Eksplozja smaku w daniach ze szpinaku. Sprawdź przepisy Darii Ładochy

Ma mało kalorii, za to dużo żelaza, potasu, kwasu foliowego i witamin oraz przeciwutleniaczy. Niepozorne liście szpinaku kryją w sobie bogactwo wartości odżywczych, a umiejętnie przygotowane są niezwykle smaczne. Daria Ładocha przyrządza z nich zupę z pieczonymi ziemniakami, tagliatelle z cukinii, łososia z suszonymi pomidorami oraz sałatę z truskawkami.

Zupa szpinakowa z koprem włoskim i pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 2 litry wywaru z jarzyn
    • 1 biała cebula
      • 2 młode marchewki
        • 1 pietruszka biała
          • 500 g liści szpinaku
            • 1 koper włoski
              • 1-2 łyżek oliwy z oliwek
                • 3 ziemniaki
                  • sól, pieprz
                    • małe opakowanie śmietany 18%
                      • 2 liście laurowe
                        • 2 ziela angielskie
                          • sok z ½ cytryny
                            • garść posiekanego koperku

                              Przygotowanie:

                              Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Dopraw solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

                              Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie talarki. Koper włoski posiekaj na drobne kawałki. Podsmaż na oliwie z oliwek cebulę, marchew, koper włoski oraz pietruszkę. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej całość wywarem.

                              Po kilku minutach dodaj liście szpinaku. Gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj śmietanę. Dopraw sokiem z cytryny oraz koperkiem. Na koniec podawaj w misce z pieczonymi ziemniakami.

                              Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN

                              Tagliatelle z cukinii ze szpinakiem

                              Składniki:

                              • 3 cukinie
                                • 3 ząbki czosnku
                                  • 2 kubki liści szpinaku
                                    • 4 łyżki tartego parmezanu
                                      • sól, pieprz
                                        • opakowanie ricotty
                                          • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
                                            • garść orzeszków pinii podprażonych na patelni

                                              Przygotowanie:

                                              Cukinię pokrój obieraczką tak, by powstały strąki jak makaronu tagliatelle. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj czosnek. Następnie dodaj cukinię i chwilę podsmażaj.

                                              Dorzuć liście szpinaku i podsmażaj, aż liście stracą swoją objętość. Teraz dodaj sól, pieprz oraz ser ricotta. Wymieszaj całość. Dodaj parmezan.

                                              Przełóż na talerz, dodaj jeszcze trochę pieprzu i posyp orzechami.

                                              Łosoś ze szpinakiem, oliwkami i suszonymi pomidorami

                                              Składniki:

                                              • 4 filety z łososia bez skóry
                                                • sól, pieprz
                                                  • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                    • 10 pomidorów suszonych pokrojonych na cienkie paseczki
                                                      • 3 ząbki czosnku
                                                        • 2 szklanki liści szpinaku
                                                          • garść czarnych oliwek
                                                            • 1 śmietana kremówka 30%
                                                              • 200 g śmietany 18%
                                                                • 100 g sera gorgonzola
                                                                  • zielona pietruszka

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Łososia posól. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż łososia z obu stron. Przełóż na inny talerz i przykryj folią.

                                                                    Następnie na patelnię dodaj rozgnieciony czosnek. Podsmażaj 2 minuty. Dodaj szpinak i suszone pomidory. Jak liście stracą swoją objętość, dodaj czarne oliwki pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dodaj obie śmietany i ser gorgonzola. Całość dopraw pieprzem.

                                                                    Gdy ser się rozpuści, dodaj łososia i posyp zieloną pietruszką.

                                                                    Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN

                                                                    Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, awokado i orzechami włoskimi w jeżynowym sosie

                                                                    Składniki:

                                                                    • 2 szklanki liści szpinaku
                                                                      • 12 truskawek
                                                                        • 1 miękkie awokado
                                                                          • garść orzechów włoskich
                                                                            • 100 g sera koziego
                                                                              • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
                                                                                • garść kwiatów jadalnych

                                                                                  Składniki sosu:

                                                                                  • 200 g świeżych jeżyn
                                                                                    • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                      • 2 łyżki octu balsamicznego
                                                                                        • 1 łyżeczka miodu
                                                                                          • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            Zacznij od sosu. Zmiksuj jeżyny i dodaj resztę składników. Możesz wymieszać lub również zmiksować.

                                                                                            Na talerz wyłóż szpinak, truskawki przekrojone na połówki, awokado pokrojone w plastry, orzechy, ser oraz cebulę. Sałatę polej sosem i udekoruj jadalnymi kwiatami.

                                                                                            Zobacz też:

                                                                                            Autor: Luiza Bebłot

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości