będą zjedzone od razu, część zapragniemy pozostawić na zimę i wykorzystać do aromatycznych zup i sosów. Jak przechowywać suszone grzyby leśne, by nie straciły one swojego aromatu? Których nie suszyć?
Zbieranie grzybów to wciąż bardzo popularny sposób na spędzenie jesiennych poranków. Wiele osób uważa je za zajęcie sprzyjające relaksowi na łonie natury, pozwalające zapomnieć na chwilę o troskach i zgiełku miasta. Czy sennik w podobny sposób interpretuje sny, w których pojawiają się grzyby?
Grzyby niejadalne nie nadają się do spożycia przez człowieka ze względu na nieprzyjemny zapach i smak, zbyt małe owocniki lub wyjątkową ciężkostrawność. Choć nie zawierają toksyn i substancji trujących, są spożywczo nieprzydatne.
Jak przygotować grzyby marynowane? Czy trzeba je pasteryzować? Jak długo je gotować? Co do nich dodać? Swoimi sposobami na marynowanie podzieliła się z widzami Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz.
Wykorzystujesz grzyby w kuchni i dodajesz je do wielu potraw? Zobacz, jak suszyć grzyby w piekarniku, aby jak najdłużej zachowały swój aromat i smak.