Styl życia

Cykl ekonomiczny "OszczędzaMy": Jak świadomie robić zakupy spożywcze, by nie marnować jedzenia i pieniędzy?

Styl życia

Autor:
Nastazja
Bloch
Reporter:
Łukasz Kowalski, Kasia Iwanowska. 
OszczędzaMY - jedzenie
OszczędzaMY - jedzenieDzień Dobry TVN
wideo 2/4
Dzień Dobry TVNOszczędzaMY - jedzenie

Statystyczny Polak marnuje 247 kg jedzenia, co wskazuje na to, że jesteśmy w niechlubnej czołówce Unii Europejskiej. Za tym idzie nie tylko ekologia, ale także i nasze pieniądze. Jak świadomie robić zakupy, by nie lądowały w koszu? O tym w dzień Dobry TVN opowiedziała Kasia Iwanowska. Pobierz z naszej strony arkusze, które mogą w tym pomóc.

Marnowanie jedzenia to pieniądze wyrzucone w błoto

Zakupy w ferworze emocji nigdy nie prowadzą do niczego dobrego. Niestety często kupujemy "oczami", wrzucając do koszyka mnóstwo niepotrzebnych produktów, które przez kolejne dni tylko zalegają nam w domu. Ostatecznie dochodzi do tego, że czerstwe pieczywo, przeterminowane jogurty czy zgniłe owoce trafiają do kosza. Tym samym wyrzucamy nasze ciężko zarobione pieniądze.

- To wszystko da się przeliczyć na konkretne pieniądze. Taka polska rodzina mogłaby zaoszczędzić 2,5-3 tysiące złotych - podkreśla Kasia Iwanowska.

Ekspertka zwróciła również uwagę na ekologię. - Taki jeden banan, który ląduje w koszu, to jest wartość 10-minutowego prysznica. Przy produkcji żywności woda leje się strumieniami – wyjaśniła.

Sposoby na oszczędności

Co zrobić, by oszczędzać pieniądze, szanować naturę i nie marnować jedzenia? Jak przyznała specjalistka, najlepiej sprawdza się zasada 4P.

Planuj – każde zakupy spożywcze zaczynamy od zaplanowania posiłków, a następnie sporządzenia listy zakupów. Przed wyjściem do sklepu warto sprawdzić domowe zapasy i zobaczyć, czego tak naprawdę nam brakuje, by nie powielać składników.  

Przetwarzaj – pieczywo to jedna z kategorii żywności, która dość szybko robi się niezdatna do jedzenia w pierwotnej formie. Nie oznacza to jednak, że czerstwy chleb czy bułki mamy wyrzucać do kosza. Możemy zrobić z nich wytrawne bądź słodkie tosty. Wystarczy trochę kreatywności, a kupione przez nas jedzenie nie będzie się marnować.

Jeśli chodzi o owoce, to ja jestem fanką konfitur. Wystarczy takie owoce obrać, przygotować, wrzucić na patelnię. Druga opcja na owoce, to mrożenie

Przechowuj – kupując produkty, warto sprawdzać ich daty przydatności. O ile świeżą żywność spożyć musimy w krótkim czasie, suche produkty możemy kupić w większych ilościach i przechowywać w domowej spiżarce. Aby kasze, ryże czy makarony nie straciły swojego smaku, najlepiej przechowywać je w szklanych słoikach.

- Pamiętajmy też, by posprawdzać sobie aktualne promocje. Stąd wiem, do którego sklepu warto pójść w danym tygodniu. Uważajmy jednak na wszelkiego rodzaju promocje 3 za 2 i zastanówmy się, czy ten dodatkowy jogurt, czy ser wykorzystamy - doradziła.

Podziel się – posiłki sporządzone w nadmiernych ilościach nie muszą trafić do kosza. Możesz przecież zaprosić rodzinę lub znajomych i wspólnie celebrować przygotowane potrawy i słodkości.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Nastazja Bloch

Reporter: Łukasz Kowalski, Kasia Iwanowska. 

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości