Makarony nie tylko do spaghetti

Makaron
Makaron
W kuchni Dzień Dobry TVN dziś królowały makarony w różnej postaci! Zapiekanka z makaronu, wędzonki, dyni i bakłażan, grzybowy makaron, makaron z brukselką, śmietaną, pietruszką i cytryną. A jakie jest Wasze ulubione danie makaronowe?

Zapiekanka z makaronu, wędzonki, dyni i bakłażana

Składniki:

500 g makaronu rurki trzy kolory

1 cebula

1 ząbek czosnek

1 kg pomidorów polskich podłużnych

400 g dyni

150 g salami

3 bakłażany

200 g sera oscypek niewędzony

250 g sera mozzarella

200 g sera tartego parmezan

olej rzepakowy

sól

tymianek

bazylia

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Cebulę przesmażamy z czosnkiem na oleju, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Bakłażan kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Doprawiamy tymiankiem i bazylią. Dusimy wszystko , odparowujemy i miksujemy na jednolity sos. Salami, mozzarellę, oscypka, mozzarella kroimy w kostkę 1x1 cm, ugotowany makaron łączymy z sosem. Do makaronu dodajemy 1/3 składników, wykładamy połowę na posmarowane naczynie olejem, przekładamy kolejną częścią składników, przekładamy paskami dyni. Przykrywamy pozostałym makaronem, składnikami i posypujemy serem parmezan. Skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut w temp. 170 stopni.

Grzybowy makaron

Składniki:

500 g makaronu świderki

400 g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki)

1 cebula

tymianek świeży

pieprz czarny

sól

200 g sera parmezan

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Na oleju rzepakowym przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone grzyby. Chwilę smażymy i zalewamy wodą. Gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem. kiedy grzyby oddadzą smak i powstanie nam coś w rodzaju gęstej zupy grzybowej, dodajemy surowy makaron i gotujemy do momentu aż makaron będzie miękki. Pod koniec gotowania, tuż przed podaniem do makaronu dodajemy ser tarty parmezan i tymianek świeży. Gotowy od razu podajemy.

Makaron z brukselką, śmietaną, pietruszką i cytryną

Składniki:

500 g makaronu wstążki

300 g brukselki

1 pietruszka korzeń

200 g sera mascarpone

skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebulę, brukselkę gotujemy maksymalnie 5 minut w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Ugotowaną brukselkę kroimy na połówki i dodajemy do przesmażonej cebuli, jeszcze pokrojona pietruszka i smażymy razem. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do podsmażonej brukselki z cebulą i pietruszką dodajemy ser mascarpone. Sól i pieprz czarny do smaku i na koniec ugotowany makaron. Garść tartego parmezanu i danie gotowe

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!