Gwiazdy zbierają grzyby
Wiele osób cały rok czeka na sezon grzybowy. Właśnie trwa w najlepsze! Zakładajmy więc gumaki, bierzmy koszyk w rękę i ruszajmy na poszukiwania. Maślaki, kurki, podgrzybki i kozaki tylko czekają, żeby zostać zebrane. Trzeba się jednak pośpieszyć, bo wielu grzybiarzy ma na nie chrapkę. A wśród nich znaleźli się także znani i lubiani. Jesteście ciekawi, kto uwielbia poszukiwania leśnych skarbów?
Natalia Szroeder na swoim Instagramie pokazała fotografię zrobioną podczas wyprawy do lasu. Piosenkarka grzybobranie 2020 uważa za rozpoczęte.
Gabi Drzewiecka nie pozostała w tyle. Swoim znaleziskiem pochwaliła się w mediach społecznościowych.
Jeśli nie będę się odzywać przez najbliższy czas to znaczy, że to jednak nie był prawdziwek
- zażartowała.
Męskie grono także ma swoich reprezentantów w drużynie grzybiarzy. Jakob Kosel z wiklinowym koszyczkiem dumnie przemierza połacie lasu w Otwocku. Przyszły tata prezentuje zdjęcie znalezionego podgrzybka.
Filip Chajzer na grzybobraniu był pierwszy raz. Jak napisał, było bardzo przyjemnie i… owocnie. Nasz prowadzący znalazł kozaki.
Grzyby - właściwości
Grzyby, ach te grzyby. Dlaczego tak je lubimy? Oprócz wspaniałego aromatu, który poprawia smak wielu potraw, mają też mnóstwo bardzo korzystnych dla zdrowia właściwości. Oczywiście mowa wyłącznie o tych grzybach, które nadają się do spożycia. Przestrzegamy przed zbieraniem tych tak zwanych trujących.
W kwestii grzybów ciekawy jest już sam ich skład. Grzyby są niskokaloryczne. To ważne zwłaszcza w kontekście osób, które chcą się odchudzać. Jeśli chodzi o podział makroskładników - składają się przede wszystkim z białka, mają niewiele węglowodanów i niewiele tłuszczy . Białko zawarte w grzybach może stanowić świetne uzupełnienie u osób, które eliminują produkty odzwierzęce. (…) Białko, które znajduje się w grzybach zawiera 20 aminokwasów, w tym aminokwasy egzogenne, czyli takie, których człowiek sam nie potrafi syntezować
- mówiła w Dzień Dobry TVN dietetyczka, Marta Jachym. Zobaczcie całą rozmowę:
Zobacz też:
Cała prawda na temat grzybów. Smakują, ale czy posiadają również wartości odżywcze? Komu szkodzą?
Po grzybobraniu czas na przepisy Darii Ładochy
Maślak żółty – trujący czy jadalny?
Autor: Anna Korytowska