Polski szef kuchni z włoskim talentem
Mateusz Zielonka mieszka w Wielkiej Brytanii. Niebawem na Wyspach otwiera swoją pierwszą restaurację, w której serwować będzie swoje specjały, czyli makarony. Jego życie jeszcze kilkanaście lat temu nie wyglądało tak optymistycznie. Jak zaczęła się jego przygoda?
- Przyjechałem odwiedzić mojego przyjaciela na tydzień, z małym plecakiem, dwie pary skarpetek, trzy pary spodni i zostałem na zawsze. Niestety tu nie ma czerwonych dywanów, na wszystko trzeba sobie ciężko zapracować. Jesteś daleko od przyjaciół, rodziny, więc nie jest łatwo. Po angielsku znałem tylko cztery słowa - powiedział Mateusz.
Gdy Polak postanowił zostać w Londynie, zaczęły się poszukiwania pracy. Pierwszą z nich Mateusz otrzymał w jednej z restauracji. Tam zmywał i pomagał szefowi kuchni.
Wszystko zaczęło się na zmywaku. Pot, krew, łzy, zmywanie 400 talerzy, obieranie ziemniaków, pomaganie szefom kuchni. 80-90 godzin pracy w tygodniu
- wspominał.
Mateusz jednak bardzo szybko pokonał drogę o kilka szczebli wyżej. W przeciągu 7 lat sam został szefem kuchni.
Miłość do makaronu
Mateusz, który od lat blisko był gastronomii, przypatrywał się szefom kuchni. Pewnego dnia sam postanowił wykonać samodzielnie makaron. To był początek jego wielkiej miłości. Od tamtej pory mężczyzna codziennie spożywa zrobioną przez siebie pastę.
- Zakochałem się w metodzie. Jajka i mąka - to da ci coś wspaniałego. Od momentu, kiedy zrobiłem swoje pierwsze ciasto, robię to codziennie - wyjaśnił.
Obecnie Mateo przygotowuje się do otwarcia swojej restauracji. Na miejsce zabrał naszą reporterkę Anię Senkarę, z którą wspólnie wykonał włoską pastę. Przy okazji zdradził także, jak tworzy kolorowe makarony. Jak się okazało, do każdego z nich dodaje naturalne barwniki z buraka, szpinaku czy kałamarnicy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz także:
Twój prywatny szef kuchni w domu - piekarnik, który dogląda potraw za ciebie
Gotuj jak szef kuchni. Poznaj przepisy na ulubione Dania Sebastiana Olmy
Kurt Scheller - znany szef kuchni o swojej słabości do berneńczyków: "One mają najlepsze charaktery"
Autor: Nastazja Bloch
Reporter: Anna Senkara